Zoek
Sluit dit zoekvak.

Elst, local Yvonne vertelt over paarden, appels & bloesem

Elst

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Yvonne je mee naar de (Over)Betuwe. Tussen Arnhem en Nijmegen ingeklemd, ligt haar woonplaats Elst.

Al meer dan 8 jaar wonen wij in Elst, op het randje van de Betuwe en een steenworp afstand van de Veluwe. Toen we in 2009 terug kwamen van onze wereldreis zijn we in eerste instantie opnieuw neergestreken in Groningen, een stad die al jaren ons thuis was en waar we nog steeds van houden.

Helaas bleek er op dat moment weinig werkgelegenheid in Groningen. Na dik 2 jaar tevergeefs zoeken naar een vaste baan ben ik buiten de regio gaan kijken en toen er in Arnhem een geschikte vacature was, ben ik daarvoor gegaan. Niet veel later had ik de baan en verhuisden we binnen 3 weken met een aanhanger vol spullen naar een huurwoning in Arnhem.

Een jaar later landen we in Elst

De huurwoning in Arnhem voldeed toch niet helemaal aan de verwachtingen en met onze eerste dochter op komst zijn we gaan kijken naar een geschikter huis. In Elst hebben we niet alleen een leuke hoekwoning met tuin en speeltuin voor de deur gevonden. Ook zijn we helemaal blij dat dit dorp precies tussen Arnhem en Nijmegen ligt, dat we elk voorjaar kunnen genieten van de bloesem in de Betuwe en dat we enorm veel wandelmogelijkheden op korte afstand hebben op de Veluwe.

Ook niet geheel onbelangrijk als reizigers (nou ja, dit WAS een leuke bijkomstigheid tot februari 2020) zijn al die luchthavens op minder dan 2 uur afstand. Als we met het vliegtuig op vakantie willen, kunnen we kiezen uit Amsterdam, Eindhoven, Weeze, Düsseldorf, Brussel en Bonn.

Keus uit Arnhem en Nijmegen

In Elst is eigenlijk alles wat we nodig hebben aan winkels en gezelligheid. Toch gaan we zo nu en dan eens richting de stad. Na een paar bezoekjes aan Arnhem moeten we eigenlijk toegeven dat we Nijmegen veel leuker vinden. De sfeer doet ons denken aan die in Groningen, waarschijnlijk omdat ook Nijmegen een echte studentenstad is. Met dank aan de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nijmegen veel meer mooie, monumentale panden en historische stukjes dan in Arnhem.

Nijmegen

Wel moet gezegd worden dat Arnhem heerlijk in de natuur ligt. Met alle parken, die meer weg hebben van bossen, is ’t er heerlijk wandelen dichtbij de stad. De Trage Tocht Arnhem noord is een geweldige wandeling rondom de stad.

De Betuwe

Elst ligt aan de rand van de Betuwe en met gepaste trots kopen we altijd de Elstar appels in de supermarkt. Die komen toch maar mooi uit ons eigen dorp! In april en begin mei zijn al die fruitbomen op hun mooist. Elk voorjaar bloeien eerst de kersenboomgaarden op amper 5 minuten lopen van ons huis, zo’n mooi gezicht. Niet veel later zijn ook de peren en de appels een zee van witte bloemetjes. Elk jaar maken we wel één of meer bloesemwandelingen, vlakbij huis of net wat verder weg richting hartje Betuwe.

Betuwe

De Veluwe

De rest van het jaar trekken we om te wandelen vaak naar de Veluwe. Het nationaal park bezoeken we heel af en toe, maar in de omgeving daarvan is de natuur schitterend. Er zijn enorm veel wandelmogelijkheden en in de afgelopen 8 jaar hebben we maar zelden dezelfde route gelopen. Het heuvelachtige van de Posbank en Loenermark vind ik super. De vergezichten doen aan reizen in het buitenland denken, terwijl de wolkenluchten er boven juist zo typisch Nederlands zijn. Als in augustus de heide daar bloeit is het er op z’n mooist. Geregeld zien we tijdens wandelingen reeën, wilde zwijnen en talloze vogels. Dat blijft elke keer weer bijzonder.

Veluwe

Paardenmarkt van Elst

Elk jaar, op de eerste maandag van september, vindt in Elst de paardenmarkt plaats. De markt wordt steeds kleiner en afgelopen jaar is deze helemaal niet doorgegaan. Bovendien zijn er mensen die een paardenmarkt niet meer van deze tijd vinden. Het is echter wel iets wat van oudsher echt bij Elst hoort.

Op het pleintje, onderaan de grootste kerktoren van het dorp, staat niet voor niets een standbeeld van een paard en een handelaar. Zelf ben ik nog maar één keer een kijkje gaan nemen op de paardenmarkt, omdat ik meestal werk op die dag. Ik was verrast om dezelfde sfeer die we telkens weer aantreffen op veemarkten in Azië of Oost-Europa ook hier in ons eigen dorp te vinden. Lastig uit te leggen, maar het totaalplaatje van die rijen paarden, de keurende blikken van handelaars en het handjeklap bij het sluiten van de koop zijn heel apart.

Elst

[box] Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl[/box]

Meer Nederland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *