In de tijd dat ik werkzaam was bij een reisorganisatie gespecialiseerd in Trans Siberië/Mongolië Express bezocht ik meermaals Mongolië. Ook in de functie van voorzitter van het Mongools Verkeersbureau, die ik ooit bekleedde, had ik veel met de bestemming te maken. Een pracht van een land. Rauw, puur, uitgestrekt. Het meest kenmerkend? De ger tent.

Joert, Yurt, of ger tent?

ger tent Mongolië kids
Wanneer ik spreek over de typisch Mongoolse – witte vilten – nomadentent, gebruik ik het liefst de term ger. Hoewel bij de meesten onder ons het woord yurt bekender in de oren zal klinken, bezig ik zelf die benaming nooit. Het woord yurt (of de Nederlandse verbastering joert) is namelijk het woord dat Russen ooit aan de behuizing gaven, toen ze zonder pardon het land binnenvielen. Ger daarentegen is het woord dat de lokale bevolking nog altijd, bijna liefkozend, aan hun knusse tenten geeft.

Ga er op uit

In totaal bezocht ik Mongolië maar liefst vijf keer. Om eerlijk te zijn, Ulan Bator, de hoofdstad is niet echt heel erg fraai. Ga dan ook, wanneer de tijd het toelaat, de stad uit. Bezoek bijvoorbeeld Terelj, een nationaal park nabij de hoofdstad. Spot wilde paarden in het Hustai NP of kies voor het ruige(re) werk en trek er een week lang met een Jeep op uit om een indrukwekkende tocht door de immense Gobi woestijn te maken. Pas als je de stad verlaat, maak je kennis met het echt Mongolië. Pas dan slaap je niet meer in een hotel, maar in een echte ger tent.

Heimwee

Wanneer ik – bukken, want de deur is laag – de eerste ger tent bezoek (in 2000) ben ik meteen verkocht. Of liever gezegd verknocht. Het kacheltje brandt behaaglijk, de vrouw des huizes – of moet ik des tents zeggen – zorgt direct voor drank en spijs en aan mijn voeten vleit zich een wollige viervoeter. ’s Nachts kruip ik tot aan mijn neus onder de dekens. Mongoolse nachten kunnen, ook in de zomer, fris zijn.
ger tent Mongolië Terelj
Ook al is er (doorgaans) geen elektriciteit in de ger tent en ontbreekt elke vorm van stromend water, ik hou er van om op deze manier te overnachten en elke nacht mijn hoofd in het nomaden verblijf te rusten te leggen. Na elke trip aan Mongolië heb ik dan ook een beetje heimwee naar mijn nachten in mijn vilten onderkomen.

Ger tent op minicamping QKLQ

Wat een geluk! Voor een overnachting in een ger tent hoef je niet perse naar Mongolië af te reizen. Welnee, slechts een kilometer buiten het Gelderse Angeren ligt Minicamping QKLQ.

Ben en Anne-Marie Roelofs raakten na een reis naar het Khovsgol Lake in Mongolië, net als ik, verslingerd aan de ger tent. Ze vonden de tenten zelfs zo tof, dat ze besloten er een aantal naar Nederland te laten komen en er een minicamping mee te beginnen.Op een ruim terrein tussen de pruimenbomen staan de tenten op een idyllisch plekje. Hou je van iets meer comfort, dan zit je hier zeker goed. De minicamping combineert authentiek met Westerse gemakken. Zo is elke ger tent voorzien van vier authentieke – prachtig beschilderde – bedden, een kledingkast en een tafel met vier krukjes. Daarnaast beschik je tijdens je overnachting(en) over en keukenblok met gascomfort, koelkast en een complete keukeninventaris. Het beste van twee werelden!

Voor het toilet zul je toch nog steeds je tent moeten verlaten. In tegenstelling tot Mongolië hoef je jezelf niet terug te trekken in een stinkend houten hok met een gat in de grond. Minicamping QKLQ beschikt over een sanitairgebouw met 5 toiletten, wastafels, spiegels, stopcontacten, 4 douches en een familiedouche.
ger tent Mongolië Minicamping QKLQ Paleis ger

Praktisch

– Minicamping QKLQ beschikt over 15 ger tenten en 1 zogeheten paleis ger (grote tent)
– Het gehele jaar door is het mogelijk een overnachting (of meer) in een ger tent te reserveren
– Tegen bijbetaling maak je van je verblijf een wellness uitje en relax je in de sauna en hot tub
– In het winkeltje op het terrein waan je je toch even in Mongolië. De eigenaren verkopen hier Mongoolse spulletjes.
– In Angeren (1 km.) haal je je boodschappen bij bakker of supermarkt
– Minicamping QKLQ is gelegen tussen Arnhem (8 km.) en Nijmegen (13 km.)
– Voor meer informatie en prijzen, bezoek je de website van Minicamping QKLQ
– Meer over Mongolië lezen, klik dan hier

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather