Zoek
Sluit dit zoekvak.

Yunnan | Eva deelt de mooiste plekken in deze Chinese provincie

Dit keer in de rubriek De Expert, neemt Eva van Aiwa Reizen je mee naar Yunnan. Ze kent China op haar duimpje. Het is een bestemming waar ze graag – én met hart en ziel – over praat. Reis met Eva (nee, dat ben ik niet zelf) mee naar plekken in deze Chinese provincie die je na het lezen, direct zelf wilt ervaren.

Via Twitter – lang leve social media – raakte ik in contact Aiwa Reizen. “Intrigerende naam,” dacht ik bij mezelf. Wat blijkt, Aiwa is de Chinese naam van Eva (Eyckmans), oprichtster van de gelijknamige reisorganisatie. Die voorliefde voor het land is gemakkelijk te verklaren. Eva studeerde Chinees, woonde er en leidde er menig reisgezelschap rond. Thans huist de Belgische in Brabant, niet ver van mijn woonplaats Breda vandaan. Uren kan ze vertellen over alle bijzondere plekken die ze ooit bereisde, voor deze rubriek beperkt ze zich tot de provincie Yunnan.

Indrukwekkende rijstterrassen in Yuanyang

Yuanyang wordt omringd door eeuwenoude rijstterrassen. Overal waar je kijkt, zie je hellingen vol rijstterrassen; een indrukwekkend gezicht. Van november tot maart zijn de terrassen gevuld met water en met een perfecte lichtinval levert dat prachtige plaatjes op! In de lente groeit de rijst en in de zomermaanden is het een groene ‘rijst-zee’. In september en oktober is het oogsttijd en is het een drukte van jewelste op de velden. Elk seizoen heeft zo zijn eigen kleuren. De terrassen worden bewerkt door de volkeren die hier wonen zoals de Hani, Yi en Yao. Je ontmoet ze op de vele kleurrijke weekmarkten.

Elke markt is een lust voor het oog met dames die gekleed gaan in zelfgemaakte traditionele kledij. Verse groenten en fruit, gedroogde specerijen, keukengerei, een verse kip of een stukje varkensoor; het is allemaal te koop op de markt. Hier komen maar weinig toeristen waardoor jij vaak de attractie van de markt bent.

yunnan-eva-yuanyang-3 China kippen in yuanyang yunnan-eva-yuanyang1 yunnan-eva-yuanyang2 yunnan-eva-yuanyang4

Kleurrijke minderheden van Yunnan in Xishuangbanna

Xishuangbanna bevindt zich in het subtropisch grensgebied met Laos en Myanmar en het voelt dan ook helemaal niet Chinees aan. De ‘hoofdstad’ is Jinghong; een moderne stad aan de Mekong rivier die wel relaxt aandoet. Het zijn echter de omliggende dorpen die de moeite waard zijn. Breng een bezoek aan Menghai, Menghun en Ganlanba waar de Bulang, Akhe en Aini mensen nog op zeer traditionele wijze leven. Je bezoekt er de kleurrijke markten en geniet van het landschap: palmbomen, theeplantages en af en toe verscholen tussen het groen een boeddhistische tempel.

De Expert China xishuangbanna kruiden yunnan-eva-xishuangbanna-3 yunnan-eva-xishuangbanna-4 China xishuangbanna yunnan-eva-xishuangbanna1

Dali

Hoewel Dali in de loop der jaren erg toeristisch is geworden, blijft het één van mijn favoriete plaatsen om heen te gaan. Er is in de omgeving heel wat te doen. Maak een boottocht op het Erhai meer of huur een fiets en verken het platteland waar je echt terug in de tijd gegooid wordt. Ook in dit gedeelte van Yunnan ben je opnieuw getuige van kleurrijke minderheden, zoals de Bai en Yi mensen. In Dali heeft Aiwa Reizen speciale contacten, met de georganiseerde dagexcursies kom je op plaatsen waar maar je nauwelijks toeristen ziet.

De Expert Aiwa reizen China dali yunnan-eva-dali1 de expert China dali

Zelf naar Yunnan?

Zelf naar Yunnan of elders in China, neem gerust eens contact op met Eva, ze stelt graag een mooie trip voor je samen. Mocht je niet naar China af willen reizen, AIWA reizen is ook thuis in India, Nepal, Sri Lanka en Cambodja. Neem gerust contact op:
✉ info@aiwa-reizen.nl
☎ 088 71 27 200

Meer China:

Beijing voor beginners
5 x doen in Dandong, Noord-Korea’s beruchte buur
Gansu, China’s onontdekte provincie

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *