Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wintersport paklijst | Alles voor je autorit naar de sneeuw

Wintersport paklijst autovakantie roadtrip

Wintersport paklijst, waar moet ik aan denken?

Wat mag er absoluut niet op je wintersport paklijst ontbreken? Om de dagen voor vertrek zonder stress te laten verlopen, leg je deze spullen op tijd klaar, zodat deze belangrijke zaken zeker niet vergeet.

Wintersport checklist

1. Boven aan je wintersport inpaklijst: Reisdocumenten

Zonder toeristenkaart of paspooort ben je nergens. Ook al wordt er bij de meeste grenzen niet langer gecontroleerd en vragen steeds minder accommodaties om je legititamatie, je bent verplicht met een reisdocument op reis te gaan.
Tip: Leg je reisdocument altijd (terug) op hetzelfde plek, dan hoef je er bij de volgende trip nooit naar te zoeken.

2. Winterbanden, zeker belangrijk

Ga je in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland naar de sneeuw? Heerlijk! Vergeet echter niet om winterbanden onder je auto te laten leggen, dat is in deze landen sowieso verplicht, maar ook voor andere sneeuwrijke bestemmingen een absolute aanrader.
Tip: Maak op tijd een afspraak bij je bandenspecialist of garage, met name rondom de populaire wintersportperiodes kan het erg druk zijn. Je wil niet pas terecht kunnen als je vakantie al afgelopen is….
sneeuwkettingen om je wiel leggen wintersport

3. Check je kofferbak. Zijn de sneeuwkettingen ingepakt?

In Frankrijk, Zwitserland, Italië en Oostenrijk, maar ook Duitsland, Tsjechië, Spanje, Polen en Italië zijn sneeuwkettingen verplicht gedurende het sneeuwseizoen, maar ook op andere moment als er onverhoopt sneeuw op de weg ligt. In de Scandinavische landen als Noorwegen, Zweden en Finland moet je sowieso sneeuwkettingen bij je hebben. Sneeuw of geen sneeuw. In Oostenrijk verwacht met dat je tussen 1 november en 15 april sneeuwkettingen in de kofferbak hebt liggen.

Tip: Controleer voor aanschaf, goed je bandenmaat! Een gewaarschuwd mens telt voor twee: Rij je zonder sneeuwkettingen en winterbanden waar dit verplicht is en maak je onverwacht een schuiver? Dan kan dit nare gevolgen hebben voor je aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast riskeer je ook nog eens een hoge boete.

4. Moet de koelvloeistof bijgevuld worden?

Controleer voor je vertrek naar de wintersport of je nog genoeg koelvloeistof in de auto hebt. Als je de moterkap dan toch open hebt, check dan ook meteen even of er ook genoeg antivries in zit.

➡️ Lees ook: Blunders tijdens de wintersport, 7 oeps-momenten

AutoAuto

5. Zet op je wintersport paklijkst: Gevarendriehoek

Misschien heb je niet standaard zo’n ding in de auto liggen, want in Nederland hoef je geen gevarendriehoek in de auto te hebben.(zie bron) In België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland is het echter verplicht.

6. Laat zien dat je verzekerd bent: Neem je groene kaart mee

Je groene kaart is jouw internationale verzekeringsbewijs. Bij de een is dat een document bij de ander een pasje. Steeds vaker wordt het door de verzekeraar ook digitaal aangeleverd en daarom mag de groene kaart sinds een aantal jaar ook op wit papier geprint worden. Om in het buitenland aan te kunnen tonen dat je auto verzekerd is, wapper je – indien nodig – met dit document.

wintersport paklijst

7. Milieusticker en/of vignet mogen zeker niet ontbreken op je wintersport paklijst

Ook zo iets. Heb je de hele auto volgepakt, denk je dat je alles hebt, blijk je nog een milieusticker of een vignet nodig te hebben. De meeste stickers en/of vignetten zijn bij de ANWB, GWK of online verkrijgbaar. Soms zelfs nog voor de grenspassage, maar daar kun je beter niet op gokken.

➡️ Lees ook: Tol betalen, tolbadge en vignetten, alles wat je wil weten
➡️ Lees ook: Het reisleed dat Umweltsticker heet. Zonder niet naar Duitse steden

8. Noodhamer, check of deze op je wintersport paklijst staat

Het woord zegt het al, maar mocht je van de weg af raken, wil je toch zeker een noodhamer bij de hand hebben om het raam open te slaan of je gordelen kapot te kunnen snijden. Hopelijk, heb je het natuurlijk niet nodig.

Landal Bad Kleinkirchheim skiën Wintersport paklijst

9. Niet vergeten op je wintersport paklijst: veiligheidshesje ook al is dat in Nederland niet verplicht

Heb jij een veiligheidshesje in de auto? Misschien niet, want in Nederland is dat niet verplicht. In deze wintersportbestemmingen echter wel: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland.

➡️ Lees ook: Wintersport met kinderen. Alle do’s & don’ts op een rijtje

10. Deze items zijn geen overbodige luxe

Wat dacht je van (extra) ruitenwisservloeistof antivries, een anti-condens doek of een (extra) setje zekeringen– en lampen. Ook hier geldt better save than sorry. Oh, en slotontdooier bespaart een hoop frustratie. We gaan er van uit dat je je startkabels sowieso in de kofferbak hebt liggen. Toch?

11. Denk hier ook aan en vergeet deze items niet op je wintersport paklijst

Deze zaken hebben wat minder met je voertuig zelf te maken, maar kunnen een ware lifesaver zijn als je onverhoopt ergens in de sneeuw vast komt te staan.

 • Reservesleutel auto
 • Deken
 • Vaseline of siliconenspray (voor de deurrubbers)
 • Gereedschap setje
 • Zaklamp
 • Alcoholtest
 • Verbanddoos

snowboarden

12. Eten en drinken

Misschien denk je er niet direct aan op dit op je wintersport paklijst te zetten. Je schat in dat je op tijd op je bestemming bent. Gaat er van uit dat je onderweg wel ergens een hapje kunt eten, maar file’s zijn, helaas, eerder regel dan uitzondering. Wanneer je al een uur – of langer – ergens stil staat is het erg fijn dat je goed voor de inwendige mens kunt zorgen. Inslaan maar!

➡️ Lees ook: 7 x wintersport hacks die je ski-vakantie een stuk prettig maken

De laatste items op je wintersport paklijst

Zet deze zaken ook zeker nog even op wintersport paklijst. Je weet immers maar nooit.

 •  Schep/veger om de auto sneeuwvrij te maken
 • (Lokale) wegenkaart
 • Powerbank voor je mobiele telefoon
 • Tenslotte een rol toiletpapier. When nature calls….

AutoAuto

Meer wintersport

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *