Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kerstmarkt Hannover – It’s the most wonderful time of the year

Lang lang geleden maakte ik met mijn mama eens een dagtrip naar een Duitse kerstmarkt. Het enige dat ik me daarvan herinner is de lange busreis die er aan verbonden was. Verder eigenlijk niets. Ook al organiseren meer en meer Nederlandse steden jaarlijks een kerstmarkt, die in Duitsland zijn toch wel the real deal. Toen Cityzapper me vroeg dit terugkerend evenement in Hannover te bezoeken, stond mijn koffer direct klaar.

Kerstmarkt Hannover

Vanuit mijn woonplaats Breda, stap ik in de trein. Twee overstappen en vijf uur later, sta ik in de hoofdstad van Nedersaksen. Zodra ik het station verlaat, wordt duidelijk dat het begrip Weihnachtsmarkt een andere lading heeft dan in Nederland. Op het plein voor het Hauptbahnhof val ik direct met mijn neus in de boter. Dit is slechts het begin van wat me nog aan kerstgezelligheid te wachten staat.
Duitsland Hannover Kerstmarkt Hauptbahnhoff
Duitsland Hannover Kerstmarkt Hauptbahnhoff

Lister Meile

Mijn hotel, Grand Hotel Mussmann, ligt pal tegenover het station. Snel drop ik mijn spullen op de kamer (met uitzicht op de lichtjes van de kerstmarkt beneden mij) en keer terug naar de lobby. Daar wacht Tino op me. Hij neemt me op sleeptouw langs de verschillende kerstmarkten die Hannover rijk is.

We beginnen met wat flaneren over de Listner Meile in de zogeheten Oststadt. Een wat chique(re) straat in de stad. De schemer heeft net ingezet, kantoorpersoneel verlaat de tram en houdt halt bij een van de kramen. Samen met collega’s wordt een beker glühwein gedronken alvorens men huiswaarts keert. Tino en ik proosten op de mooiste tijd van het jaar. Prost!

Kerstmarkt Hannover in de Altstadt

Duitsland Hannover Kerstmarkt Kropke
Eenmaal terug in de Altstadt (Mitte) is er aan kerstsfeer geen ontkomen aan. De gigantische kerstdecoratie bij Kröpke (plein) roept direct herinneringen aan kerst van vroeger op. Mijn moeder had zo’n zelfde ‘kandelaar’ (maar dan kleiner, natuurlijk). De warmte van de kaarsen laten de molen draaien. Klein trauma ook aan overgehouden. Die keer dan mijn mams te langen kaarsen in het ding stak, waardoor de helft van de wieken affikte, maar dat terzijde.

Welkom

Duitsland Hannover Kerstmarkt Weihnachtsmarkt
Een stuk verderop in de winkelstraat staat een grote poort, het officiële entree tot de kerstmarkt van Hannover. Kraam na kraam, stalletje na stalletje en blokhut na blokhut volgen. Het is gezellig druk, bezoekers zijn in een goede bui en heerlijke geuren dampen je tegemoet. Behalve gluhwein, ruik ik, aan de voet van de Marktkerk gebraden worst, ambachtelijk gemaakt brood en vers gebrande noten. In het Finse dorp wordt live zalm gerookt. #nomnomnom
Duitsland Hannover Kerstmarkt

Duitsland Hannover Kerstmarkt merchendise

Een stukje Finland in Hannover

“Ze komen al een jaar of 15 nu,” zegt Tino. “Het begon als een eenmalige uitnodiging, maar het beviel van beide kanten goed, dat ze jaar na jaar terugkeren.” We staan op de kerstmarkt waar de Finnen de scepter zwaaien. Jaarlijks strijken ze hier neer en bouwen er een eigen dorp. Mijn sympathieke gids en ik zetten onze tanden in een broodje overheerlijke zalm. Genietend in de tent van rendierhuid, warmen we ons aan het haardvuur, alvorens we de rest van kerstmarkt gaan ontdekken.
Duitsland Hannover Kerstmarkt Fins dorp

Historische markt

Duitsland Hannover Kerstmarkt historische markt
Op de plek waar vermoedelijk in de 10e eeuw de eerste nederzetting ontstond is het toneel van de historische markt. De Marstalltor vormt een schitterend decor voor dit middeleeuws evenement. Neem zeker ook een beker Met (in het Nederlands: Mede), een warme honingwijn. Lekker op een koude avond.

Bos in de stad; het Wunschbrunnenwald

Duitsland Hannover Kerstmarkt Wunchbrunnenwald
De Holzmarkt is misschien wel mijn favoriete plekje op de kerstmarkt van Hannover. Pak ‘um beet, zo’n vijftig torenhoge dennenbomen vormen een heus bos, midden in de stad. Wurm jezelf tussen de geurende takken door en verover een plaatsje om samen met vrienden te genieten van de gezelligheid en een glühwein (natuurlijk).

Kerst is overal

Niet alleen op de kerstmarkt is het the season to be jolly, ook de winkels pakken uit met mooie etalages. Het is geen Harrods in Londen, maar de meeste winkeliers hebben zeker hun best gedaan.
Duitsland Hannover Kerstmarkt winkels etalage

Winter-Zoo

Duitsland Hannover Kerstmarkt Zoo


Oké nog eentje dan. In de laatste weken van het jaar is de Erlebnis Zoo Hannover het decor van de Winter-Zoo. Een winterwonderland in de dierentuin. Vanaf 16.00 uur staan dieren buitenspel, het is winters vertier dat de klok slaat. Schaatsen, curling, met een sleetje van een sneeuwhelling glijden of rodelen, het is allemaal mogelijk. Daarnaast ontbreken ook hier de stalletjes met eten en drinken natuurlijk niet. Gratis entree.
➡️ Meer info over de Winter-Zoo lees je hier na

Kerstmarkt Hannover Praktisch:

Duitsland Hannover Kerstmarkt
Het mag duidelijk zijn, ik heb genoten. Overweeg je ook eens een kerstmarkt in Duitsland te bezoeken, ik zou zeggen, kies Hannover.
➡️ Op de site van Visit Hannover tref je veel handige informatie over de verschillende markten in de stad
➡️ Tip: bezoek ook een van de kerstmarkten in regio

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Hi
    I saw your tweet on blogger and thought to check your site. Impressive, looks like Eva has come a long way. Keep the good work going.
    Do check my travel & lifestyle blog Twosomelife.com I am sure you would love it.

  2. Ik vond Hannover ook verrassend leuk. Heb helaas de kerstmarkt gemist maar ga er zeker een keertje heen. Ziet er leuk uit namelijk.

  3. Leuk verhaal over de kerstmarkt! Dit jaar is de kerstmarkt Hannover
    25. November tot 22. December

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *