De leukste stops wanneer je per trein door Wallonië reist
Per trein door Wallonië is een waar genoegen. De trein rijdt langzaam genoeg om de verschillende landschappen goed in je op te nemen en is snel genoeg om in een paar uur tijd vanuit de Belgische hoofdstad Brussel de Luxemburgse hoofdstad te bereiken. Bovendien zijn de steden die op dit traject liggen, allen een eigen bezoek waard. Spring aan boord, we gaan vertrekken.
Vertrek vanaf Brussel-Noord
Met NS International sta je vanuit verschillende grote steden in Nederland gemakkelijk en snel in Brussel. Voor het traject naar Luxemburg-stad vertrek je vanaf Brussel-Noord. Hoewel de omgeving van het station op het moment van schrijven (najaar 2023) kampt met problemen rondom dit vertrekpunt is een bezoek aan de nabijgelegen zogeheten Kruidtuin zeker een wandelingetje waard. Het stadspark staat bekend om de verschillende terrassen in Franse, Italiaanse en Engelse stijl. De glazen kas doet dienst als Cultureel Centrum van de Franse Gemeenschap, bekend onder de naam Botanique.
➡️ Meer Brussel: Kunstberg Brussel | 8 x cultuur snuiven in musea en kastelen
Ben je al in Brussel? Dan is opstappen bij Brussel-Schuman of Brussel-Luxemburg ook een optie
Zowel station Brussel-Schumann als Brussel-Luxemburg zijn ideaal als opstappunt als je voor je reis per trein door Wallonië eerst de Europese wijk onder de loep wil nemen.
➡️Lees ook Europees Parlement, bezoek deze locaties gratis in Brussel
Per trein door Wallonië: Ottignies-Louvain-la-Neuve
Ottignies-Louvain-la-Neuve, in Waals-Brabant, is een vrij jonge stad (gebouwd in de jaren ’70 van de vorige eeuw), waar groen, studenten en voetgangers centraal staan. Hou je van bijzondere architectuur en ben je ook niet vies van een vleugje cultuur, verlaat dan zeker hier de trein. Oh, een van de belangrijkste trekkers van deze stad is het Hergé Museum, de man die Kuifje bedacht.
➡️Lees ook Kuifje in Brussel. Toplocaties uit de albums in de Belgische hoofdstad
Volgende halte: Gembloux
Gembloux, provincie Namen, is een gemoedelijk plaats om je reis eventueel te onderbreken. Het belfort van Gembloux staat, net als alle andere Belforts in België, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Per trein door Wallonië: Zeker uitstappen in Namen
Wie het Waalse Namen (Namur) niet kan bekoren, heeft niet goed opgelet. Deze compacte stad is ideaal om een kleine 24 uur door te brengen. Het is heerlijk slenteren door de straatjes in het centrum. Te genieten van een glas lokaal gebrouwen LaHouppe, je te verbazen over de bijzondere kunstwerken van Félicien Rops (in zijn eigen museum) of je kuiten aan het werk te zetten tijdens de beklimming van de citadel. Tel daar nog een tal van toffe restaurants bij op en je weet dat je hier goed zit.
➡️Lees ook Namen, 9 Redenen waarom het Waalse Namur je volgende citytrip wordt
Ciney
Wanneer je uitstapt in Ciney, de hoofdstad van Condroz-Famenne, wachten er direct meer treinavonturen op je. Le Chemin de Fer du Bocq is een prachtige rit tussen de plaats Spontin en Ciney. Op sommige data kun je aan boord zelfs van een gastronomisch diner genieten. Wie vaker in Wallonië is geweest, kent de naam Ciney waarschijnlijk van het gelijknamige bier dat hier al sinds de 16e eeuw gebrouwen wordt. Proost!
Per trein door Wallonië: Marloie
Graag zouden we meer over Marloie vertellen, maar feit is dat deze plaats vooral als spoorweg (en snelweg)knooppunt fungeert. Vanaf hier reis je eenvoudig naar Luik of kies je voor het traject naar Luxemburg.
Rochefort-Jemelle
Wie Rochefort zegt, zegt grotten. Toch? Het station Rochefort-Jemelle bedient beide plaatsen, maar ligt feitelijk in Jemelle, een plaats gelegen aan de rivieren Lomme en de Wamme. Op slechts een paar (auto)minuten daar vandaan ligt de bekende plaats in de Ardennen. Behalve de indrukwekkende Grot van Lorette is een bezoek aan Malagne, het Archeopark van Rochefort zeker ook een bezoek waard. Je treft er overblijfselen van een oude Gallo-Romeinse villa.
Libramont
Libramont, voluit Libramont-Chevigny is bij een doelgroep gekend, landbouwers. Jaarlijks vindt hier een enorme internationale landbouwbeurs plaats, die het dorp en al eromheen gelegen dorpen vol doet lopen.
Tip: Combineer je bezoek met een uitstapje naar Flohimont, een van de mooiste bloemendorpen in de Waalse provincie Luxemburg.
Per trein door Wallonië: Marbehan
Wikipedia deelt mede dat Marbehan door haar ligging op dit spoortraject de bijnaam opleverde van Poort tot de Gaume. Ken jij meer weetjes of bezienswaardigheden in deze plaats, we horen het graag.
Arlon
Wanneer je per trein door Wallonië reist, is Arlon de laatste stop op Belgisch grondgebied. Deze hoofdstad van de Waalse provincie Luxemburg is één van de oudste steden van België. Dat had je niet gedacht he? Deze plek herbergt tal van bezienswaardigheden en het station, daterend uit 1884, is er daar direct al een van. De gotische Eglise Saint Martin is met de hoogste klokketoren van Wallonië moeilijk over het hoofd te zien. Bewonder overigens ook de allo-romeinse grafmonumenten in het Musée Archeologique.
Per trein door Wallonië: Eindstation Luxemburg-stad
De reis per trein door Wallonië eindigt in Luxemburg-stad. Wat een toffe manier om van de ene hoofdstad naar de andere te reizen.
➡️Lees ook Luxemburg stad in 48 uur | Ontdek de stad in twee etmalen