Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kookcursus Ubud | Proeven van de authentieke Balinese keuken

Een kookcursus Ubud. Daar konden we simpelweg niet omheen. Voor aanvang van de reis vroeg ik ons reismeisje (6 jaar) wat ze op Bali zou willen doen. “Een kookcursus!”

Een kookcursus dus

Ons meisje heeft het van geen vreemde. Ook ik vind het leuk tijdens het reizen, kennis te maken met de lokale keuken. Eerder deed ik dat in Thailand en Cambodja. Ik ben van mening dat het een toegevoegde waarde is aan je trip. Je leert zo de smaken, geuren en gebruiken van de lokale keuken kennen. Plus, wanneer je thuiskomt kun je vrienden en kennissen imponeren met je nieuw verworven recepten.
➡️ In Thailand kookte ik bij Chiang Mai Thai Cookery School
➡️ In Cambodja trok ik mijn schort aan bij La table Khmere

Op naar de markt

Kookcursus Better Places Ubud markt


Zet mij in Azië op een markt neer en ik geniet. We zijn net op tijd bij de markt in Ubud. Terwijl sommige groente- en fruithandelaren al plaats maken voor verkopers van souvenirs, neemt de gids ons mee naar de plekjes waar de beste waar te krijgen is. Hier is het niet enkel kijken met je ogen, er mag ook geproefd worden. Sappig rijpe mango’s, zoet-zure manderijnen en – ik had het nog nooit op – snakefruit. Niet direct mijn nieuwe favoriet.
➡️ Vietnam | Hoi An Central Market

Omdat het niet kant en klaar in de winkel ligt

Alvorens de kookcursus van start gaat, neemt de gids ons mee naar een van de vele rijstvelden in de omgeving van Ubud. Hoe groeit rijst, welke rijst wordt er verbouwd en wanneer en hoe vaak er geoogst wordt. We zijn heel wat wijzer na deze korte rijst masterclass.
Kookcursus-Better-Places-rijst

Tijd voor het echte werk

De messen geslepen, de schorten om, klaar voor het echte werk. Laat die kookcursus maar beginnen. De benodigde ingrediënten staan kunstig opgesteld op een lange tafel in de kookschool.
Kookcursus-Better-Places-Ubud
“Pas op!”
“Mag ze met zo’n groot mes snijden?”
“Let op je vingers!”
De dames van de kookcursus zijn bang dat onze junior chef in haar vingers snijdt. Dat ze thuis regelmatig in de keuken meehelpt, stelt hen enigszins gerust. Toch verwisselen ze de te hakken knoflook liever om voor een bos koriander. “Pluk, daar de blaadjes maar af, dat is veilig.”
Kookcursus-Better-Places-Ubud-plukken
Kookcursus-Better-Places-Ubud-snijden

Start your engines

Na hakken en ingrediënten mengen in de vijzel, volgt het echte werk.
“Start your engines.”
De wok kan op het vuur. Heerlijke geuren stijgen op uit de pan. Mmmmmm.
Kookcursus-Better-Places-Ubud


Save the best for last

Het leukste van deelnemen aan een kookcursus? Opeten natuurlijk!
Kookcursus-Better-Places-Ubud-bord
In een ochtend hebben we deze uitgebreide lunch bij elkaar gekookt. Lekker!

 • Kuah Wong Sup Jamur (heldere champignonsoep met groenten)
 • Base Gede Bumbu Kuning (gele (curry)saus)
 • Be Siap Mesanten Kare Ayam (kip in kokosnoot curry)
 • Sate Siap Sata Lilit Ayam (kip saté)
 • Kacang Me Santok Gado Gado (groeten met pindasaus)
 • Jukut Urab (kokos-bonensalade)
 • Pepesan Be Pasih Pepes Ikan (gestoomde vis in bananenbladeren)
 • Tempe Me Goreng Tempe Kering (gebakken banaan met zoete soja saus)

Selamat Makan

Kookcursus Ubud praktisch:

 • Wil je ook een kookcursus doen? Neem dan contact op met Better Places. Van hen mochten wij ons een ochtend uitleven in de keuken in Ubud.
 • Tijdens deze excursie is alles inbegrepen: transfer van/naar je accommodatie, het bezoek aan de markt, een stop met uitleg bij de rijstvelden, alle ingrediënten en onbeperkt drinkwater gedurende de kooksessie.
 • Naast deelname aan de kookcursus zijn er nog andere leuke excursies te maken. Wat dacht je van een zogeheten Herbal Walk? Je leert alles over kruiden, wandelt tussen de rijstterrassen en wordt gescrubt. Of ga fietsen. Blogger Karlijn noemt het een van de highlights van Bali.
  ➡️ Highlight Bali: fietsen door de rijstvelden bij Ubud

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

10 reacties

 1. Wat een mooie foto’s! Koken op reis is inderdaad superleuk. Thuis ben ik niet zo’n kok, maar in het buitenland is het toch anders. En bedankt voor de link!

 2. Nice! Ik probeer ook altijd een kookworkshop te volgen, maar dat heb ik helaas niet gedaan in Indonesië. In Thailand, Vietnam en China wel en over een paar weken wil ik een workshop volgen in Nepal.

 3. Elke keer neem ik me voor om toch ook eens een kookcursus te doen. Helaas is het er nog niet van gekomen. Wel bijzonder dat je een kijkje mag nemen in hun keuken, om te zien hoe alles bereid word, mee te helpen en ten slotte je zelf bereide diner lekker op te eten!

 4. Wat leuk! Ik heb een kookcursus op Java gedaan…eerst ingredienten kopen op de markt en dan lekker koken en…opeten Aziatische markten zijn zooo leuk!

 5. Wat leuk zeg! Ik hou ook erg van kooklessen als ik op reis ben. Wat ziet het er allemaal heerlijk en mooi gekleurd uit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *