Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Groetjes uit Utrecht, Jenny neemt je mee naar de Domstad

Utrecht Dom Nederland

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer Groetjes uit Utrecht, Jenny neemt je mee door de stad en provincie Utrecht.

Het is geen bewuste keuze om naar Utrecht te verhuizen. Het is een bewuste keuze om niet uit Utrecht weg te gaan. 
Op mijn achttiende verhuisde ik vanuit het zuiden van Limburg naar Utrecht. Daar woon ik tientallen jaren nog steeds! Utrecht is een leuke stad, in deze blog laat ik je zien waarom. 

sneeuw in Utrecht

Utrecht Centrum 

Het centrum van Utrecht mist het massale van Amsterdam en het rauwe van Rotterdam. Utrecht centrum is compact en overzichtelijk. Het is een feestje om langs de grachten van Utrecht te slenteren en ’s zomers neer te strijken op de werf. 

Nog leuker zijn de smalle straatjes en hofjes binnen de singel. Hier kun je dwalen langs oude huisjes, steegjes met kasseien en binnen gluren in knusse stadstuintjes. 

➡️ Lees hier meer tips voor Utrecht

Lunch in Utrecht 

Utrecht heeft ZO VEEL plekken voor een lekkere lunch! Als inwoner van Utrecht ga ik meestal niet naar het centrum voor een lunch in Utrecht, maar ga ik naar de wijk Nieuw Rotsoord. Hier aan de Vaartse Rijn liggen leuke restaurantjes als Klein Berlijn en LE:EN. Mijn favoriete plek om te lunchen in Utrecht ligt iets verder naar het zuiden: in een oude staalfabriek in Hoograven is Op Zuid te vinden, een bistro styl restaurant. 

lunch

Street art in Utrecht 

In Utrecht is steeds iets nieuws te ontdekken. Utrecht heeft veel mooie plekken met toffe street art en graffiti. Steeds vaker wordt muurschilderingen door een straatartiest in samenspraak met de wijk. Zo maakte Jan is de Man laatst een kunstwerk in de Utrechtse wijk Lunetten. Bewoners mochten elk een woord zeggen dat in de mural verweven werd. Zo leuk! 

Het is natuurlijk mogelijk om een stadswandeling door Utrecht te maken in de hoop dat op street art stuit, maar je hebt meer kans op succes als je een beetje voorwerk doet of met een gids op pad gaat. 

Greetings from Utrecht heeft leuke wandelingen met een gids. Ga je liever fietsen? Dan is deze street art route in Utrecht misschien wel iets voor jou.  

Street Art Utrecht Nederland Street Art Utrecht Nederland

Leuke parken 

Het is fijn om in de stad te wonen met de natuur om de hoek. Gelukkig heeft Utrecht veel leuke parken en openbare tuinen. De Botanische Tuinen van Utrecht zijn mijn favoriet! Deze tuinen liggen aan de rand van Science Park Utrecht. Je kunt hier uren dwalen en verschillende soorten planten en verschillende biotopen bewonderen. In de vlindertuin fladderen kleurrijke vlinders er vrolijk op los, een lust voor het oog. 

Je kunt de Botanische Tuinen gratis bezoeken wanneer je een museumjaarkaart hebt (of werkt aan de universiteit van Utrecht). 

Het Maximapark (Utrecht West), het Griftpark (net buiten het centrum) en het Beatrixpark (bij Lunetten) zijn erg leuk voor een zonnige zondagmiddag. In deze parken kun je heerlijk wandelen, genieten of een terrasje of je eigen picknick organiseren.  

Liefhebbers van geschiedenis kunnen hun picknick in het Beatrixpark hun hart ophalen: de Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt recht door het park. In de park liggen verschillende oude Lunetten, de door water omringde forten van de waterlinie.  

De Lunetten zijn meestal gesloten voor het grote publiek. In Lunet IV is een restaurant gevestigd (met een kabouterpad!), zo kun je een kijkje achter de schermen nemen in het fort.  

Utrechtse Park IkReis Nederland

Utrecht met kinderen 

Utrecht is een hele kindvriendelijke stad. Het viel me altijd al op dat er veel speeltuintjes zijn, pas nu ik een peuter hebt merk ik hoe fijn dit is. 

Utrecht heeft bijna duizend speeltuinen en speelveldjes, de volgende plekken springen er bovenuit. In het Maximapark is een supergave bosspeeltuin met speeltoestellen voor kinderen van 1 tot 12 jaar oud. Er ligt een gezellig terras naast de speeltuin voor de ouders. 

Oudere kinderen (en volwassenen) die van avontuur houden mogen het natuurbelevenispad bij Haarzuilens niet overslaan. Ik geef toe: dit is niet ligt niet in de stad Utrecht maar wél in de gemeente Utrecht. Haarzuilens is sowieso een leuke plek voor jongen en oud (met Kasteel de Haar en de Geertjes Hoeve).  

Veel plezier in Utrecht! 

Utrechtse Park IkReis Nederland

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nlMeer Utrecht

Meer Utrecht:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *