Zoek
Sluit dit zoekvak.

Logis Hotels Hôtel la Citadelle, slapen in UNESCO Werelderfgoed

Logis Hotels | Slapen in UNESCO Werelderfgoed

Je kunt tijdens je roadtrip aanleggen bij een nietszeggend snelweghotel. Daar hadden wij (vriendlief, kleine meid (5 jr.) en ik) niet zo’n zin in. Voor een onderbreking van onze trip van het Spaanse Bilbao naar het Franse Blois, besloten we van de nood een deugd te maken en een leuke accommodatie uit te zoeken voor een nachtje in Frankrijk. Zo belandden we op de website van Logis Hotels.

Over Logis Hotels

Bij nader onderzoek kom ik erachter dat Logis Hotels een samenwerkingsverband van hotels in Andorra, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal en Spanje is. Het is de grootste keten van onafhankelijke hotel-restaurants in Europa. Hartelijke ontvangst, comfortabele en goed verzorgde hotels, een uitstekende keuken met streekproducten en een omgeving die uitnodigt om op verkenning te gaan zijn de kernwoorden van deze keten. Onze keuze valt – deels route technisch, deels vanwege het zwembad én de fraaie ligging op Hôtel la Citadelle in Blaye.

Pech

Vroeg vertrekken we uit Bilbao, nogmaals er is een zwembad dat op ons wacht en de het kwik op de thermometer geeft zwemweer aan. Vlak voor de Spaans – Franse grens geeft de auto aan dat de bandenspanning niet oké is. Snelweg af. Band bij pompen. Verder rijden. Weer waarschuwing. Servicenummer bellen. Wachten. Wachten. Overleggen. Toch verder rijden. Echter zijn we nu een paar uur verder. “Er is toch nog wel tijd om te zwemmen hé mam,” piept een stemmetje vanaf de achterbank. “Tuurlijk, lieverd,” stel ik haar gerust ook al ben ik daar niet 100% zeker van. Om 17.02 uur post ik dan toch op social media “Nous sommes la.” Het was een lange trip, maar nu zijn we er. Bagage op de kamer en op naar het zwembad!

Unesco Werelderfgoed

De citadel van Blaye deed in 1814 dienst tijdens de Napoleontische oorlog. De Britten vielen Frankrijk binnen, maar de citadel met vier bastions, omringd door een diepe gracht bood weerstand tegen de bombardementen. De stad Bordeaux bleef beschermd tegen vijandelijke schepen.
In 2008 belandde het verdedigingswerk op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, het fort is nog altijd in vergelijkbare staat zoals het 200 jaar geleden ontworpen en gebouwd is.
Citadelle BlayeCitadelle Blaye citadelle-blaye-torentje citadelle-blaye

Hôtel la Citadelle Blaye

De ingang vinden van Logis Hotels Hôtel la Citadelle Blaye is nog niet zo eenvoudig. Onder historische poorten, uitkomend op doodlopende wegen en stuitend op palen waar een code ingetoetst dient te worden. “Waar heeft u de auto staan?” informeert de receptionist/eigenaar, wanneer we zonder bagage voor zijn neus staan. “U heeft geen code ontvangen?” vervolgt hij de conversatie. Geen probleem, lopen we even terug. Met code kan de auto namelijk pal naast het hotel geparkeerd worden. “En dan nu zwemmen…..”

Logis Hotels

Zwembad

Snel droppen we de bagage op de kamer en installeren onszelf bij het zwembad – met heeeeeel koud water – en plonst ons meisje naar hartenlust. Er zijn niet zoveel ligstoelen rondom het zwembad (waarvan een aantal exemplaren kapot zijn) maar met een drankje in de hand is het heerlijk bijkomen van een hectische rit.

Logis Hotels logis-hotels-hotel-la-citadelle-blaye-zwembad2

Kamer

De kamer is groot genoeg voor ons drieën en bijbehorende bagage. De bedden zijn oké. In de badkamer echter missen naast het toilet wat tegels, wat een gapend gat op een rioleringsbuis, inclusief een nest nieuwsgierige torretjes, oplevert. Het is een warme zomerdag, een verkoelende douche is zalig. Jammer genoeg word ik direct door drie kamikazemuggen gestoken. Het raam open laten is dus geen optie. Maar….. er is geen ventilator en/of airconditioning aanwezig. Jammer.
Logis Hotels logis-hotels-hotel-la-citadelle-blaye-kamer
Logis Hotels logis-hotels-hotel-la-citadelle-blaye-goodies
Dinertime

Wauw, wat een fantastische plek voor een diner. Aan de ene zijde van de tafel het verlichtte zwembad aan de andere kant de ondergaande zon over de citadel en de rivier. Dat vinden andere mensen ook, het terras van het restaurant van het hotel is volgeboekt. De serveersters is een tikkeltje gestrest en verliest af en toe het overzicht, waardoor we het aperitief tegelijkertijd met het voorgerecht geserveerd krijgen, oneindig lang op ons dessert dienen te wachten na het voltooien van het hoofdgerecht. Het geweldige uitzicht maakt deze zaken meer dan goed.

Logis Hotels logis-hotels-hotel-la-citadelle-blaye-zonsondergang

Bye bye Blaye

Na een uitgebreid ontbijt op het fijne terras, bezoeken we de citadel. Dan is het tijd om afscheid te nemen. “Het is erfgoed hé,” begint de eigenaar zijn praatje. Terwijl we nog niets over de hitte op de kamer gemeld hebben. “Ik mag niet zomaar airco op het historische dak aanbrengen….” voegt hij er aan toe. Ik neem het hem ook niet kwalijk, een ventilator zou echter al een hele verademing zijn. We nemen afscheid van Logis Hotels Hôtel la Citadelle en van Blaye, op naar het Loiredal.

➡️ Lees ook: Laat je betoveren door Blois

Logis Hotels Hôtel la Citadelle Conclusie:

+ Fantastisch locatie. Nimmer sliep ik op zo’n fantastisch mooie, bijzondere plek
+ Zeer gastvrije eigenaar
+ Persoonlijke aandacht door de kleinschaligheid van de accommodatie
– Warme kamer/slordig afgewerkte badkamer
– (te) Weinig en kapotte ligstoelen bij het zwembad
Ik ben er van overtuigd dat de eigenaar deze zaken aanpakt, waardoor Hôtel la Citadelle een nog fijnere overnachtingsplek wordt.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *