Je kent het wel: zoveel mooie landen, steden en gebieden die je graag wilt bezoeken, maar te weinig tijd om dat allemaal te verwezenlijken. Maar is er echt te weinig tijd? Of is het gewoon een kwestie van beter plannen en orde scheppen? Ik geef je hier een aantal tips om je reisdromen beter te plannen en meer uit je kostbare tijd te halen.

Reisdromen Spanje citytrip bilbao

Heel lang wilde ik al eens naar Bilbao in Spaans Baskenland. Ik combineerde de citytrip met ‘de Grote vakantie’ in België en Frankrijk.

Hoeveelheid vakantiedagen

Probeer inzicht te krijgen in het aantal vakantiedagen dat je tot je beschikking hebt, inclusief feestdagen. En zorg dat je deze dagen zo efficiënt mogelijk inzet. Dit doe je onder andere door stedentrips rondom het weekend te plannen. Zo heb je bijvoorbeeld maar twee vakantiedagen nodig, maar kun je er wel vier dagen op uit. Ook is het plannen van reisjes rondom feestdagen een aanrader, want zo spaar je dagen die je weer voor een andere trip kunt gebruiken.

Maak een realistische planning

Reisdromen Nederland Texel

Het liefst zou ik elk vrij moment naar Azië afreizen. Helaas, dat is niet mogelijk. Gelukkig is er dichtbij huis ook zo veel moois. Een paar dagen Texel is ook echt heel fijn

Waar wil je graag heen? En hoe lang wil je er heen? Schrijf de plekken op waar je, binnen een tijdsbestek van bijvoorbeeld één jaar, graag heen wilt. Zorg dat je hierin een mix maakt van plekken dichtbij huis en verder weg; het is namelijk niet realistisch om 10 keer per jaar buiten Europa op vakantie te gaan als je aan een bepaald aantal vakantiedagen en budget vastzit. Wissel daarom een tripje Europa af met een mooie plek in eigen land waar je nog graag heen wilde en plan dan die mooie reis naar een ander continent.

Maak je reisdromen visueel

Reisdromen Bhutan

Deze foto had ik een tijd lang als screensaver, want Bhutan, daar wil ik echt nog wel een keer heen. Iedereen heeft reisdromen, toch? (c) intrepidtravel.com

Door je reisdromen visueel te maken, zal je ze sneller uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een fotokalender, waar je bij elke maand een mooie foto plaatst van de plek waar je volgende reis heengaat. Zo kun je je elke maand weer verheugen op wat er komen gaat. Zo’n fotokalender is niet alleen leuk en maakt je plannen visueel, maar is ook nog eens erg gemakkelijk online te maken bij onder andere PosterXXL.

Trips goed verspreiden

Reizen moet natuurlijk wel leuk blijven en geen stress opleveren. Vandaar dat het is aan te raden om je reisjes goed te verspreiden over het jaar. Plan dus niet elk weekend iets anders, maar gun jezelf wat tijd om bij te komen en na te genieten. Deze tijd kun je bovendien mooi gebruiken om wat research te doen naar de volgende reisbestemming.

Reisdromen Duitsland Keulen

De zomervakantie (2017) bracht ik door op Bali, in de herfstvakantie maak ik een citytrip naar Keulen. (c) Tui.nl

Ben je alle bovenstaande punten nagegaan, en heb je daarbij ook nog eens mijn artikel over zaken die je reis kunnen bederven, gelezen? Dan houdt niets je meer tegen om er een jaar met veel mooie reizen en tripjes van te maken!

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather