Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wassenaar kent meer dan alleen strand, hier wil je (ook) heen

Voorlinden museum & gardens

Wassenaar staat dit keer centraal in de Rubriek ‘Groetjes uit..’ In deze rubriek word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Inwoner Björn deelt de fijnste plekjes in zijn woonplaats.

Wassenaar, waar ligt dat ook alweer?

Waar ligt dit Zuid-Hollandse dorp nou ook alweer precies? Het dorp ligt net iets ten noorden van Den-Haag en ten zuiden van Leiden. Het dorp heeft zo’n 27.000 inwoners. Het is het dorp waar ik, Björn van Wildlifereizen, ruim 20 jaar gewoond heb en dus alle ins en outs van ken. Het dorp staat vooral bekend om de villa wijken, de duurste straat van Nederland, de plaats waar Koning Willem-Alexander woonde en natuurlijk om attractiepark Duinrell, maar Wassenaar heeft zoveel meer te bieden.

Kust Wassenaar

De natuur is nooit ver weg

Wassenaar is een hele groene gemeente en is omringd door natuur. Wassenaar ligt midden in het nieuwe nationale park Hollandse duinen en het bezoekerscentrum daarvan ligt midden in het Wassenaarse duingebied Meijendel. Vooral de duinen in Wassenaar zijn prachtig. Je kunt hier uren wandelen en komt ook nog delen van de geschiedenis tegen. Zo is in het Wassenaarse duin nog een deel van de Atlantikwal te vinden.

Daarnaast heb je in het duingebied altijd kans om grote grazers, reeën, vossen of bijzondere vogels tegen te komen. Ook andere natuurgebieden zoals het Panbos (gedeeld met Katwijk), Lentevreugd, de Pauw en landgoed Clingendael zijn bezoek waard.

Ook heel geliefd, bij zowel mensen uit het dorp als mensen van heel ver weg, is het strand de Wassenaarseslag. Doordat het strand geen permanente bebouwing kent is het ideaal om de winter uit waaien, maar ook op een zomerse dag is het hier heerlijk vertoeven. Mede door de beperkte parkeermogelijkheden en het grote strand is het hier altijd veel rustiger dan in bekende badplaatsen in de buurt zoals Scheveningen en Katwijk.

Grote grazer

Snuif cultuur en historie in Wassenaar

Wassenaar kent twee bekende musea, de eerste is het Louwman museum, een museum waar het draait om de geschiedenis van de auto en het tweede is Museum Voorlinden, een museum met voornamelijk moderne kunst en een aantal zeer instagramwaardige highlights.

Fiets ook eens de landgoederenroute, waarbij je veel rijksmonumenten tegenkomt. Ook in het centrum zijn tal van rijksmonumenten waaronder de molen Windlust. Een andere monument is de Dorpskerk, een kerk waarvan de oudste elementen stammen uit de 12de eeuw.

Museum Voorlinden Wassenaar

Wat is er nog meer te doen?

Wie kent Attractiepark Duinrell niet? Daar kikker je immers van op. Het park is een echt familiepark met slechts een aantal spannendere attracties. Nog veel bekender is het Tikibad, onderdeel van Duinrell. Het grootste indoor waterpark van Nederland telt maar liefst 21 verschillende glijbanen. Bij dit park vind je ook één van de weinige Wassenaarse Vakantieparken. Verder heeft Wassenaar zelf een klein theater de Warenar, waar met enige regelmaat grote cabaretiers optreden. Ook is Wassenaar de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de Soldaat van Oranje, Leiden en Den-Haag. In Wassenaar-Zuid ligt renbaan Duindigt, waar zowel gedraafd als gegaloppeerd wordt.

Tussen Wassenaar, Valkenburg en Leiden ligt het Valkenburgse meer. Een meer met een heerlijk strand en volop watersportmogelijkheden.

terras meer Valkenburg Leiden

Eten en drinken in Wassenaar

Het dorp zit vol met leuke plekken om te eten en drinken. Vooral in de winkelstraat (de Langstraat) en daaromheen zijn veel eetgelegenheden te vinden. Leuke restaurants zijn onder andere ’t Hoekje, La Scala en de Baron. Verder vind je in Wassenaar ijssalon Luciano, een prijswinnende ijssalon die inmiddels op veel plekken in Nederland te vinden is.

In Wassenaar zijn een aantal hotels. Een gaaf hotel om te verblijven is het Fletcher Boutique Hotel Duinoord. Andere opties om te overnachten zijn vakantiepark Duinrell, Van der Valk hotel Bijhorst, hotel Wassenaar en camping Maaldrift.

Groeten uit….

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *