Een aantal jaren terug spendeerde ik flink wat tijd in Zuid-Korea (and I loved it), ik werkte er voor een reisorganisatie en begeleidde er rondreizen. Veel mensen vragen me vaak,” Eva, wat moet ik nu gaan zien als ik een reis plan, die kant op?” Ik neem je mee op een 3-weekse rondreis zoals ik die voor vele klanten van de touroperator begeleidde.

Seoul

Soms vloog ik vanuit Nederland mee, andere keren was ik reeds in Zuid-Korea, echter de reis ving altijd aan in de hoofdstad Seoul. Een fantastische stad. Trek een paar dagen uit om de stad in al haar glorie te ontdekken.

Zuid-Korea Seoul
Normaal gesproken nam ik mijn groep te voet mee op verkenning. Een tocht langs de Chuncheon Stream, een bezoek aan (een van) de paleizen en de wijk Insadong vormde een vast onderdeel van de route. In de avonduren woonden we dikwijls een voorstelling bij in het Jeongdong Theater of de spectaculaire show JUMP. Fietsen langs de Han rivier vond niet alleen mijn groep, maar ook ikzelf altijd erg leuk om te doen, een bezoek aan het hoogste punt van de stad, N-Seoul Tower ontbrak nimmer.
➡️ Een tour naar de DMZ was facultatief, lees hier hoe zo’n dag er uit ziet
➡️ Lees ook 5 x doen in Seoul

Andong

Andong is een fraaie plek, maar eens per jaar is barst het uit zijn voegen van gezelligheid. Dat is tijdens het Andong Mask festival. Boek op tijd accommodatie want het halve land stroomt uit om hierbij te zijn. Behalve vele optredens (met maskers uiteraard) is er een mega festival terrein vol met (eet)kraampjes, een karaoke podium en meer.
Zuid-Korea Andong
Verder staat deze plek bekend om haar hanji papier, handgeschept en fraai bedrukt.

Gyeongju

Gyeongju staat bol van cultuur. Je treft er tumuli (graven), tempels – sla de Bulguksa tempel zeker niet over – en de prachtige, UNESCO Werelderfgoed genoteerde, Seokguram Grotto. De ene keer verbleven we in de stad de andere keer aan het kunstmatig aangelegde Bomun Lake. Ook hier stapte ik regelmatig op de fiets, prima te doen!
Zuid-Korea Gyeongju

Haeinsa

Deze plek deden we onderweg naar Busan altijd aan en wel om dit te zien:

“De tempel van Haeinsa, op de berg Gaya, is de thuisbasis van de Tripitaka Koreana: de meest complete collectie van boeddhistische teksten, wetten en verdragen, gegraveerd op 80.000 houtblokken tussen 1237 en 1248. Boeddhistische geleerden van over de hele wereld erkennen de nauwkeurigheid en superieure kwaliteit van de teksten. De houtblokken zijn ook waardevol vanwege het delicate houtsnijwerk van de Chinese karakters. Deze zijn zo regelmatig dat het lijkt alsof ze het werk zijn van een enkele hand. De gebouwen van Janggyeong Panjeon dateren uit de 15e eeuw en werden gebouwd om de houtblokken te huisvesten. Het zijn bijzondere kunstwerken. Als oudste bewaarplaatsen van de Tripitaka Koreana onthullen ze een verbazingwekkende inventiviteit in conservatietechnieken om de houtblokken zo goed mogelijk te bewaren” Bron: www.unesco.nl

Zuid-Korea Haeinsa

Busan, de tweede stad van Zuid-Korea

De tweede stad van Zuid-Korea, Busan. Een plek om de vrije dag in het programma door te brengen (velen gebruikten die om te wandelen in de omgeving) en de enorme Jagalchi vismarkt te bezoeken. Een prima stad, met zowel een drukke haven als fraaie stranden, maar wat mij betreft nimmer het hoogtepunt van de reis.
Zuid-Korea Busan

Yeosu

Twee dingen in Yeosu zijn belangrijk: Hendrik Hamel – de eerste Nederlander in Korea – en de zogeheten Turtle ships. Laatstgenoemde waren in de oudheid een vernuftig afweermechanisme in tijden van oorlog. Door deze wendbare beschermde vloot won Zuid-Korea verschillende zeeslagen. Het is maar dat je het weet.
Zuid-Korea Yeosu

Boseong

Zeg je in Zuid-Korea thee, dan zeg je Boseong. Zo ver het oog reikt, zie je theeplantages. Prachtig. Dikwijls combineerde we de trip met een wandeling naar de kust in Yulpo.
➡️ Lees ook Een feest van groene thee dat ik als gastblogger voor Reisbijbel schreef.
Zuid-Korea Boseong

Jeju

Jeju is eigenlijk twee bestemmingen in een. Want het leukste was altijd het bezoek aan Udo een eiland voor de kust van (zelf ook een eiland) Jeju. Op Udo tref je de haenyo de duikende dames, verder kun je er heerlijk het eiland rond fietsen. Op Jeju bezochten we de ruige kustgebieden en fraaie pieken. Een heerlijk eiland.
Zuid-Korea JejuZuid-Korea, iets voor jou?

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken in Zuid-Korea, maar met deze route weet je zeker dat je een flink aantal hoogtepunten te pakken hebt wanneer je deze kant op reist. Zou jij op reis gaan naar dit boeiende veelzijdige land?

Meer Zuid-Korea:

Oppa Gangnam style gastblog voor Reisbijbel.nl
Slapen in een Love Motel
Hiken in Zuid-Korea
Niemand gaat naar Mokpo

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather