Zoek
Sluit dit zoekvak.

Brouwerij Cantillon, waar ik een een lesje Lambik leerde

België-Brussel-Brouwerij-Cantillon

Brouwerij Cantillon, ook wel Brussels Museum van de Geuze genaamd, is de plek waar ik voor het eerst Lambik dronk. Of was het nu toch Geuze?

Museum/brouwerij

Sinds het jaar 1900 is er niets veranderd in de brouwerij Cantillon, de enige overgebleven ambachtelijke brouwerij van lambik bier, in de Belgische hoofdstad, Brussel. Anno nu wordt er nog immer bier gebrouwen maar vervult het tevens de taak van museum van de Geuze.

Brussel brouwerij Cantillon

Kom binnen wij zijn open

Bij binnenkomst in de brouwerij/het museum is het een drukte van jewelste. Een Amerikaanse tourgroep is zojuist gearriveerd. Een lange knul voor me, schut de winterkou van zich af en ontdoet zichzelf van zijn muts en sjaal. De kleine dame achter de kassa, roept de slungelige Amerikanen bij zich. Ze stap kordaat achter haar balie uit en onder haar deskundige begeleiding begint voor de uitgelaten groep de rondleiding door de brouwerij.
Vriendlief en ik, krijgen een andere gids, namelijk die in de vorm van een boekwerkje. Wel zo handig, kunnen we zo lang (of kort – op naar de proeverij) over de route doen als we zelf willen.

Brussel brouwerij Cantillon

Van haver tot gort (of was het nou van tarwe en hop?)

Verwacht geen gelikt, uitgebreid museum. Het Brussels Museum van de Geuze,  Cantillon is een brouwerij waar toevallig een groot deel van het jaar ook bezoekers doorheen banjeren. De tour begint bij de beslagkuip en toont je de kookketels en de pletmolen. Je kunt een kijkje nemen op de graanzolder, die grenst aan de zaal met een enorme koelbak. Meest indrukwekkend is de opslagplaats van de vaten. Tenslotte ben je getuige van het bottelen en het plakken van de etiketten.

Lambik vs Geuze

Oké, nu ga ik me als bier-leek me wagen aan een uitleg van Lambik en Geuze. Daar gaat tie dan: Als ik het goed begrepen heb is Lambik een brouwsel van tarwe, gemoute gerst en hop. Geuze is een mengeling van Lambik van 1,2 en 3 jaar oud.
Dan heb je ook nog Kriek, dat wordt gemaakt van Schaarbeekse krieken die ongeveer een half jaar in een bad liggen van twee jaar oude Lambik. Wanneer het op de fles gaat, voegt men er nog wat jonge Lambik aan toe. Die zorgt voor een zogenaamde hergisting. – Correct me if I’m wrong –

Brussel brouwerij Cantillon

En het bier was weer best…

In goed een half uur zijn mijn lief en ik heel wat wijzer op het gebied van het brouwproces van Lambik en de mogelijkheden die dit ‘basisbier’ biedt voor andere bieren. Tijd om te proeven. Goed, ik ben geen echte bierdrinker, dus neem mijn mening niet te serieus. De Lambik vond ik écht niet te drinken, de Geuze vonden mijn smaakpapillen een stuk aangenamer. Kwestie van smaken verschillen, natuurlijk.

Brussel brouwerij Cantillon

Brouwerij Cantillon praktisch:

  • In de periode oktober – eind maart ben je van harte welkom om de verschillende fasen van het brouwproces van Geuze, Lambik, Faro en Kriek mee te maken.
  • Gedurende de rest van het jaar wordt er niet gebrouwen, maar ben je uiteraard ook welkom. Let op: op zondag gesloten.
  • Bij het entréegeld is een (kleine) proeverij en een boekwerkje met uitgebreide uitleg inbegrepen
  • In de brasserie kun je alle beschikbare bieren bestellen. In de bijbehorende shop, neem je jouw favoriet op fles mee naar huis. Of scoor je liever een T-shirt?
  • Bereikbaarheid: De brouwerij ligt in Anderlecht vlak bij het station Brussel-Zuid. Het beste kom je van daar uit te voet (zeker ook met de proeverij in gedachten) naar het museum.
  • Of download deze leuke wandeling: Brussel is wel een Geuze waard en kom vanaf de Grote Markt naar het museum gewandeld.

Brussel brouwerij Cantillon

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *