Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sidemen | Wet & Wild – raften op de Telaga Waja rivier

Indonesië Bali Sidemen raften Telaga-Waja waterval

Raften nabij Sidemen

Tijdens onze roadtrip op Bali (augustus 2017) is Sideman de tweede plaats waar we aanleggen. Na de (hoogseizoen)hectiek van Ubud, een verademing. Een oase van rust. Het hooggelegen Sidemen wordt omringt door groene rijstterrassen. Wanneer je geluk hebt, piept de top van de (op het moment van schrijven, rommelende) Gunung Agung vulkaan tussen de wolken uit.

Een ochtend Wet & Wild vanuit Sidemen

Zoals gezegd is Sidemen en omgeving prachtig, maar wij besluiten wat avontuur aan ons verblijf toe te voegen. In het hotel informeer ik naar de mogelijkheden. “Je moet gaan raften,” klinkt het advies. Ons reismeisje (6 jaar) heeft kort voor deze vakantie haar A & B zwemdiploma gehaald en springt juichend door de lobby. “Ja, dat wil ik, dat lijkt me zo stoer!”

Voor alle zekerheid informeer ik of deze rafttrip echt wel zo geschikt iets voor kinderen, maar de hoteleigenaar verzekert me dat hij deze trip vaker voor families organiseert. “Doe dan maar,” zeg ik met enige terughoudendheid. De volgende ochtend staat onze stoere meid, reeds gehuld in zwemkledij, naast mijn bed. “Mam, opschieten, straks zijn we te laat!”.

Slow start

Het transfer naar de Telaga Waja rivier is inbegrepen, de chauffeur is keurig op tijd en voordat we er erg in hebben, staan we op de plaats van bestemming. Eerst wat paperassen invullen omtrent dat we verklaren vrijwillig in het bootje te zijn gestapt. “Zou het er dan toch ruig aan toe gaan?” schiet er door mijn hoofd. De man die raft gaat besturen, overhandigt me een touwtje om mijn bril mee vast te maken. “Zie je wel, hij denkt dat we om gaan slaan,” grapt vriendlief. Niet grappig! Goed, helm op, peddel in de hand. Het ziet er naar uit dat we klaar zijn voor vertrek.

Indonesië Bali Sidemen raften Telaga-Waja klaar voor vertrek

Links, links…

Op het punt waar we aan boord gaan, klokt de rivier al aardig. “Links, links, rust!” roept ons bootmeneertje streng. Braaf peddelen we mee en genieten intussen van de groene omgeving waardoorheen we laveren. “Jump, jump!” Een nieuw commdando.

Ons vaartuig is tussen de stenen klem komen te zitten. We wippen heen en weer op het opblaas vlot. Gelukkig, daar gaan we weer. Onderweg houden we halt bij een waterval. De gids maakt foto’s van ons, poserend voor dit prachtige natuurfenomeen. Beetje jammer dat ze allemaal bewogen zijn. We brengen er ons inwendige vochtgehalte op peil – aan de buitenkant zijn we reeds nat genoeg – en vervolgen onze tocht.

Indonesië Bali Sidemen raften Telaga-Waja waterval

Vrije val

“Jullie moeten nu even goed luisteren,” zegt onze peddelaar serieus. “Zo meteen gaan we een waterval van ongeveer 3,5 meter af. “Wat!? dat had niemand erbij verteld,” denk ik hardop. “Stel dat je dat niet wil,” informeer ik. Een vraag die tot op de dag vandaag onbeantwoord blijft. “Jij gaat bij je papa voorin,” instrueert hij, “en jij, wijzend op mij, klemt jezelf tussen de zittingen in.”

Nauwelijks lig ik de meest charmante pose ever. NOT! of de raft komt al weer in beweging. Daar gaan weeeeeeeeeeee!

“Dat was gaaaaaaaaaaaaaaaf!” klinkt het uit een zeiknat kind. Eerlijk toegegeven ik vond het ook echt wel super.

Indonesië Bali Sidemen raften Telaga-Waja waterval

Terug richting Sidemen

Een spectaculairder einde hadden we niet kunnen hebben. Kort na deze vrije val gaat het raft aan de kant. We klimmen langs de rijstvelden van Sidemen naar boven waar een heerlijke lunch op ons staat te wachten. Met een gevulde maag en nog een restje adrenaline in het lijf, brengt de tranfer chauffeur ons terug naar het hotel. Wat een fantastische ochtend!

Raften nabij Sidemen praktisch

  • De meeste hostels en hotels in/rond Sidemen kunnen een rafttrip voor je arrangeren. Er zijn verschillende aanbieder, maar de tochten komen grotendeels op hetzelfde neer.
  • Bij ons was transfer en lunch inbegrepen. Daarnaast was er op het eindpunt de mogelijkheid om te douchen en werd er in handdoeken voorzien.
  • Op verschillende plaatsen worden foto’s gemaakt. De Cd-rom (ze bestaan nog) zit niet bij de prijs inbegrepen.
  • In totaal duurt een raftavontuur ongeveer een halve dag

Meer Bali

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Haha Eva, hilarisch die foto van jou in de boot! Hoewel ik best durf te zeggen dat ik een dare devil ben heb ik toch moeilijkheden met raften, vind het best eng. Laatste keer met Denise in Slovenië was ook niet echt een succes..haha maar stoer dat je gedaan hebt!

  2. Gaaf! Ik vind raften erg leuk. Ook spannend, die afdalingen maar die adrenaline 🙂 Je man zit er trouwens erg relaxed bij in die laatste foto. Leuk dat je dochter het ook zo leuk vond. Wij hebben het laatst in Costa Rica ook gedaan en dat was soms ook best heftig. Mijn dochter vindt het ook gaaf, ondanks dat ze uit de boot was gevallen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *