Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ulaanbaatar | De coolste hoofdstad ter wereld

Ulaanbaatar plein

Wat te doen in Ulaanbaatar, koudste hoofdstad ter wereld

Ulaanbaatar is in de winter de koudste hoofdstad onder alle hoofdsteden ter wereld. Cool he? Of je per trein of per vliegtuig naar deze plek reist, zorg dat je deze plekken zeker niet mist.

Gandan Khiid, grootste klooster van Mongolië

Ulaanbaatar is een stad als geen andere. Hoewel steeds meer Westerse invloeden Mongolië bereiken – er overigens nog altijd geen Mc Donalds restaurant in de stad/het land te vinden – is er her en der nog altijd plek voor het oude Mongolië. Naast communistische gebouwen zijn ook culturele parels te vinden. Gandan Khiid (Khiid betekent klooster) is er daar een van.

Mocht je om onbeduidende reden slechts voor een bezienswaardigheid tijd hebben tijdens je bezoek aan Ulaanbaatar dan is dit de plek om naar toe te gaan. In 1939 sloten de Communisten de deuren, religie in welke vorm dan ook, was vanaf dan verboden. Vijf jaar later openden de deuren opnieuw, maar het pand verkeerde in erbarmelijke staat. Omdat het vrijwel het enige klooster in het land was dat uberhaupt nog overeind stond was het decenia lang het enige klooster dat actief was in het land.

Vanaf 1990 zijn de restauraties begonnen. Locals zamelden geld in om bronzen heilige standbeelden terug in de tempel te krijgen. De commuisten hadden deze namelijk omgesmolten tot kogels. Laat je verrassen door deze plek en leer er meer over het Boeddhisme en Mongolië.

Ulaanbaatar Gandan Khiid

Zaisan Memorial, het beste uitzicht over Ulaanbaatar

Een enorm propagandamonument en muurschildering uit het communistische tijdperk siert de hoofdstad. Beklim de trappen van het monument voor een prachtig uitzicht over Ulaanbaatar.

Het monument ligt op een heuvel ten zuiden van de stad en beeldt de vriendschap tussen de volkeren van de USSR en Mongolië uit. Op deze ie je onder andere de nederlaag van de Japanners in 1939 leden, waardoor Mongolië in de Sovjet-invloedssfeer terechtkwam. Ook de overwinning op Nazi-Duitsland, een strijd waarbij Mongoolse troepen in het Rode Leger werden ondergebracht, is terug te zien.

Verder is het vandaag de dag een plek waar jeugd graag samenkomt om er te drinken, zoenen of de zon onder te zien gaan.

Zaisan Memorial Ulaan bataar

Choijin Lama Tempel

Er staat tempel. Dat was het ooit ook, nu is het een museum. Het Choijin Lama Tempelmuseum is een architectonisch meesterwerk uit de 19e en 20e eeuw. Deze tempel werd tussen 1904 en 1908 gebouwd door de 8e Bogd Khaan Janzandamba en opgedragen aan zijn broer lama Luvsankhaidav.

Het museum heeft een mooie collectie houtsnijwerk, appliqués, borduurwerk en beeldhouwwerken, die al uit de 17e eeuw dateren. Het museum bevat kostbare voorbeelden van boeddhistische kunst, waaronder de schilderijen van Zanabazar, een gerenommeerd religieus hervormer en groot ambachtsman uit de 17e eeuw, evenals kleurrijke maskers voor de Tsam-dansceremonie geborduurd met koralen,  bronzen beelden en zijden tanka’s.

Choijin Lama Temple Ulaanbaatar

Bogd Khaan Paleis

Het voormalige Winterpaleis van de Bogd Khan, is tegenwoordig bekend onder de naam Bogd Khan Palace Museum, een indrukwekkend museumcomplex in Ulaanbaatar.

Het complex, gebouwd tussen 1893 en 1903, is een van de weinige Mongoolse historische bezienswaardigheden die noch door de Sovjets, noch door de communistische strijdkrachten zijn verwoest.Het complex telt 20 gebouwen met in totaal 8.600 voorwerpen. Trek dus genoeg tijd uit voor je bezoek.

Ulaanbaatar Bogd Khaan Paleis

Musea in Ulaanbaatar

Ulaanbaatar heeft een aantal musea die de moeite van een bezoek beslist waard zijn. Verwacht echter geen moderne, interactieve museums. Wie die verwachtingen heeft, komt bedrogen uit. De meeste musea huizen ze in oerlelijke panden en laten de vitrines zelfs te wensen over. Engelse uitleg ontbreekt dikwijls, maar dat wil niet zeggen dat er niets te beleven valt. Bovendien betaal je doorgaans een habbekrats om binnen te komen (soms dien je wel een photo-permit aan te schaffen, dat bijna duurder is dan het entree).

We zetten er een paar op een rijtje:

  • Chinggis Khaan Museum
  • National Museum of Mongolia
  • Central Dinosaur Museum
  • Fine Arts Zanabazar Museum
  • Mongolian National Modern Art Gallery
  • Mongolian Military Museum
  • Mongolian Rail Museum

Onze favorieten zijn het dinosaurus museum en het Zanabazar Museum. Waarom, omdat we hier – voor ons gevoel – het meeste leerden over Mongolie als land en haar cultuur.

Voor wie per Trans Mongolië Express naar Ulaanbaatar reist, is het spoorwegmuseum een leuke toevoeging op de trip.

Ulaanbaatar Central Dinosaur Museum

De Beatles verwacht je niet in Ulaanbaatar

Geloof het of niet, maar Ulaanbaatar heeft een heus monument ter ere van de Beatles. Ja, precies die. Een soort appel met aan de ene zijde het beroemde viertal en aan de andere kant een jongeman die een gitaar bespeelt. In 2017 dreigde het monument tegen de vlakte te gaan, maar het enthousiasme van de locals heeft dat voorkomen. Breng je een bezoek aan het State Department Store? Steek dan de drukke Peace Avenue even over en bekijk zelf wat je van deze ‘bezienswaardigheid’ vind.

Ulaanbaatar Mongolië The Beatles Peace Avenue

Net buiten Ulaanbaatar

Stap in een Jeep en verlaat de hoofdstad om deze plekken ook te bezoeken.

Genghis Khan standbeeld

In 2008 werd 45 kilometer buiten Ulaanbaatar een gigantisch standbeeld van Genghis Khan op een paard opgericht. Met een hoogte van 40 meter is het het grootste ruiterstandbeeld ter wereld. Het is gemaakt van 250 ton roestvrij staal en heeft naar verluidt 4,1 miljoen dollar gekost om te bouwen. In het gebouw bezoek je het archeologisch museum bezoeken, hijs je jezelf in traditionele Mongoolse kostuums (tegen betaling) of neem je de lift naar de 2e versieping om even van alle indrukken bij te komen in het restaurant. Duw zeker ook op het bovenste knopje in de lift. Bij het verlaten sta je oog in oog met de grote leider en heb je fantastisch uitzicht over de omgeving.

Ulaanbaatar standbeeld

Rotstekeningen in Ikh Tengeriin Am

Ligt het net wel of net buiten de hoofdstad. Hoe dan ook, vanuit de meeste hotels in de stad zit je een behoorlijke tijd in de auto (ook vanwege onophoudelijke files in Ulaanbaatar) voordat je bij deze shamanistische site – herkenbaar aan de kenmerkende ovoo – bent. Daterend uit de bronstijd zijn op deze plek verschillende inscripties te ontdekken.

Manzushir klooster

Tussen de hoofdstad en de luchthaven ligt het Manzushir klooster, een Boeddhistisch klooster uit 1700. Stalin maakte het klooster met de grond gelijk, maar de overblijfselen zijn zeker interessant om te bezoeken. Verder is het een fijne plek om de drukte van de stad even te ontvluchten om een lekkere wandeling in de natuur te maken.

Let op zakkenrollers in Ulaanbaatar

Net als in elke grote stad, let op je spullen. In Ulaanbaatar zijn veel meldingen over zakkenrollers. Plekken om extra achtzaam te zijn: Naran Tuul Market, State Department Store en op drukke plekken op Peace Avenue. Omdat straatverlichting in de hoofdstad niet vanzelfsprekend is,  is het advies na zonsondergang niet naar plekken te gaan waar je de weg niet kent. Zeker niet alleen. Pak een taxi of ga met een groep op pad.

Hoe kom ik in Ulaanbaatar?

Eerlijk is eerlijk, je staat niet zomaar in Ulaanbaatar. Het gros van de reizigers die de hoofdstad van Mongolië bezoeken, arriveren per trein. Per Trans Mongolië Express om precies te zijn. Tiara Tours is al decenia lang specialist op dit gebied.

Daarnaast is Mongolië bereikbaar per vliegtuig. Lufthasa en Turkish Airlines onderhouden in samenwerking met nationale trots MIAT diverse vluchten tussen Amsterdam en Ulaanbaatar.

Trans-Mongolië-Express

Wat moet ik verder weten over Mongolië?

Mongolië is een van de oudste landen op onze aardbol. Laat je de hoofstad Ulaanbaatar achter je, dan kom je terecht in heuvelachtig steppegebieden, berggebieden en de eindeloze Gobiwoestijn.

In de hoofdstad, waar ongeveer de helft van de totale bevolking van het land woont, tref je vrijwel alle voorzieningen waar wij in onze Westerse wereld aan gewend zijn. Zodra je de gebaande paden verlaat, wacht het grote niets op je. Geen bereik, geen pinautomaten, geen Westers eten en vrijwel geen hotels of winkels. Sla alles wat je denkt nodig te hebben voor je trip in terwijl je in UB bent.

Hou er ook rekening mee dat slechts ongeveer 10 procent van de wegen in Mongolië zijn verhard zijn.

Onverharde wegen Mongolië

Religie

Van alle inwoners in het land is ongeveer de helft Boeddhist. De andere helft van de bevolking hangt het sjamanisme, christendom of de islam aan. Tijdens de communistische periode in het land zijn veel tempels beschadigd geraakt. Sommige zijn nog altijd een ruine, andere zoals Gandan Khiid in Ulaanbaatar hebben de glorie hervonden.

Klimaat

Mongolië heeft een landklimaat. Hierdoor zijn de verschhillen in temperatuur tussen zomer en winter enorm.  Zo kan het ’s zomers in de woestijn met gemak 40 graden worden. In de wintermaanden daarentegen, daalt het kwik zonder enige moeite tot -40 graden. Vandaar dat Ulaanbaatar de koudste hoofdstad ter wereld is.

Visum Mongolië: t/m eind 2025 niet nodig

Lange tijd had je als reiziger een visum voor Mongolië nodig. Echter kunnen Nederlandse reiziger tot en met 31 december 2025 zonder visum Mongolië inreizen. Check voor vertrek altijd de meest recente inreisvoorwaarden op bijvoorbeeld op de website van Rijksoverheid.

Azië-Mongolië-meisje-met-hond

Meer Mongolië

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *