Search
Close this search box.

Ardennen reisgids | De favoriete plekken van OmniTraveler

Durbuy Wallonië Ardennen België

Onze favoriete plekjes bij de zuiderburen staan allemaal in deze Ardennen reisgids

time to momo, uitgevers van de Ardennen reisgids, nodigde OmniTraveler uit voor een tripje naar de het mooiste stukje Wallonië. Daar zeiden wij, vanzelfsprekend, geen nee tegen. Graag delen we de meest bijzondere plekken van onze trip.

Ardennen reisgids: Hoofdstuk 1 Luik – en omgeving

Wij van OmniTraveler hebben het al vaker gezegd, Luik is leuk. We snappen dat je deze stad niet direct liefdevol omarmd, maar geef het een kans. Echt. De toegangspoort tot de Ardennen is een fijne start of afsluiter van een roadtrip. Luik trakteert je op fantastische musea, misschien wel de beste friet en sowieso de beste wafels van het land en tussen de hoge gebouwen een flaneerboulevard langs het water en verrassend groene plekjes. Zoekt en gij zult vinden.

Lees ook: Luik | Zo verrassend leuk en veelzijdig is deze Waalse stad

Stad van de maand Luik

Steenkoolmijn van Blegny

Wil je ervaren hoe het was om in een mijn te werken? Sla de Ardennen reisgids open op pagina 18 en plan een bezoek aan de steenkoolmijn van Blegny in. Tijdens ons bezoek mochten we met een oud-mijnwerker de onderaardse tunnels verkennen, terwijl de beste man enthousiast verhalen van vroeger opdiepte en al neuriënd door de gangen ging.

Twijfel je? Niet doen, dit is een ervaring die op slechts een paar plekken in Europa mee kunt maken.

Ardennen reisgids Steenkoolmijn van Blegny

Château de Franchimont

Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat Château de Franchimont – in de Ardennen reisgids terug te vinden op pagina 21 niet ons meest favorieten kasteel in de regio is. Sowieso is het eigenlijk geen kasteel meer, maar een ruïne. Een indrukwekkende, dat wel, maar toch, een ruïne. Waarom we deze dan toch in ons lijstje met favorieten zetten? Het tegenover gelegen terras geeft magnifiek uitzicht op de restanten van het bouwwerk. En het lokale bier smaakt overigens ook (meer dan) best.

bier

Hoofdstuk 2 in de Ardennen reisgids: Spa – en omgeving

Klein maar fijn, zo laat de Waalse stad Spa zich het best omschrijven. Natuurlijk ga je naar de verschillende bronnen, maar volg ook de blauwe lijn, zodat je geen belangrijke bezienswaardigheden overslaat.

Lees ook: Spa | Zo ontdek je eenvoudig al het moois in deze Waalse kuurstad

Stadswandeling Spa de Blauwe lijn

Bayehon waterval

Soms heeft men het wel eens over hidden gems. Nou de waterval van Bayehon zijn in onze ogen echt zo’n verscholen verborgen plekje. Je moet er even een stukje voor wandelen, maar dan heb je ook wat. Geloof ons. En bedankt ons later.

Lees ook het artikel: Landal Village les Gottales | Ideaal om de Ardennen te ontdekken hierin tippen we tal van plekken in de Ardennen, waaronder deze waterval. Maar ook Kasteel Reinhardstein (p. 38), Natuurpark Hoge Venen (p. 39), Peak Beer (p. 40) en Signal de Botrange (p.41)

Cascade de Bayehon

Brouwerij Bellevaux

Bier drinken kun je op veel – heel veel – plekken in de Ardennen, maar leg zeker ook eens even aan bij Brasserie Bellevaux, een kleine brouwerij met een Nederlands tintje. De Brabantse eigenaren vestigden zich in het kleine dorp Bellevaux en begonnen er een brouwerij. Gemoedelijk, gezellig en goed getapt. Bovendien is het in de omgeving ook nog eens prachtig wandelen.

Terug te vinden op pagina 47 van de Ardennen reisgids

Ardennen reisgids Brouwerij Bellevaux

Ardennen reisgids: Hoofdstuk 3 Durbuy – en Ardense Wouden

Natuurlijk staat Durbuy in de Ardennen reisgids (p. 60) en op ons lijstje. Wie kan er immers de charme van het kleinste stadje ter wereld weerstaan?

Op zoek naar wat avontuur? Bezoek dan Adventure Valley Durbuy – avontuur voor groot en klein. Of breng een bezoek aan de Grotten van Han (p. 62)

Ardennen reisgids Durbuy Wallonie Belgie

Grotten van Hotton

Onbekend maakt onbemind. De grotten van Hotton (verstopt op p. 78 in een lijstje vol andere grotten in Wallonië) Weinig Nederlanders leggen aan bij de grotten van Hotton. Eerder wordt gekozen voor Han of Remouchamps. Jammer, want dit gangenstelsel is adembenemend mooi en minder druk, waardoor je beter van het fraais – dat zich al duizenden jaren hier vormt – kunt genieten. Zeker bezoeken bij je volgende trip naar de Ardennen.

Reisgids Ardennen Grotten van Hotton

Ardennen reisgids: Hoofdstuk 4 Arlon – en omgeving

Even een kleine shout out voor Arlon. Een stad – net als Luik – waar ‘we’ doorgaans, op weg naar Frankrijk, veel te hard aan voorbij rijden. De stad heeft genoeg te bieden, van fijne straatjes om in rond te dwalen tot interessante musea. Check pagina 87 en verder voor meer tips voor Arlon.

Ardennen reisgids Arlon

Ardennen reisgids: Hoofdstuk 4 Chimay – en omgeving

Op pagina 171 neemt de Ardennen reisgids je mee naar de Meren van de Eau d’Heure. De ideale uitvalsbasis om cultuur en sportieve activiteiten met elkaar te combineren. Hang bijvoorbeeld een dagje in de touwen tussen de boomtoppen bij Natura Parc (p. 118) of geniet van het uitzicht over het water vanaf de stuwdam (p. 118)

Meer weten over de Meren van de Eau d’Heure en omgeving, lees dan ons veslag van het verblijf bij Landal Village l’Eau d’Heure

Meren van de Eau d'Heure

Ardennen reisgids: Hoofdstuk 6 Namen & Dinant

Het laatste hoofdstuk is gewijd aan Namen en Dinant. Als we mogen kiezen tussen deze twee Waalse steden, tippen wij graag Namen. Daar zijn we simpelweg enthousiaster over dan Dinant.

Lees ook: Namen | 9 Redenen waarom het Waalse Namur je volgende citytrip wordt

Ardennen reisgids Namen Namur

Ardennen reisgids praktisch

Oké. Eigenlijk, hadden we de hele Ardennen reisgids wel over kunnen nemen, want alle tips zijn pagina voor pagina meer dan de moeite waard. Het is niet zo omdat we bijvoorbeeld de abdij van Orval niet noemde, of de stad Eupen, omdat daar niets te halen valt. Integendeel, Het gaat in dit artikel enkel om een weergave van onze favorieten. En dat zijn er nog al wat. Te veel om op te noemen, eigenlijk…..

Ben je nu (nog) niet (zo) bekend met dit stukje België dan is deze handzame reisgids jouw ideale travelbuddy. Naast beschrijvingen van de plaatsen en bezienswaardigheden en fijne plekken om aan te leggen, staan er ook fijne lijstjes in. Een lijstje met de belangrijkste grottencomplexen bijvoorbeeld of de beste markten in de regio. Aanschaffen, plannen maken en gaan!

Titel: time to momo Ardennen
Omvang: 140 pagina’s
ISBN: 9789493195639
Prijs: € 19,99
Verkrijgbaar: te bestellen via de site van de uitgeverij

time to momo Ardennen

Win een gratis exemplaar van de time to momo Ardennen reisgids

Enthousiast geworden om een tripje naar de Ardennen te gaan maken? Maar kun je nog wel wat fijne trips en tips van een local gebruiken? Goed nieuws, want we geven een gratis exemplaar weg. Hoe doe je mee? Zo!

 • Ten eerste zou het erg tof zijn als je het Instagram account van OmniTraveler wil volgen
 • Om kans te maken op dit toffe boek vernemen we graag wat je in de Ardennen zou willen gaan doen
 • Meedoen kan tot woensdag 1 juni 2022. De winnaar ontvangt per e-mail bericht
 • Gratis reizen of vakantie winnen? Check dan PrijsvragenGala.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

18 reacties

 1. Superleuke actie!! Ik zou de waterval van bayehon graag zien en ook klimmen in de boomtoppen lijkt me superleuk! Altijd goed om achter fijne plekjes en adressen te komen.

 2. Wij gaan dit weekend naar de Ardennen alvast voorproefje, op een mooie camping.

  En wat ik zo zie is het niet de laatste keer, met dat boek nog meer te ontdekken.

 3. Ik ben altijd gefascineerd over het leven in de mijnen. Ik ga dus zeker de steenkoolmijn bezoeken

 4. Met de paasvakantie zijn we in de buurt van Chimay geweest. Mijn dochter was natuurlijk het meest onder de indruk van Natura Parc waar ze 3 uur lang in de bomen heeft geklommen. Enorm mooi klimparkoers en de laatste tokkelbaan over het meer is wel erg indrukwekkend. Het is een enorm mooie streek en niet super toeristisch (en dan heb ik nog niet over al het lekker eten en de zalige biertjes). Graag doe ik mee voor het winnen van de reisgids om nieuwe ideeën op te doen voor de volgend trip met mijn gezin 😉

 5. Dit boekje zou perfect uitkomen voor mijn trip met vriendin richting de Ardennen!
  We hebben een huisje in de buurt van Durbuy en we gaan sowieso naar het actiepark om lekker te klimmen abseilen. maar wat extra hulp met alle andere activiteiten bedenken is hiermee nooit weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *