Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wintersport met kinderen. Alle do’s & don’ts op een rijtje

Wintersport met kinderen Italie

Wintersport met kinderen. Heerlijk samen in het witte sneeuwlandschap. Heel de dag buiten zijn en ’s avonds warm tegen elkaar aan kruipen met een dampende beker chocolademelk. Of denk je eerder aan bevroren tenen/vingers/snotpieken. Huilend koters die halsbrekende toeren uithalen op het oefenweitje? OmniTraveler reisde verschillende malen – met nageslacht – naar de sneeuw en leerde er het volgende van:

Wintersport met kinderen, doen of niet?

Wintersport met kinderen wandelwagen

Hoe je je vakantie inricht bepaal ten aller tijde zelf. Of je een baby mee de sneeuw in neemt, die keuze is ook aan jou. Toen ons reismeisje iets meer dan een jaar was, mocht ze met ons mee naar het Zwitserse Lauterbrunnen. Uiteraard stond ze toen nog niet op de lange latten. Sterker nog, ze kon net lopen. Het jaar erop stapte ons dametje parmantig door de sneeuw in Wengen en ontdekte hoe leuk sleeën is. Nog eens twee jaar later was ze klaar voor haar eerste lessen. Tot nu ook haar laatste lessen. Ze vond het erg leuk om te doen, maar op dit moment (7 jaar) geeft ze de voorkeur aan sleeën en spelen in de sneeuw. Wat ons betreft ook prima.

Omdat ze van kleins af aan al met ons mee de kou in gaat, heeft ze het eigenlijk nooit koud. Natuurlijk vinden we het een beetje jammer dat ze (nog) niet zelf de hellingen bedwingt, maar die tijd komt vast nog wel.

Nederlandse (privé)skilerares

Wintersport met kinderen Wengen Zwitserland skiles

Voor haar eerste les kozen we bewust voor een Nederlandse ski-juf. Ze was toen net vier geworden en vond het allemaal best spannend. Als er dan ook nog een Duits- of Engelstalige leraar of lerares bij was gekomen, was dat, denk ik, net iets teveel van het goede geworden. Nu is het woord ‘pizza’ natuurlijk in alle talen hetzelfde, maar ‘frietjes’ is toch even een andere zaak.

Bovendien kozen wij voor de eerste ochtend bewust voor een privéles. Alle rust en aandacht om vertrouwd de worden met het materiaal, de juf en de techniek. De volgende ochtend ging ons meisje dan ook vol zelfvertrouwen met haar klasje mee de sneeuw in.

➡️ Tip: Wil je voor aankomst op je wintersportbestemming al aan de slag met je kids en het leren skiën? Op verschillende plekken in Nederland zijn indoor skihallen te vinden. Variërend van een borstelbaan tot oefenen in de echte sneeuw. Wij maakten zelf geen gebruik van deze mogelijkheden, maar ik hoor van andere (skiënde) ouders goede verhalen over onder andere Skidôme Rucphen. Het proberen waard.

Er is meer dan skiles

Bungalow vakantie Landal Brandnertal Oostenrijk Bollo Club
Oostenrijk Landal Hochmontafon

Vooral kleine(re) kinderen vallen na een ochtend met latten en stokken zwaaien super moe terug in de armen van papa en mama. Zorg dan ook voor afwisseling met de lessen. Ook al is je kind wat groter, een middagdutje (lees: powernap – dat klinkt stoerder) doet wonderen. De keren dat wij bij Landal op wintersport gingen, was het zwembad en/of de Bollo club ook een welkome afwisseling.

Echter in de hotelkamer of in je appartement een spelletje spelen is ook goud. Eenmaal terug opgewarmd zijn activiteiten als sleeën of schaatsen ook altijd goed voor dikke pret.

Kindvriendelijke regio

Eerlijkheid gebied me te zeggen, dat van alle trips naar de sneeuw met ons reismeisje, we eigenlijk nooit zo heel erg op de kindvriendelijkheid van het skigebied gelet hebben. Shame on us! Gelukkig letten anderen daar beter op. Bijvoorbeeld Snowplaza die zette de 10 beste skigebieden voor een wintersport met kinderen voor je op een rijtje.

Verban de kou

Wintersport met kinderen Wengen Zwitserland
Tijdens de eerste wintersportreis met ons meisje, zat ze nog in de wandelwagen. Een lekkere warme thermozak zorgde er voor dat ze er behaaglijk warm bij zat.

Niets is zo vervelend als de piste te moeten verlaten om dat je dreumes verkleumd is. Toen ons meisje nog echt een klein meisje was, zorgden we voor haar voor een gewatteerd skipak uit een stuk. Aangevuld met handschoenen/wanten en een muts. Eenmaal wat groter maakte het pak plaats voor een skibroek en een losse jas. Om door de sneeuw te stappen, een paar stevige snowboots is ook niet weg natuurlijk.

Wanneer er erge kou voorspelt wordt, vullen we de basis wintersport outfit aan met een legging voor onder skibroek en een fleece pulli of vest.

Veiligheid eerst

Wintersport met kinderen Wengen Zwitserland skibaan

Tegenwoordig is het bij veel skischolen verplicht, de ski helm. Een goede zaak! Veiligheid gaat tenslotte voor alles. Een ski helm beschermt het hoofd optimaal bij het skiën of snowboarden.

Kopen of huren?

Prangende vraag. De hele ski uitrusting voor je kind kopen of huren/lenen? Zelf kopen we ieder seizoen – want kinderen groeien – nieuwe skikleren voor ons dametje. Totdat ze uitgegroeid is, zou ik zelf niet zo snel materiaal kopen. Tenzij er nog broertjes of zusjes in het gezin zijn die er op hun beurt weer gebruik van gaan maken.

Wintersport met kinderen in het kort:

  • Kinderen mee de kou in? Wat mij betreft zeker doen
  • Kies voor een Nederlandse (of Nederlands sprekende instructeur)
  • Een privéles kan wonderen doen
  • Oefen eventueel voor vertrek al in een indoor skihal
  • Kies voor een kindvriendelijke regio
  • Zorg voor een deugdelijke ski outfit, zodat je kind niet onderkoeld raakt
  • Een helm is een must
  • Zijn je kinderen nog in de groei. Huur latten en stokken

➡️ Check ook: Skikleding kind, wat heb je nodig voor een skivakantie met kinderen

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *