Zoek
Sluit dit zoekvak.

Boseong | Een feest van groene thee

Boseong Nokcha dawon Theeplantage Zuid_Korea

Vijftig tinten groen in het Zuid-Koreaanse Boseong

Boseong is een bestemming waar je wellicht niet direct aan denkt om te bezoeken. Toch doen! Het is er groen, je drinkt er thee en met een beetje geluk maak je ook nog een bijzonder festival mee.

In Zuid-Korea kennen ze vele, in mijn ogen, nogal aparte festivals. Wat te denken van Aardbeien festival, Azalea festival of een Vlinder festival? Maar het vreemdste festival dat ik in het land heb bijgewoond, moet toch wel het Green Tea Festival in Boseong zijn.

Wie Boseong zegt, zegt thee

Boseong, in het zuiden van het land, wordt gezien als de geboorteplaats van de commerciële thee industrie die Zuid-Korea rijk is. Hier produceert men de grootste is hoeveelheid thee van het gehele land. Tijdens het Boseong Green Tea Festival zijn de meest favoriete onderdelen, de onderdelen die je zelf kunt ervaren, zoals het plukken van de thee, thee maken en het proeven van verschillende snacks, gemaakt van groene thee in de vele stalletjes die het festivalterrein rijk is.

➡️ Lees ook: Gangnam | Een zenmoment in de drukste wijk van Seoul, kan dat?

Boseong Nokcha dawon Theeplantage helling

Green Tea Festival in Boseong

Ik bezoek het festival op de openingsdag. Voor de buitenlandse delegatie, of te wel, ik en een dertigtal andere Nederlanders, zijn stoelen vrijgehouden, voor de openingsceremonie. Naast mij zitten keurige heren in pak en statige dames in hanbok, de traditionele Koreaanse jurk. Mijn buurvrouw tikt me aan en probeert in het Koreaans duidelijk te maken, wat ons te wachten staat. Had ik nu maar de taal gesproken, dan was ik er op voorbereid geweest dat de opening met vuurwerk gepaard zou gaan. Oorverdovend lawaai, ik val bijna van mijn stoel van de schrik.

Mijn buurvrouw vindt het geweldig, ze is gaan staan en staat heftig in haar handen te klappen. Oersaai, sorry dat ik het zeg, maar een betere omschrijving kan ik, noch in Nederlands of in het Koreaans bedenken, voor deze ceremonie. Omdat ik de taal niet spreek, heb ik geen idee, wat er aan de hand is. De ene, vast belangrijke, meneer in pak, na de andere wordt op het podium geroepen en dan klappen met z’n allen….. Maar gelukkig bemerk ik, dat wanneer je de taal wel machtig bent, het toch blijkbaar ook niet meevalt je ogen op te houden. Op de rijen achter mij, liggen een viertal mannen een uiltje te knappen en wanneer ik beter om me heen kijk, zie ik nog meer feestgangers knikkebollen. Iedereen wordt weer wakker geschud, want aan het einde van deze presentatie, klinkt er nog een keer vuurwerk.

Groene thee festival Zuid Korea

Thee, thee, thee

Een lint van kraampjes vormt een kleurrijke braderie. Hier kun je alles krijgen aangaande groene thee. Vanzelfsprekend thee, maar ook schoonheidsproducten gemaakt van groene thee, groene thee rijstcake, theeserviezen en nog veel meer. ‘Hello, you, ice cream?’ vraagt me een stem in zeer gebrekkig Engels. In een van de kraampjes bied een dame me een groene thee soft ijsje aan. Apart! In een aantal stalletjes voeren dames een vereenvoudigde theeceremonie uit, waarbij iedereen uitgenodigd is om aan te schuiven. Uren zou ik langs de uitnodigende hartelijke Koreanen kunnen slenteren en genieten van alle aangeboden waar, maar er is werk aan de winkel.

Groene thee ijs

Aan het werk

‘Rollen, rollen, harder rollen,’ moedigt Mrs. Park mij aan. Van bladeren, drinkbare thee maken, blijkt een stevige klus te zijn, zo blijkt tijdens de green tea workshop. Eerst de bladeren in een hete pot, met de blote hand husselen, vervolgens in een doek wikkelen en rollen en dit proces verschillende keren herhalen. ‘Terug in de pot, niet te lang, niet te lang, niet laten verbranden, er uit halen….’ Mrs. Park staat mij bij als een trainer die zijn pupil naar de Olympische Spelen probeert te coachen. Mijn harde werk, bijna een uur later, wordt beloont. Mrs. Park plukt er nog een paar blaadjes tussenuit die volgens haar niet goed zijn, en overhandigd me dan het eindresultaat, een zakje, zelfgemaakte, premium klasse, groene thee.

Wandelen in Boseong en omgeving

Het mooiste van deze dag is toch wel, een wandeling tussen de theeplantages. Een prachtige route brengt die me via een kleine waterval naar de badplaats Yulpo brengt, waar de dag toepasselijk afgesloten wordt in de Green Tea Spa.

Boseong wandelen tussen de theevelden

Dit artikel verscheen eerder op / schreef ik voor Reisbijbel.nl 

Meer Zuid-Korea

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *