Zoek
Sluit dit zoekvak.

Belgian Beer World Brussel | Daar moet op gedronken worden

België Belgian Beer World Brussel Silly Saison

Leer alles over bier in Belgian Beer World Brussel

Belgian Beer World in Brussel is, naar eigen zeggen, het grootste interactief bierbelevingscentrum. Het duurde even voordat het er was, maar dan heb je ook wat. In september (2023) opende dit ‘museum’ haar deuren in de totaal gerenoveerde Beurs van Brussel. In december (2023) ging OmniTraveler een kijkje nemen in deze Dome of Beer.

Stap binnen in het Beursgebouw in Brussel

Het Beursgebouw in Brussel was zo’n plek die we in het verleden nou niet echt met plezier opzochten. Het imposante neoklassieke gebouw is zeker schitterend, maar door de jarenlange leegstand – oké er vond weleens een tentoonstelling of concert plaats – veranderde de trappen in een hangplek voor figuren die wellicht geen kwaad doen, maar misschien ook wel. Het werd een decor van (kleinschalige) demonstraties. Kortom, er waren en zijn in de Europese hoofdstad wel gezelligere plekken te bedenken. Tot september 2023.

Beurs Brussel België

De hekken die jarenlang de trappen barricadeerden, verdwenen. De deuren die zolang gesloten bleven, openden. “Het moet de ruimte worden van de Brusselaar,” valt te lezen in een artikel in BRUZZ. Nou, dat lijkt gelukt. Waar velen weifelend de zware deuren naar de grote hal (nu dus publiek domein) openen, valt bij evenveel de mond direct open. Wat een pracht van een gebouw! Dit uit de as herrezen icoon herbergt ook nog eens het gloednieuwe Belgian Beer World.

Beurs Brussel België binnenkant

Een ticket voor Belgian Beer World, graag

“Een ticket voor Belgian Beer World graag.” Niet veel later trotseren we de kolossale marmeren trappen en stappen de bierwereld binnen. Grappige comic-achtige figuurtjes wijzen direct de weg en duiken overal in het museum op, om je er op te wijzen dat er iets interessants te ontdekken valt.

Deze biertempel is verdeeld in verschillende zones. In de eerste zone krijgen we al meteen een bak aan informatie over ons heen. De belangrijkste les: de Belgische biercultuur staat op de Unesco-lijst van cultureel immaterieel erfgoed.

➡️Lees ook: Bierland België, met dit boek reis je België in 365 bieren rond

Belgian Beer World Brussel entree

Belgian Beer World per zone ontdekken

We lopen verder naar de volgende zone. Fabels en legenden spelen hier een grote rol. Weet jij bijvoorbeeld waarom heksen altijd met een bezem en een zwarte pot afgebeeld worden? Ja, het heeft iets met bier te maken ….

We ruiken aan unieke iingrediënten, draaien aan wielen om water te laten stromen, ontwerpen ons eigen etiket dat niet veel later op ons flesje bier prijkt. Zien hoe het brouwproces in zijn werk gaat en mogen zelf een kijkje nemen in het hoofd van de brouwer en leren dat elk bier in een eigen glas wordt geschonken.

Belgian Beer World Brussel ingredienten ruikenBrussel elk bier zijn eigen glas

Wat mag het zijn?

Niet alleen de informatie is interactief aangepakt, ook de manier om te achterhalen welk bier nou het beste bij jou past. Vitrines vol flesjes bier met bijbehorend glas geven je alvast een impressie, waaruit te kiezen. Kom je er niet uit? Wij ook niet. Gelukkig is daar de virtuele barkeeper on the rescue. Hij stelt je een aantal vragen – die ogenschijnlijk niets met bier te maken hebben – en verzamelt de antwoorden.

Die antwoorden zet hij om naar een aantal bieren die je op basis van je gegeven voorkeuren wellicht lekker vindt. De voorstellen worden op een bierviltje geprint. Nu is er nog maar een zone te gaan. Trap omhoog. Op naar de skylounge, de rooftopbar.

➡️ Lees ook: Brouwerij Cantillon, waar ik een een lesje Lambik leerde

Brussel virtuele barkeeper

Het dak op

Wauw! Is het Beursgebouw en de hele opzet van Belgian Beer World al oogstrelend, de bovenste verdieping topt het letterlijk en figuurlijk af. Een tof uitzicht over de stad Brussel. Bij mooi weer – dat was tijdens ons bezoek, helaas, niet – een groot terras, waarbij de stad aan je voeten ligt. Gelukkig is er ook aan mindere zonnige dagen gedacht. De skybar is gezellig en het tappend personeel achter de bar kundig.

Met het bierviltje in de hand, speuren we nog een keer in het biermenu, overleggen met de dienstdoende man achter de bar en eindigen dan ons bezoek met een Silly Saison in de hand. Proost!

Belgian Beer World Brussel barBelgië Belgian Beer World Brussel dakterras

Belgian Beer World Brussel praktisch

Zie je een bezoek aan Belgian Beer World Brussel ook wel zitten? Snappen wij. Dit is goed om te weten:

  • Check zeker even onze reel om een nog beter beeld van Belgian Beer World te krijgen.
  • Hoewel het over een alcoholische versnapering gaat, is het Belgian Beer World ook best leuk voor kinderen. Het is lekker interactief.
  • Wil je wat lekkere bieren voor thuis inslaan? Dwaal af naar de kelder, daar verkopen ze alle grote Belgische biermerken plus aanverwante bierartikelen als glazen, openers en T-shirts met het logo van Belgian Beer World.
  • Dagelijks geopend, behalve op eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
  • Check voor actuele informatie de website
  • Voorkom in de rij staan, bestel hier je tickets

Belgian Beer World Brussel welk bier past bij jou

Meer Brussel


Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *