Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ger tent | Glamping op de Gelderse camping QKLQ

ger yurt

Slapen in een gertent, heer-lijk!

In de tijd dat ik werkzaam was bij een reisorganisatie gespecialiseerd in Trans Siberië/Mongolië Express bezocht ik meermaals Mongolië. Ook in de functie van voorzitter van het Mongools Verkeersbureau, die ik ooit bekleedde, had ik veel met de bestemming te maken. Een pracht van een land. Rauw, puur, uitgestrekt. Het meest kenmerkend? De ger tent.

Ger tent Mongolie camping

Joert, Yurt, of ger tent?

Wanneer ik spreek over de typisch Mongoolse – witte vilten – nomadentent, gebruik ik het liefst de term ger. Hoewel bij de meesten onder ons het woord yurt bekender in de oren zal klinken, bezig ik zelf die benaming nooit. Het woord yurt (of de Nederlandse verbastering joert) is namelijk het woord dat Russen ooit aan de behuizing gaven, toen ze zonder pardon het land binnenvielen. Ger daarentegen is het woord dat de lokale bevolking nog altijd, bijna liefkozend, aan hun knusse tenten geeft.

QKLQ Gelderland Glamping Nederland

Ga er op uit

In totaal bezocht ik Mongolië maar liefst vijf keer. Om eerlijk te zijn, Ulan Bator, de hoofdstad is niet echt heel erg fraai. Ga dan ook, wanneer de tijd het toelaat, de stad uit. Bezoek bijvoorbeeld Terelj, een nationaal park nabij de hoofdstad. Spot wilde paarden in het Hustai NP of kies voor het ruige(re) werk en trek er een week lang met een Jeep op uit om een indrukwekkende tocht door de immense Gobi woestijn te maken. Pas als je de stad verlaat, maak je kennis met het echt Mongolië. Pas dan slaap je niet meer in een hotel, maar in een echte ger tent.

Heimwee

Wanneer ik – bukken, want de deur is laag – de eerste ger tent bezoek (in 2000) ben ik meteen verkocht. Of liever gezegd verknocht. Het kacheltje brandt behaaglijk, de vrouw des huizes – of moet ik des tents zeggen – zorgt direct voor drank en spijs en aan mijn voeten vleit zich een wollige viervoeter. ’s Nachts kruip ik tot aan mijn neus onder de dekens. Mongoolse nachten kunnen, ook in de zomer, fris zijn.

Ook al is er (doorgaans) geen elektriciteit in de ger tent en ontbreekt elke vorm van stromend water, ik hou er van om op deze manier te overnachten en elke nacht mijn hoofd in het nomaden verblijf te rusten te leggen. Na elke trip aan Mongolië heb ik dan ook een beetje heimwee naar mijn nachten in mijn vilten onderkomen.

Ger tent op minicamping QKLQ

Wat een geluk! Voor een overnachting in een ger tent hoef je niet perse naar Mongolië af te reizen. Welnee, slechts een kilometer buiten het Gelderse Angeren ligt Minicamping QKLQ.

Ben en Anne-Marie Roelofs raakten na een reis naar het Khovsgol Lake in Mongolië, net als ik, verslingerd aan de ger tent. Ze vonden de tenten zelfs zo tof, dat ze besloten er een aantal naar Nederland te laten komen en er een minicamping mee te beginnen.


Op een ruim terrein tussen de pruimenbomen staan de tenten op een idyllisch plekje. Hou je van iets meer comfort, dan zit je hier zeker goed. De minicamping combineert authentiek met Westerse gemakken. Zo is elke ger tent voorzien van vier authentieke – prachtig beschilderde – bedden, een kledingkast en een tafel met vier krukjes. Daarnaast beschik je tijdens je overnachting(en) over en keukenblok met gascomfort, koelkast en een complete keukeninventaris. Het beste van twee werelden!

Voor het toilet zul je toch nog steeds je tent moeten verlaten. In tegenstelling tot Mongolië hoef je jezelf niet terug te trekken in een stinkend houten hok met een gat in de grond. Minicamping QKLQ beschikt over een sanitairgebouw met 5 toiletten, wastafels, spiegels, stopcontacten, 4 douches en een familiedouche.
ger tent Mongolië Minicamping QKLQ Paleis ger

Overnachten in een ger tent in Gelderland praktisch

 • Minicamping QKLQ beschikt over 15 ger tenten en 1 zogeheten paleis ger (grote tent)
 • Het gehele jaar door is het mogelijk een overnachting (of meer) in een ger tent te reserveren
 • Tegen bijbetaling maak je van je verblijf een wellness uitje en relax je in de sauna en hot tub
 • In het winkeltje op het terrein waan je je toch even in Mongolië. De eigenaren verkopen hier Mongoolse spulletjes
 • In Angeren (1 km.) haal je je boodschappen bij bakker of supermarkt
 • Minicamping QKLQ is gelegen tussen Arnhem (8 km.) en Nijmegen (13 km.)
 • Voor meer informatie en prijzen, bezoek je de website van Minicamping QKLQ

Annemarie Ben eigenaren

Meer bijzonder overnachten

Meer Mongolië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

19 reacties

 1. Ohh wat leuk, dit zou ik zeker een keer willen proberen. Wat een mooie inrichting ook. Leuk dat dit gewoon kan in Nederland 🙂

  1. Hi Elisa, zeker een keer doen. De eigenaren zijn superaardig en de gers fanatisch mooi ingericht. Wil je alvast een kijkje nemen? 2 april hebben ze een open dag.

 2. Wow, wat gaaf! Ik heb in Mongolië een aantal nachten in een traditionele ger geslapen, dat was echt tof. Vooral de kleine kachel met paarden- en koeienpoep in het midden.

  Ik herinner me geen stinkende toiletten, alleen de afwezigheid van toiletten.

  1. Hi Jenny. Het kacheltje is echt zo typerend voor een ger. Enne, soms is het beter dat er geen toilet is, dan dat je naar die stinkende plaggenhut moet gaan ;). Wanneer ben je in Mongolië geweest en waar?

 3. Heel tof! Afgelopen maand waren we in Thailand en hadden we via internet ook een Ger geboekt. Zag er super gaaf uit op de plaatjes, maar bleek in werkelijkheid een hele gewone tent te zijn. Het was misschien ook wel een rare combinatie, Thailand en een Ger. We zoeken nog een leuke bestemming voor het pinksterweekend. Ik ga de site van deze camping even checken!

 4. Inderdaad kende ik deze tenten alleen onder de naam Yurt. Leuk om te zien dat je helemaal niet meer naar Mongolië hoeft af te reizen om in een yurt te overnachten. Al zal de omgeving er wel anders uitzien. Misschien ga ik ze wel eens uitproberen!

  1. Hi Esther, er zijn in Nederland verschillende van dit soort campings. Persoonlijk vind ik de afwerking hier het mooist. En nu het weer weer wat beter wordt, zeker doen!

 5. O wat leuk en die inrichting. Wilde altijd al in een Ger overnachten en nu kan het gewoon een stukje dichterbij. Toch wil ik het ook nog is ervaren in Mongolië. Dat is toch de ultieme ervaring.

  1. Hi Diana, waarom begin je niet een keer dichtbij dan weet je of het wat voor je is en kan je daarna doorsparen voor ’the real deal’

 6. Wat gaaf is dit. Ik heb nog nooit in een Gr geslapen. Lijkt me super en dat luxe sanitair vind ik ook niet verkeerd hoor. Dat dat in de grond ken ik uit Tibet….

 7. Haha, geweldig! Dit lijkt me wel wat. Ik heb nog nooit in een ger geslagen en betwijfel of ik ooit naar Mongolië ga. Dit is een hele goede tweede optie 😉 .

 8. Deze camping kan ik enorm afraden!!!
  de eigenaar (Ben) is erg onvriendelijk en de faciliteiten zijn vies, oud en slecht onderhouden.
  de Yurts zijn voorzien van een jasje van vrachtwagenzeil en luchten dus helemaal niet.
  ook erg vies, oud, slecht onderhouden en schimmelig.

  ik zou dus lekker verder kijken en elders een nachtje Yurt of Ger boeken.
  in Mongolië is uiteraard de beste ervaring!!

  1. Beste Tjerk, bedankt voor je reactie. Wat jammer om te horen. Inmiddels is het al ruime tijd geleden dat OmniTraveler de camping bezocht. Helaas, kunnen in de loop der jaren dingen veranderen 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *