Zoek
Sluit dit zoekvak.

Natuurgebieden in Brabant | Dit zijn de allermooiste!

Natuurgebieden in Brabant loonse en drunense duinen

Wist je dat er tal van prachtige natuurgebieden in Brabant te vinden zijn? De provincie kent maar liefst 4 nationale parken waar we trots op zijn. In en rondom deze natuurgebieden kun je wandelen, mountainbiken, fietsen, maar voornamelijk je ogen uitkijken naar wat de natuur in Brabant te bieden heeft. Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Brabant.

Natuurgebieden in Brabant: De Biesbosch

De Biesbosch is een natuurgebied boven Breda wat bekend staat om zijn water- en moeraslandschappen. Het ontstond in 1421 door een watersnoodramp en is sindsdien een van de mooiste natuurgebieden van Brabant. Wat de Biesbosch zo uniek maakt is de variëteit aan activiteiten die je er kunt doen. Je kan er prachtig wandelen, van 20 minuten tot een heel weekend, maar hou er rekening mee dat je tijdens een wandeling met natte voeten thuis gaat komen. Een groot gedeelte van de Biesbosch bestaat namelijk uit water en dat zie je overal in terug. Zo spot je er de regelmatig bevers en kun je er ook kanoën, varen, SUPen en ontspannen vissen.

Natuurgebieden in Brabant biesbosch

Loonse en Drunense duinen

De Brabantse sahara, mijn favoriet! Althans, de gene die ik het vaakst heb bezocht. Ik vind de Loonse en Drunense duinen tot op de dag van vandaag in mijn achtertuin. Dit is een natuurgebied van 35km2 in de buurt van Tilburg van voornamelijk stuifzand. Het is de ideale bestemming om uit te waaien als je geen zee in de buurt hebt. Ik kwam er vroeger al met Kindervakantieweek en tegenwoordig om er te mountainbiken of voor een biertje op het terras van Bosch en Duin. Duinen zonder zee zijn in Nederland vrij uniek, deze duinen stammen dan ook uit de laatste ijstijd.

Wist je dat je bij de ingang van al deze natuurgebieden een soort enorme sleutel kunt vinden? Deze staat symbool voor het startpunt voor fiets- en wandeltochten door de Brabantse natuur.

Natuurgebieden in Brabant loonse en drunense duinen

Natuurgebieden in Brabant: Oisterwijkse bossen en vennen

Ook de Oisterwijkse bossen behoren tot een van de mooiste natuurgebieden van Brabant. En ook deze zijn voor mij niet onbekend. In Oisterwijkse bossen en vennen vindt je maar liefst 80 verschillende vennen! En deze bieden ieder seizoen een prachtige ervaring. Van bevroren vennen met dauw op het landschap, tot oranje vergezichten in de herfst. Je kunt er zelfs ideaal herten spotten, maar laat je vooral ook verwonderen door de vele insecten die er de tijd van hun leven hebben.

 Kampina

Een uitgestrekt natuurgebied in “de parel in het groen”, oftewel (wederom) Oisterwijk. Kampina sluit dan ook aan op de Oisterwijkse bossen en vennen. Dit natuurgebied omvat ongeveer 1200 hectare is een waar walhalla voor de wandelaar. Je vindt er namelijk zowel heide, als vennen en verschillende dennenbossen. En als je goed luistert hoor je er o.a een grote steltloper roepen of zie je er een bijzondere kikker. Leuk om hier te bezoeken zijn de contouren van een oude boerderij die hier vroeger stond, de uitkijktoren Banisveld en een drankje te drinken bij Kasteel Nemerlaer.

Op verschillende plekken in Oisterwijk vind je, in dezelfde stijl als de bovengenoemde sleutel, een ornament met een parel in het midden. Verwijzend naar Oisterwijk als “de parel in het groen”.

kampina

Deze gastblog is geschreven door Renée. Renée ruilde na haar 3-jarige wereldreis haar backpack in voor een camperbusje en reist sindsdien over de hele wereld. Ze is een echte avonturier en zit niet graag stil. Hiken, mountainbiken, klimmen, ze doet het allemaal! Benieuwd naar meer van Renée en haar avonturen als vanlifer? Kijk dan eens op www.meetmeatthebeach.nl en laat je inspireren op het gebied van reizen en ondernemen.

Meer Brabant:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *