Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gangnam | Een zenmoment in de drukste wijk van Seoul, kan dat?

Bongeunsa tempel Gangnam Seoul Zuid Korea

Gangnam Style, wie kent deze enorme hit uit 2012 nou niet? Er was gewoonweg geen ontkomen aan. Je kon de radio of de televisie niet aanzetten of PSY kwam voorbij gegaloppeerd. Inmiddels weet de meesten onder ons ook wel dat de zanger de ‘rich and famous’ van de Zuid Koreaanse wijk , in Seoul, Gangnam-gu, op de hak neemt. Maar wat is er nu eigenlijk te beleven in de wijk die in dit K-pop nummer bezongen word?

COEX in Gangnam

Een complex waar je zeker niet om heen kunt, is de zgn. COEX Mall, onderdeel van het COEX Convention & Exhibition Center. Een enorm complex met bioscoopzalen, winkels winkels en nog eens winkels, twee foodcourts en een aquarium. Menig keer ben ik hier de weg kwijt geraakt, aangezien alles er op elkaar lijkt. Net wanneer ik dacht; “ik moet dat koffietentje als aanknopingspunt in gedachten houden.” Dan bleken er minimaal drie dezelfde exemplaren in het gebouw gehuisvest te zijn. Kortom, niet echt een plek waar je rust vind.

Bongeunsa

Hoe anders is dit aan de overzijde van de straat, in de Bongeunsa tempel. In een folder op mijn hotelkamer heb ik gelezen dat je in deze tempel (zoals in zoveel tempels in Zuid Korea) een zgn. temple stay kunt doen. Een verblijf variërend van een nacht tot enkele weken. Leuk, maar zoveel tijd heb ik niet…. Gelukkig bied de Bongeunsa tempel ook nog een mini experience aan. Elke week kunnen geïnteresseerden zich in 2,5 uur door een monnik en host(ess) over het complex rond laten leiden.

Meer info: Check de website van de tempel

Lampionen Bongeunsa tempel Gangnam Seoul Zuid Korea

Zen

Wanneer ik met de metro vanuit Jongno-gu, aan de andere kant van Seoul, bij de tempel arriveer, voel ik me alles behalve zen. Maar bij het aanzien van het enorme massieve boeddha standbeeld en de kleinere tempels voel ik de stress van de drukke metropool van me afglijden.

Tijd voor thee

Ik en mijn mede tempel-gangers worden met een vriendelijk annyong haseo onthaald door mevrouw Park, vrijwilligster op het complex. Alvorens aan de thee ceremonie te beginnen, neemt ze ons mee voor een rondleiding langs de verschillende, fraai beschilderde, vertrekken.

Nou ben ik zelf nooit in Japan geweest, maar daar schijnt een thee ceremonie uren te duren. De Koreanen leggen meer de focus op het genieten van de drank en houden er een makkelijke(re) eenvoudige(re) ceremonie op na. Toch kijk ik mijn ogen uit, met grote formaliteit, precisie en nauwkeurigheid gieten de dames de drank van het ene theepotje in het andere en terug, alvorens het in de kopjes te gieten. Om de smaak goed uit te laten komen, krijgen we er gedroogde lotusbloemen bij. Hetgeen viezer klinkt dan het daadwerkelijk smaakt.

theeceremonie Lampionen Bongeunsa tempel Gangnam Seoul Zuid Korea

Mediteren in het drukke Gangnam?!

Hoe Zen ben jij? Uhhhh, niet zo heel erg blijkt tijdens de meditatieoefeningen die we met een monnik uit gaan voeren. Dat ik een stijve hark ben, dat was al langer duidelijk. Na slechts een paar minuten heb ik overal al kramp, van de houding die we tijdens de meditatie aan nemen. Je gedachten uit je hoofd weg laten stromen, het lukt me niet. Misschien komt het door de kramp in mijn kuiten, of de geur van de zweetvoeten van de man naast mij, of het razende verkeer aan de doorgaande weg langs de tempel. Het enige waar ik aan denk is; “wanneer begint het volgende onderdeel?”.

Erg speciaal….

Tot mijn spijt moet ik bekennen, dat ik het als monnik, niet ver zou schoppen. Tijdens het laatste onderdeel, steekt mijn creatie zeer schril af, tegen die van de anderen. Mijn gefabriceerde lotuslantaarn doet mevrouw Park lachen. Achter hand, dat wel, want anders zou het wel erg onbeleefd zijn. Een van de andere vrijwilligsters, doet nog verwoede pogingen, de opgeplakte crêpepapier lotusblaadjes te fatsoeneren en zegt bemoedigend: “Your lantern is very special…..”

Temple stay South Korea

Terug in de drukte van Gangnam

De 2,5 uur vliegen voorbij en ik vind, ondanks mijn matige prestaties, oprecht jammer, de tempel en de vriendelijke Koreanen weer achter te moeten laten. Bij mijn vertrek, pakt mevrouw Park mijn pols en schuift er een houten kralen armband omheen. “Thank you for your visit, you are very funny girl, thank you.” Me afvragend of ik dit nu als compliment op moeten vatten of niet, steek ik de straat over, terug naar de aardse geneugten in de COEX Mall. Oppa Gangnam Style.

Meer Zuid-Korea

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *