Search
Close this search box.

Kassel | Kerstmarkten en andere (winter)belevenissen

Kassel Duitsland kerstmarkt

Kassel staat bekend als de woonplaats van de beroemde broeders Grimm. Geen wonder dat de stad je elk jaar op sprookjesachtige kerstmarkten en andere winterbelevenissen trakteert.

Kerstmarkt Kassel

Sprookjeshoofdstad Kassel

In de Duitse deelstaat Hessen claimt Kassel de enige echte Grimm-stad te zijn. De gebroeders schreven hier behalve de meeste van hun sprookjes, ook het in Nederland minder bekende werk als ‘De Duitse grammatica’ en ‘Het Grote Woordenboek der Duitse taal’. Helaas, zijn in de loop der eeuwen vele Grimm gerelateerde panden verdwenen, maar tijdens de kerstperiode is Kassel even sprookjesachtig als voorheen.

Kerstmarkt Kassel

De sprookjeskerstmarkt in Kassel staat helemaal in het teken van de verhalen van de gebroeders Grimm. Voor alle kleine en grote kinderen een groot feest der herkenning. Tijdens de kerstmarkt worden er verhalen vertelt en rondleidingen georganiseerd. Bij de talloze kraampjes slaag je vast en zeker voor leuke kerstcadeautjes. Geniet van een dampende beker glühwein en neem er gerust een broodje bradwurst bij, je bent tenslotte in Duitsland.

Elk jaar staat een sprookjesfiguur centraal tijdens de kerstmarkt, in 2018 is dat niemand minder dan Asspoester. Misschien zwiert ze met haar prins wel rond op schaatsen, want dit jaar is de markt uitgebreid met een gezellige ijsbaan.

(winter)Belevenissen in Kassel

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik hou van kerstmarkten. Toch vind ik het zonde om enkel voor een kerstmarkt naar Duitsland te reizen. In 2017 bezocht ik de kerstmarkt van Hannover en plakte daar direct een citytrip aan vast. Goed idee? Dacht ik ook. Daarom zet ik voor Kassel ook nog een paar leuke dingen voor je op een rijtje:

Duitsland Hannover Kerstmarkt merchendise

Flic Flac, festival der artiesten

Flic Flac is een groot wintercircus dat van 20 december (2018) tot en met 13 januari (2019) haar tent opslaat in de stad. Gegarandeerd een gevarieerde en grandioze avond.

Winter Wonderland – a swingin’Christmas show

Circus niet zo je ding? Wat dacht je dan van een avond vol klassieke kerstliedjes? Het Staatsorkest biedt de perfecte soundtrack voor het kerstseizoen. Swing met legendes als Frank, Dean en Sammy van Rat Pack. Het orkest zet een waar muzikaal Winter Wonderland op het podium. Hou de ballen van de kerstboom vast, want anders kletteren ze van dit spektakel spontaan op de grond.

Boek snel je tickets voor deze kerstspecial in de stijl van de geweldige Las Vegas-shows uit de jaren ’50 en ’60. Zing uit volle borst mee met hits als “Rudolph the red nosed reindeer” en natuurlijk “White Christmas”.

Schuif gezellig aan

Een kennis van me tipte dit leuke restaurant in het Bergpark Wilhelmshöhe. Het is gelegen naast een enorme banketzaal, maar dit restaurant is kleiner en intiemer. Het is volgens insiders de beste plek om een regenachtige dag door te brengen, of gezelligheid en warmte te vinden tijdens de koude winterdagen.

De ene zijn dood…

De ander zijn brood. Brood in de vorm van het runnen van een museum welteverstaan. Het Museum für Sepulkralkultur is 1 van de 7 musea in Europa dat zich specifiek richt op de thema’s sterven en dood. Eng? Misschien een beetje. Indrukwekkend? Zeker.

Naturkunde Museum Kassel

In het Natuurhistorisch museum van de stad tref je eeuwenoude skeletten, uitheemse zoogdieren en alles over bomen en planten. Het ideale uitje bij guur weer.

Beleven en genieten

Dat is de slogan van de Markthalle van Kassel. Meer dan 70 marktkooplui bieden in dit prachtige pand dagelijks hun verse waar aan. Loop zeker even binnen, het is je bezoek meer dan waard. Slenter langs de kraampjes en laat je verleiden tot het proeven en kopen van lokale lekkerijen.
Heb je nog niet ontbeten, zoek dan Café Markttreff op. Wordt wakker met een verse kop koffie en een wafel bereid volgens oma’s recept.

Tip: Schaf de WowKasselCard aan

➡️ Tip: Het mag duidelijk zijn dat je Kassel echt een keer moet bezoeken. Als je dat dan doet, schaf dan even een WowKasselCard aan. Met deze kaart geniet je van korting op tal van activiteiten en attracties in de stad. Check zeker ook even de bijzondere arrangementen die eveneens op de website aangeboden worden. Een bezoek aan een micro-bierbrouwerij, een romantische avond voor twee compleet met live pianomuziek of een sprookjesontbijt. Wat kies jij?

Praktisch

Kassel ligt slechts 400 km vanaf Utrecht, dat is pakweg 5 uur rijden.
Tip voor elke autotrip naar Duitsland; Check even of je milieusticker nodig hebt. Is dat het geval, bestel dan eenvoudig een vignet Duitsland via milieustickervoorduitsland.be
Of kies voor gemak en reis met de trein naar Duitsland. Vanaf € 29,90 heb je al een ticket Utrecht – Kassel.

Meer Duitsland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Ontzettend leuk! Toevallig zijn we ons aan het oriënteren op het bezoeken van een Kerstmarkt. En het liefst in Duitsland, op de een of andere manier vind ik dat extra gezellig. Goede tip! Wel van Kassel gehoord, maar ik wist niet dat de kerstmarkt daar ook zo uitgebreid was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *