Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vakantieleed, 9 zaken die je reis echt goed kunnen bederven

Heb jij wel eens last van vakantieleed? Op vakantie gaan, reizen, een stedentrip maken. Heerlijk. Toch zijn er een aantal zaken die je reis aardig kunnen bederven.

Vakantieleed: Roodborstje

Reisleed Jamaica
In de Jamaicaanse zon, smeerde ik me wel goed in

Dit is voor velen een klassieker. Verbrand! Vakantieleed numero uno. Op mijn achttiende maakte ik mijn eerste verre reis, naar Jamaica, samen met mijn vader. Eigenwijs als hij is trachtte hij me te overtuigen dat hij echt geen zonnebrand nodig had. “Thuis zit ik ook altijd in de zon en ik blijf onder de parasol,” luidde zijn verweer. Tuurlijk! Het bloesje dat hij nonchalant open had hangen, leverde hem aan het eind van de middag een fraai rood borstje op. Net als een vuurrood hoofd en rode striemen op zijn benen. Noem me het braafste kindje van de klas, maar zonnebrand gaat altijd mee in mijn tas.
Mijn pa kon ’s nachts niet slapen van zijn trekkende huid, ben jij wel eens zo verbrand geweest dat je er ziek van werd?

Gezellig, NOT

Het lijkt zo leuk, samen met je nieuwe vriend of juist die BFF samen op vakantie. Eenmaal op de plaats van bestemming blijkt dat jullie in den vreemde niet echt helemaal op een lijn zitten. Gevolg: om ieder wissewasje heb je ruzie. Ai, dat is even een domper.
– Wie zette jij wel eens de tent/hotelkamer uit, omdat je er helemaal klaar mee was?

Die zou jij toch aanvullen….?

En dan heb je ineens een gat in je knie (zie Bam!), een muggenbeet of diarree. Je opent je EHBO kit, van alles zit er in, maar wat je nodig hebt, nee hoor.
Zelf loop ik voor elke reis mijn rode tasje door of alles nog compleet is en of alle medicijnen die ik er in bewaar niet intussen over de datum zijn.
– Hou jij je EHBO trommel (ook) netjes op orde?

Vakantieleed: Bam!

Vakantieleed
Hier lach ik nog….

Het zal je maar gebeuren, je krijgt een ongeluk op weg naar je bestemming of in het land waar je op reis bent.
Tijdens een half jaar rondreizen in Azië in 2003 maakte ik op Koh Samui een onfortuinlijke schuiver met mijn huurscooter. Twee flinke schaafwonden, een kapotte spijkerbroek en een vervormde voorvork als gevolg.
– Hopelijk is het antwoord nee, maar was jij wel eens betrokken bij een verkeersongeval tijdens je vakantie?

Bzzzzzzzzzzzz

Op de natuur heb je weinig invloed, dat is een feit. Daarom kan het zomaar voorkomen dat tijdens je reis, de muggen om je hoofd dansen, kwallen aan je tenen hangen of wespen een fort in het dak van je vakantiehuisje hebben gebouwd. Balen!
Wat echter nog het meest irritant is (en daar kan de natuur niets aan doen, maar de eigenaar/uitbater van de accommodatie wel) beestjes in bed. Bedbugs is – als je het mij vraagt – het ergste vakantieleed dat je kunt hebben.
– Eens? (over die bedbugs, dus)

Vakantieleed: Waar is de oplader?

Of te vervangen met elk ander voorwerp dat je tijdens je verblijf in het buitenland nodig hebt. “Uhmmm, thuis….” In 2015 vloog ik voor het eerst van Brussels Airport. Vriendlief zette me af bij de kiss & ride. Een stap richting de vertrekhal en.. Nee, ik heb mijn telefoon in de auto laten liggen. Grrrr! Gelukkig werden ik en mijn kleinood voor vertrek herenigd maar man, wat was dat even stressen.

In de jaren negentig ging ik elke zomer met een vriendin op vakantie. Steevast kwam zij er achter dat er iets in haar bagage ontbrak. Tandenborstel, batterijen voor haar camera, etc.
– Wat ben jij wel eens vergeten?

Huh???

Reisleed
Huh?

Tijdens mijn eerste reis naar Taiwan maakte ik een kleine inschattingsfout. Ik ging er namelijk van uit dat men er vast wel Engels zou spreken. Daar had ik het toch mooi even bij het verkeerde eind, sterker nog, vrijwel niemand had kaas gegeten van een taal behalve het Chinees.

Tijdens mijn werk in Zuid-Korea werd ik enorm bedreven in ‘hints’. Alles wat ik niet in het Koreaans wist (veel) en de locals niet verstonden in het Engels (veel) beeldde ik simpelweg uit.

Veel Nederlanders ervaren de taalbarrière als vakantieleed, waarschijnlijk dat Broodje van Kootje en Piet van friet daarom zo populair zijn. Een Hollandse uitbater, waar je in je moerstaal je bestelling kan plaatsen, heerlijk.
– Heb jij een talenknobbel? Hoe communiceer je tijdens je verblijf in het buitenland?

Foetsie

Je let even niet op, weg… Op het strand van Calella, Spanje, raakte ik eens mijn portemonnee kwijt. Wat peseta’s (inderdaad, voor het Euro tijdperk), een internationale telefoonkaart (inderdaad, voor het mobiele telefoon tijdperk) en mijn OV (inderdaad, in mijn studententijd) zaten erin. Balen!

Of die (even afkloppen, tot nu toe enige) keer dat mijn bagage niet aankwam. Tijdens de route Amsterdam – Bangkok – Taipei – Manilla besloot mijn rugzak gescheiden van mij vakantie te vieren. Ik kan je verzekeren, wanneer de bagageband op een gegeven moment stopt zonder je tas, valt in de in categorie ‘nooit grappig’.
– En jij, raakte jij iets kwijt op vakantie?

Ziek

Veel mensen hebben voor aanvang van de vakantie nog zoveel te doen, dat wanneer ze eenmaal aan rusten toekomen, ziek worden. Alle stress verlaat het lichaam en je lijf weet niet altijd even goed hoe daar op te reageren.
– Gelukkig, kan ik over deze niet uit ervaring meepraten, jij?

Vakantieleed, vermoedelijk hebben we er allemaal wel eens mee te maken, niet waar?

Lees ook

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *