Zoek
Sluit dit zoekvak.

Luxemburg stad in 48 uur | Ontdek de stad in twee etmalen

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur

Luxemburg stad in 48 uur ontdekken. De vele wijken hebben ieder zo hun eigen karakter. Is het te doen om al deze plekken in twee dagen te zien? OmniTraveler, springt in de trein en dompelt zich onder in de stad van theaters, musea, UNESCO werelderfgoed, architectonische bijzonderheden en wereldgastronomie.

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur algemeen souveniers

Luxemburg stad

Waarom eigenlijk niet? Hoe komt het dat gaat er geen belletje bij je rinkelen? Is er enige reden dat je niet aan Luxemburg stad denkt als je een stedentrip plant. Is er een speciale reden dat we de hoofdstad van Luxemburg simpelweg links laten liggen als we onszelf op een urban escape trakteren?

De stad, die reeds in 963 werd gesticht, is een bloeinde cultuurstad. We doen onszelf én de stad tekort als we deze plek niet noteren als alternatief voor een weekendje weg naar Amsterdam of Parijs.

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur Welke kant op_

11.50 uur: Aankomst Luxemburg stad

Vanuit Nederland arriveert, middels een overstap in Brussel, rond het middaguur de trein in Luxemburg stad. Een snelle lunch, want het is tijd om de stad te gaan ontdekken.

Kaale Kaffi Luxemburg stad

Tips voor een lekkere, maar snelle hap:

  • Kaale Kaffi coffee & vintage shop 9, rue de la Boucherie, L-1247 Luxembourg
  • Cereal Lovers – The All Day Breakfast Place 11C, Place du Theatre L-2613 Luxembourg

13.30 uur: Pfaffenthal

Pescatore Park Luxemburg stad

In het Pescatore Park lachen bejaarden in rolstoelen, van onder de bomen, de passanten vriendelijk toe. Picknickers op een bontgekleurd kleedje nippen van een kippchen (Luxemburgse bubbels) en kinderen proberen niet nat te worden in de fontein. Het park is de toegangspoort tot panoramische lift die je naar het lager gelegen Pfaffenthal brengt.

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur Pfaffenthal

Niet minder dan 10 jaar werd er over gedaan het architectonische hoogstandje te voltooien. De wens om de Luxemburger te stimueleren meer gebruik te maken van het openbaar vervoer, is mede dankzij deze lift een succes. De vallei is sinds 2016 een verbonden met diverse transport mogelijkheden. Vanuit het glazen uitkijkpunt, domineert de Groothertogin Charlottebrug, ook bekend als de Rode Brug aan de skyline. Maar lieft 74 meter boven de Alzette vallei verbindt het 4.900 ton wegende zware gevaarte Pfaffenthal met het Kirchberg-plateau.

Bovendien is, 71 meter lager gelegen, Pfaffenthal een uiterst leuk stuk Luxemburg stad. Hippe pop-up stores gaan zij aan zij met tradionele restaurants een supermarktjes die reeds decennia door dezelfde familie gerund worden.

De enige watermolen (die mosterdzaad maalt) in de stad doet dienst als educatief museum en werd recentelijk door Nederlanders in haar historische glorie hersteld. De Vauban-torens lijken kleine jongens in vergelijk met de Rode Brug. In een van deze twee oude wachttorens kijk je een 9 minuten durende film over het dal.

➡️ Tip: Wandel ook eens de Vauban Luxembourg route

15.00 uur: Kirchberg

Een slentertocht langs de Alzette brengt je bij Station Pfaffenthal-Kirchberg. Het station doet niet enkel dienst als treinstation, je treft er ook een tramhalte en een tandradbaan om het hoger gelegen Kirchberg vanuit Pfaffenthal te bereiken. Oh en over Luxemburg stad en openbaar vervoer gesproken. Er zijn plannen om in 2020 het OV in het land gratis te maken. Voor inwoners en bezoekers.

Kirchberg is groots opgezet zowel qua bebouwing als openbare ruimte. Tevens is Kirchberg de plek voor liefhebbers van moderne architectuur of stedebouw. Het is een plek in Luxemburg stad waar veel te zien en tevens volop in ontwikkeling is, een interessante tegenhanger van de historische binnenstad.

15.30 uur: Philharmonie Luxembourg

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur Kirchberg Philharmonie hall

Tussen de torenhoge moderne gebouwen, woontorens voor EU parlementariers en dure hotelketens, springt het gedurfde ronde gebouw van Philharmonie Luxembourg direct in het oog. Ook als je er geen concert bijwoont, de moeite waard om even deze kant op te gaan. Loop op je gemak een rondje om het pand en laat je verrassen door de zuilen die door de zonnestralen steeds een ander lijnspel tekenen.

15.45 uur: MUDAM

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur MUDAM

Direct naast het Philharmonie Luxembourg tref je het Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean of kortweg MUDAM.  Het indrukwekkende pand, een ontwerp van Chinese architect Ieoh Ming Pei, opende haar deuren in de zomer van 2006. Ook al zou er geen tentoonstelling plaatsvinden, dan nog is een bezoek aan het museum de moeite waard. Het bijzondere aan dit museum is het feit dat een volledig door kustenaars gecreerde plek is, geheel in dienst van de bezoeker.

16.55 uur: Drai Eechelen

Wie van geschiedenis houdt, stapt na een bezoek aan het MUDAM, in het naastgelegen Drai Eechelen binnen. In de restanten van een oud fort, toont de collectie de geschiedenis van de stad en, natuurlijk, het verhaal over het fort zelf.

18.00 uur: de avond lonkt in Luxemburg stad

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur cremant

Rielingspaschtéitchen

Na een lange dag vol sightseeing wachten tal van terassen, restaurants en bars in verschillende wijken op je. Vlei jezelf neer op een gezellig pleintje bestel een kippchen (cremant oftewel Luxemburgse bubbels) met rielingspaschtéitchen en geniet van het vallen van de avond.

Tips voor borrel, diner of uitgaan:

  • Dipso – the Wine Republic, 4 rue de la Loge, L-1945  Luxembourg
  • Restaurant Um Plateau, 6 Plateau Altmünster, L-1123 Luxembourg
  • Brasserie Guillaume12-14 Place Guillaume II, L-1648 Luxembourg
  • Epic Lounge 8 Rue de la Loge, 1945 Luxembourg
  • Liquid Café 15 Rue Münster, 2160 Luxembourg

➡️ Voor vrijwel alle restaurants dien je – praktisch het gehele jaar door – een reservering te maken.

09.00: uur Ontbijt

Na vele kilometer weg gelopen te hebben, is een beetje uitslapen en uitgebreid ontbijten geen straf. Er wacht immers een nieuwe dag in Luxemburg stad.

10.30 uur: Lokale markt

Place Guillaume II Luxemburg stad

Elke woensdag en zaterdag stallen de marktkraamhouders hun waar uit op Place Guillaume II. De Groot Hertogin van Luxemburg wordt hier regelmatig – zonder bodygards – gespot, terwijl ze verse streekproducten inslaat. Neem een grote tas mee en vul deze met huisgemaakte jam, lokaal gestookte likeur, diverse smaken worst en versgebakken brood.

11.30 uur: vroege lunch

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur lunch Kaempff Kohler

Wanneer je toch al op Place Guillaume II bent, schuif dan zeker aan bij delicatessen shop Kaempff-Kohler. Een pracht van een zaak, die reeds in 1922 haar deuren opende. In 1950 nam de tweede generatie het over en inmiddels zwaait sinds 1980 een derde generatie de scepter. Is er geen plaats – reserveren is zeer aan te raden –  loop dan de winkel binnen, kies wat je lekker vindt en eet het op een van de vele prachtige uitzichtspunten in de stad op.

13.00 uur: Shoppen in Luxemburg stad

Gucci, Prada of Hermes? Souveniers, oude platen of een beeldige hoed? Het maakt niet uit wat je zoekt in de winkelstraten van Luxemburg stad slaag je altijd.

Stap zeker ook even binnen bij de Luxembourg House Concept Store (6 rue de l’Eau, L – 1449 Luxembourg). Deze winkel staat bol van het beste van Luxemburg. Craft beer, likeur, cremant, souveniers in alle soorten, maten en smaken.

14.30 uur: Laat je door je nieuwsgierigheid leiden

Luxemburg stad is zo veelzijdig. Ondanks de hoogteverschillen zijn de verschillende wijken prima met elkaar te combineren. Pak een lift, steek een brug over, bedwing eeuwenoude trappen, kijk om het hoekje en ontdek talloze sprookjesachtige plekken in de stad.

Beperk je niet alleen tot het oude centrum, maar begeef je tussen de studenten in de wijk Limpertberg, ga kunst kijken bij Villa Vauban of ga street art spotten in de minder bekende wijk Hollerich, waar ooit de aardewerkfabriek van Villeroy & Boch stond. In stadsdeel Bonnevoie, het dichstbevolkte deel van Luxemburg stad, maak je kennis met multicultureel Luxemburg, De dames van plezier houden zich op in het Quartier Gare, de stationsbuurt. In de oude wijk Grund wacht door de UNESCO zijn aangewezen als werelderfgoed op je. Terwijl Clausen een van de oudste delen van de stad is, maar elke avond zeer levendig. Dit is de plek om uit te gaan tijdens je citytrip in Luxemburg stad.

Ontdek Luxemburg terras

16.45 uur: De lucht in

City Sky Liner Luxemburg stad

Niet voor mensen met hoogtevrees! In de zomermaanden neemt de City Sky Liner je 81 meter de lucht in. Een wereldrecord, met deze hoogte is het namelijk de hoogste mobiele uitkijkpunt van de wereld. Melden dat het uitzicht subliem is, lijkt me tamelijk overbodig.

➡️ In 2019 stap je van 29-06 t/m 18-08 in de City Sky Liner voor een spectaculair uitzicht over de stad.

17.30 uur: Cremant, eat, repeat

Aan het einde van de dag, herhaal je wat je gisteren deed. Want er zijn talloze plekken om onder het genot van een hapje en een drankje de dag door te nemen.

10.00 uur: Kazematten van Luxemburg stad

De Bock Kazematten Luxemburg stad

Alvorens Luxemburg stad te verlaten, breng dan zeker nog een bezoek aan de langste bunkers ter wereld, de Kazematten. Trek je stevige schoenen aan en dwaal door een labyrinth aan tunnels en gangen in dit eeuwenoude verdedingswerk.

11.50 uur: Äddi Luxembourg

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur ansichtkaarten

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Ik weet zeker dat 48 Luxemburg stad bij lange na niet genoeg is geweest om de stad in al haar facetten te ontdekken. Nu ben je er in ieder geval achtergekomen, hoe leuk de hoofdstad van het gelijknamige land is en ik weet zeker dat bij de planning van een volgende citytrip Luxemburg stad ineens op je must-see lijstje verschijnt.

Luxemburg stad praktisch:

Even een aantal zaken op een rij.

Slapen

OmniTraveler verbleef  in het Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal in Luxemburg stad. Ruime kamers, zeer uitgebreid ontbijt en fantastisch uitzicht over de stad.

Is je beurs wat smaller, dan zijn er talloze andere opties. Wil je het echt goedkoop doen, kies dan voor de jeugdherberg van de stad. Een basic verblijf, maar met een heerlijke tuin en een dito uitzicht.

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur Youth hostel

Vervoer

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur fietsenLuxembourg card

Om in Luxemburg stad te geraken pak je de auto, stap je in de trein of is het zelfs mogelijk vanuit Amsterdam te vliegen (2x daags).

Wil je ter plaatse niet alles te voet doen, schaf dan een zogeheten Luxembourg card aan, dan zijn alle vormen van openbaar vervoer gratis. Tevens heb je gratis toegang tot 79 bezienswaardigheden en ontvang je een leuke korting op nog eens 13 bezienswaardigheden in de stad. Of stap op een van de stadsfietsen. Deze electrische vel’OH fietsen, wel zo fijn met het hoogteverschil in de stad, zijn eenvoudig middels een app te huur.

Voorbereiding en vragen over Luxemburg stad

Luxemburg Luxemburg stad in 48 uur algemeen Ask me Anything

Goed voorbereid op citytrip gaan? Check de website van Visit Luxembourg (in het Nederlands beschikbaar). Hier tref je antwoorden op vrijwel al je vragen.

Ben je eenmaal ter plaatse en ben je de weg even kwijt geraakt, is de batterij van je telefoon leeg, waarop je net de openingstijden van het museum op wilde zoeken of ontvang je graag insider tips? Trek dan jongens en meiden, gehuld in groene shirts, aan de mouw. Zij helpen je graag verder je verblijf nog leuker te maken.

Meer citytrip tips:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Cremant! Heerlijk. Wat een mooie foto’s en een aansprekende blogpost. Het nodigt absoluut uit om ook eens die richting uit te gaan. Dank voor alle leuke tips (die vroege lunch ook, die foto 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *