Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Blois, misschien wel de aantrekkelijkste stad aan de Loire

Blois, genieten tussen de heuvels aan de oever van de Loire

Blois is misschien wel een van de aantrekkelijkste steden langs de Loire. Het centrum is gebouwd als een soort amfitheater. Wanneer we aan komen rijden zien we de oude stad al liggen. Een stad vol prachtige pleinen, een groene stad, een historische stad. We besluiten ons door Blois te laten betoveren.

Rechteroever

Het is hartje augustus (2016) wanneer vriendlief en ons meisje vanuit Blaye de rechteroever van de Loire bereiken. Blois ligt als een statige dame in de zon te stralen. We parkeren de auto naast ons hotel, het Hotel Mercure Blois Centre. Vanuit deze overnachtingsplaats is het slechts een kort stukje lopen naar het centrum van de stad.
Blois Brug

Koninklijk Blois

Blois heeft een rijke historie, het fraaie Château Royal is daar het perfecte voorbeeld van. In dit kasteel huisden niet minder dan 7 koningen en 10 koninginnen. De oorspronkelijke vesting dateert al uit de Karolingische tijd en reeds in 903 spreekt men al van het ‘oude kasteel’. Pal er tegenaan ligt het Museé des Beaux-Arts, maar de topper is wel de zogeheten Escalier Francois I. Een prachtige spiraaltrap.
Blois Chateau

Tip: Volg de egel/het stekelvarken. Dit is het embleem van Louis XII, het beestje leidt je rondom het kasteel en de omgeving.
Blois Egel

Geboeid

Pal tegenover het kasteel,ligt het Maison de la Magie. Niet zo maar een huis, een huis vol magie. Wel eens gehoord van de beroemde boeienkoning Houdini? Hier kom je alles over hem te weten. Bovendien heb je Hans Klok zijn trucs na een bezoek (misschien) wel door. In het magische huis wordt veel van de goochelkunst onthuld.

Een kerk en nog een, en…

Aan kerken geen gebrek in Blois. Ik wil er 2 aanstippen die – mijn inziens – de moeite waard zijn om een kijkje te gaan nemen. Ten eerste de Cathédrale Saint-Louis, een prachtig gotisch bouwwerk. Met als tegenhanger de Saint-Nicolas kerk, van oorsprong een Romaanse kerk, waar in een latere periode Gotische elementen aan toegevoegd zijn.
Blois pittoresk

Joie de vivre

Blois is een heerlijke stad om doorheen te dwalen. Neer te strijken op een bankje of een van de hoger gelegen stukken op te zoeken voor fraaie uitzichten. En dan is er natuurlijk de rivier en die fotogenieke Pont Jacques Gabriel. We dineren tussen de weelderige bougainville, drinken een goed glas wijn op een van de vele terrassen en genieten van de langzaam, boven de Loire, ondergaande zon. La vie est belle in Blois.
Omgeving van Blois

Zeg je Loirestreek, zeg je kastelen. In de omgeving tref je een aantal interessante kastelen, perfect voor een uitstapje vanuit de stad. Wat dacht je van het beroemde kasteel van Chambord? Maar ook het kasteel van Chenonceau, Cheverny (dat bezochten wij) of het mooie Amboise liggen op rijafstand van Blois vandaan.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *