Zoek
Sluit dit zoekvak.

Beijing voor beginners | Tips voor je eerste trip

Verboden stad Beijing

In het jaar 2000 maakte ik voor het eerste kennis met de hoofdstad van China, Beijing. In de jaren die volgenden ben ik de stad blijven bezoeken. Mijn meest recente bezoek stamt uit september 2018. Ben je nog nooit in deze stad geweest, check dan even dit lijstje voor Beijing voor beginners, zodat je weet wat je zeker niet mag overslaan tijdens een trip naar Peking (zoals de stad ook nog steeds genoemd wordt).

Beijing voor beginners in een notendop

Nu zeg ik wel Beijing in een notendop, maar de stad is in de afgelopen decennia zo hard gegroeid dat het al lang niet meer in een notendop past. De stad telt meer dan 20 miljoen inwoners en qua oppervlakte past bijna ons hele land er in. Beijing was niet altijd de hoofdstad, daar zorgde Kublai Khaan (inderdaad familie van Dzjenghis) voor. Alvorens China de naam People’s Republic ging dragen, dartelden keizers en hun gevolg door de straten van andere steden.

Op nummer 1: Bezoek aan de Verboden Stad


Stel dat je nu – om wat voor reden dan ook – slechts een ding kunt bezoeken tijdens je verblijf in Beijing. Kies dan – zonder enige twijfel – voor de Verboden Stad.

De Verboden stad staat synoniem voor de grootste en best bewaarde collectie van antieke gebouwen in de stad. Alle bezoekers komen via de zogeheten Meridian Gate het complex binnen. Desgewenst huur je hier een audiotour of een echte gids. Zelf rondkijken kan natuurlijk ook. Wanneer je alle pleinen, troonzalen en vertrekken hebt gezien, verlaat je het complex via de keizerlijke tuin.

Ondanks het feit dat ik reeds verschillende keren in de Verboden stad ben geweest, blijft dit absoluut een van mijn favoriete bezienswaardigheden in de stad.
➡️ Lees ook: Dit wist je niet over de Verboden Stad
Beijing voor beginners China verboden stad
➡️ Sinds 13 juni 2015 mogen er in het Palace Museum, zoals de Verboden Stad ook wel genoemd wordt, ‘slechts’ 80.000 bezoekers per dag binnen. Het is daarom aan te raden vooraf je entreeticket te reserveren. Buitenlanders dienen (dikwijls) ook de paspoortgegevens door te geven. Helaas, is de website enkel in het Chinees. Vraag je hotel of reisorganisatie om hulp.

Beijing voor beginners: relaxen in het Beihai Park & Jingshan park

De grote witte pagode midden op een klein eilandje in het Beihei park valt haast niet te missen. Het park bestaat al meer dan 1.000 jaar en is daarmee een van de oudste parken van de stad. Ga er in het weekend heen of tijdens een Chinese feestdag. Niet de pagode maar jij zult de belangrijkste bezienswaardigheid zijn. Platteland Chinezen verdringen zich om met je op de foto te gaan.

Het Jingshan Park ligt naast het Beihei park. Het was kleiner van formaat maar zeker niet minder fraai. De Chinese naam is ‘kolenbergpark’ omdat in de keizerlijke tijd hier de kolen voor de kachels van de Verboden Stad werden opgeslagen. Bedwing de trappen naar de hoogste top en je beloning is een fantastisch uitzicht op de Verboden Stad. Doen hoor!

Plein van de Hemelse Vrede

Beijing voor beginners tiananmen
Het is bijna niet te geloven, maar van alle keren dat ik in Beijing was, heb ik enkel deze bovenstaande (wazige) foto van Tiananmen (Plein van de Hemelse vrede). Toch raar, als je bedenkt dat dit het grootste plein ter wereld is. Het meet maar liefst 440.000 vierkante meter. Het kloppend hart van de oude stad, omringd door belangrijke panden. De Verboden stad is er daar vanzelfsprekend een van, maar ook het gebouw van het Nationaal Congres en het Nationaal Museum flankeren dit beroemde plein.
➡️ Voor wie niet helemaal meer precies de recente geschiedenis omtrent het plein weet, raadpleeg even deze Wikipedia pagina

Kleine toelichting op de foto: Deze foto maakte ik in 2003. Op het moment dat ik uit Nederland (per Trans Mongolië Express) vertrok heerste er in de meeste delen van China SARS. Gevolg daarvan: Mensen moesten (veel) binnen blijven, het sociale leven lag grotendeels lam. Bij elke accommodatie en publiek gebouw werd je temperatuur gemeten en als je kuchte was je verdacht. Op de tweede dag in Beijing, werd het negatief reisadvies opgeheven. Hoera! Zo dacht ook de lokale bevolking. Zij trokken direct, met vlieger, naar buiten om op het plein te recreëren. De gezelligheid was terug in de stad.

Lama tempel (Yonghe Gong) in Beijing:

De Lamatempel is het belangrijkste tempelklooster van de stad en wordt nog altijd door tientallen monniken bewoont. In de verschillende hallen tref je diverse Boeddha’s aan. Een pracht van een plek, maar probeer of vroeg in de ochtend of tegen sluitingstijd te gaan, want het kan er flink druk worden.

Beijing voor beginners: Misschien wel de mooiste tempel in de stad: Tempel van de Hemel

China Beijing Tempel van de Hemel
Goed, ik weet dat ik dit al over de Verboden Stad heb gezegd, maar de Tempel van de Hemel die mag je eigenlijk ook echt niet missen hoor. Dit prachtige pand uit de 15e eeuw is gebouwd zonder een enkele spijker! En de blauwe tegels op het dak. Om verliefd op te worden.
Tip: Zet je wekker vroeg (zeg rond 05.00 uur) en neem een taxi naar het park en doe mee met de Chinese oudjes. Ochtend gymnastiek, dansen of Tai Chi. Dat is pas goed je dag beginnen.
China Beijing Tempel van de hemel ochtend gymnastiek

Beijing voor beginners: Fietstocht door de hutongs

China Beijing Hutong fiets
In de vaart naar vooruitgang moe(s)ten veel oude traditionele volkswijken wijken. In de omgeving van de Drum – en Belltower zijn – gelukkig – deze originele woningen gespaard gebleven. Beklim voordat je op de fiets stapt de trappen van de Drumtower en de oude wijk ligt aan je voeten. Opgericht in 1420 maar meermaals in brand verloren gegaan, de huidige toren stamt ui 1745!

Op de fiets slinger je langs piepkleine woninkjes – soms nog zonder gas, water, licht – hou je halt bij bezienswaardige panden en koel je af langs de oevers van Ho Hai Lake. Ik sloot mijn fietstocht af met een zeer smakelijk maaltijd bij een van de locals thuis. Dikke aanrader! (ik had alleen iets sneller moeten zijn, met het maken van een foto)
Hutong fiets maaltijd

Chinese Muur nabij Beijing

Chinese Muur
Oké, de Chinese Muur ligt niet in Beijing zelf, maar hoort er wel bij tijdens een bezoek aan de stad. Badaling is het dichtste bij en derhalve retedruk. Mutianyu ligt iets verder weg en is – mits je vroeg uit de stad vertrekt – goed te doen. Jinshanling en/of Simatai zijn minder goed bereikbaar en het minst gerestaureerd. De keuze is aan jou!
➡️ Lees ook: 4 x Chinese Muur – van superdruk tot onbekend

Beijing voor beginners: Voor wie tijd genoeg heeft, ga ondergronds in de Mingtombes

Ooit waren er 13 minggraven, nu zijn er nog slechts 2 opengesteld voor publiek. Dit zijn dan wel meteen de best bewaard gebleven graftombes van Chinese keizers. Niet alleen de tombes zelf zijn indrukwekkend, het zogeheten ‘pad der zielen’ er naar toe maakt het je bezoek al meer dan waard. Stenen dieren en hoogwaardigheidsbekleders bewaken paarsgewijs de tombe tegen kwade geesten. Deze bezienswaardigheid combineer je het beste met een bezoek aan de Chinese Muur.

Tijd over? Bezoek dan zeker ook:

Confucius tempel

Misschien niet direct iets voor Beijing voor beginners, maar zeker de moeite waard. Voor een heel ander soort tempel dan de Lama tempel bezoek je de Confusiustempel. De plek waar in de 14e eeuw de Keizerlijke academie werd opgericht.

Zomerpaleis (Yiheyuan)

Op ongeveer 20 kilometer buiten de stad ligt het (voormalig) zomerpaleis. Op een heldere dag schitteren de paviljoens in het kraakheldere water, dat tevens gebruikt wordt voor korte boottochtjes. Een fijne plek om even aan de hectiek van de stad te ontsnappen

Liulichaing

In de afgelopen jaren wel erg toeristisch geworden, maar toch wel geinig om even door te lopen; het Antiekstraatje (Liulichang). Je treft er antiekzaakjes, winkeltjes met kalligrafeer gerei en oude boekwinkeltjes.

Silk Market

Ooit was deze markt niet meer dan een wirwar aan nauwe straatjes (Sik Alley), vandaag de dag is een van de meeste populaire shoppingmalls in Beijing. Oh enne, ze verkopen er veel meer dan alleen zijde 😉

Wangfujing Dajie

Over shoppen gesproken. Sla de Wangfujing Dajie zeker niet over, dé winkelstraat van Beijing

Arcobatiek show

’s Avonds niets te doen? Woon dan een acrobatiek show bij. Of ga naar de Chinese opera (wat mij betreft geen aanrader) of verbaas je over de vechtkunsten op het podium tijdens een kung-fu show

In de rij voor Mao

Heb je tijd over? Sluit dan aan in de (doorgaans) ellenlange rij om een glimp van de voormalig leider op te vangen in zijn imposante mausoleum

Ga terug naar 2008

Het Beijing Olympic Park is de plek waar in 2008 de Olympische zomerspelen werden gehouden. De Bird Nest, Water Cube, Indoor Stadium, Olympic Village, Forest Park en de Ling Long Pagoda zijn (stille) getuigen van de hectiek van een decennium geleden

Beijing voor beginners: goed om te weten:

Reis je met een georganiseerde tour? Hou er dan rekening mee dat tijdens je verblijf er een of meerdere commerciële stops gemaakt worden. Variërend van een zijdefabriek, een cloisonne werkplaats, een jade fabriek of wat dan ook. Doorsta het met een glimlach, des te sneller sta je weer buiten.

Beijing voor beginners: overnachten:

Wat accommodatietips mogen natuurlijk niet ontbreken in het Beijing voor beginners lijstje. Tijdens verschillende bezoeken, sliep ik in accommodaties van eenvoudig tot luxe tot authentiek:

Budget overnachten in Beijing

Eastern Morning Sun Youth Hostel Beijing (2003)
Je slaapt hier voor weinig een aantal verdiepingen onder de grond. Zeer eenvoudige kamer nabij de Wangfujing Dajie

Authentiek overnachten in Beijing

Soluxe Sunshine Courtyard Hotel (2013)
Dit courtyard Hotel ligt op steenworp afstand van de Drum- & BellTower en midden tussen de hutongs. De kamers zijn standaard, net als het ontbijt, maar ligging en de tuin zijn subliem

Middenklasse hotels

  • Hademen Hotel (diverse malen tussen 2000 – 2006) Ik weet niet helemaal zeker of dit hotel nog operationeel is. Gelegen in Chongwenmen district. Dichtstbijzijnde bezienswaardigheid: de Tempel van de Hemel. UPDATE 2020: het hotel bestaat niet meer
  • Sanyuan Jin’an Hotel Beijing (2005) Dit hotel valt qua prijs in de middenklasse, de kamers zijn zo zo. Pal naast het Beijing Railway Station, dus ideaal als je – bijvoorbeeld – met de Trans Siberië/Mongolië Express Beijing aandoet
  • 5L Hotel (2018) Gelegen in het zakelijk district van Beijing. Verwacht daarmee echter niet dat het personeel ineens Engels spreekt. Schone kamers en een uitgebreid ontbijt

Luxe overnachten in Beijing

  • Novotel Peace Hotel (2005) Alles wat je van een Novotel Hotel mag verwachten is aanwezig.  Goede ligging nabij de Wangfujing Dajie
  • Prime Hotel Beijing (2000) Een vijf sterren hotel met alle geneugten die daarbij horen (koffers die naar je kamer worden gebracht, badjas op de kamer, opgeslagen bed ’s avonds bij terugkomst in het hotel etc.) Eveneens gelegen nabij de Wangfujing Dajie

🛂 Beijing voor beginners: Niet vergeten! Visum China

Let op, in veel gevallen heb je een visum China nodig, want die mooie transitvisa zijn, helaas, niet voor iedereen weggelegd.

Kom je hier inderdaad niet voor in aanmerking (want je vliegt niet van de ene bestemming, via Beijing, naar een andere/eindbestemming, of je wil langer dan 144 uur blijven, of je arriveert via land) dan heb je toch echt voor je reis naar de Volksrepubliek een geldig “toegangsbewijs” nodig. Zorg dat je het officiële ‘pre-authorized’ visadocument in handen krijgt. Via deze website het visum China (zowel het reguliere toeristenvisum, het zakenvisum als het transitvisum) aan. Zelf naar het Chinese Visa Application Service Center in Den Haag is niet nodig, alles wordt digitaal geregeld.

Meer China

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

    1. Hi Monique, bedankt voor de aanvulling. Ik was recentelijk wel in Beijing maar niet in deze wijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *