Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kerstmarkten Nedersaksen: dit zijn de 9 leukste in de regio

Kerstmarkten Nedersaksen; Waar vind je de leukste?

De leukste kerstmarkten die vind je, volgens kenner Anke, in de 9 historische steden van Nedersaksen. Denk fraai verlichte vakwerkhuizen, gezellige marktpleinen gevuld met chalets, waar je heerlijk warme glühwein drinkt.  Welke stad kies jij voor een kerstbreak net over de grens?

Göttingen

Göttingen is de stad van 46 Nobelprijswinnaars. Stad van de gebroeders Grimm. Maar ook stad van Gänseliesel, de prachtige fontein ter ere van het beroemde ganzenhoedster. Als het gaat om kerstmarkten, dan mag met recht gezegd worden dat die van Göttingen een lust voor het oog is. Op het middeleeuwse marktplein aan de voet van de Johanneskirche is het gezelligheid ten top. Nog niets voor in de boom? Zeker weten dat je hier originele kerstballen en andere versiering scoort.

Hameln

Wie Hameln zegt, zegt rattenvanger. Deze legendarische sprookjesfiguur duikt op in verhalen tijdens georganiseerde wandelingen. Daarnaast is er in het Hameln Museum een voorstelling over de rattenvanger te bewonderen. De Lütjenmarkt in de Altstadt is the place to be tijdens het kerstmarkten seizoen. Een (kinder)ijsbaan, concerten in de Marktkirche St. Nicolai en boottochten over de Weser maken de wintermagie compleet.
Duitsland Nedersaksen Kerstmarkten

Kerstmarkten Nedersaksen: Goslar

In Goslar gaat de kerstmarkt ondergronds. In het werelderfgoed de Rammelsbergmijnen nabij Goslar bezoek je een wel heel bijzondere kerstmarkt. Hier dwaal je door de oude mijngangen, hoe bijzonder is dat? Blijf je liever met je hoofd boven de grond? Geen probleem. Op het romantische Marktplein ruikt het naar kaneel, gestoofde appeltjes en gebrande amandelen, mjam. Deze intime kerstmarkt, compleet met kerstbos, is goed voor een romantische escape.

Lüneburg

Wanneer overal in Duitsland de kerstmarkten weer verschijnen, blijft de 1000 jaar oude zout- en Hanzestad Lüneburg uiteraard niet achter. Verspreidt door de hele stad zijn kraampjes – en gezelligheid – te vinden. In 2017 wordt er voor het eerst ook op de Sintmarkt in de oude haven gehouden. In het middeleeuwse centrum met een wirwar aan nauwe straatjes en steegjes, hebben winkeliers voor deze mooiste tijd van het jaar flink hun best gedaan. Verlichte gevels en bonte kerstetalages maken kerstinkopen doen in deze stad tot een waar feestje.
Duitsland Nedersaksen Kerstmarkten

Braunschweig

Reeds in 1505 stond er in Braunschweig al een kerstmarkt. Ook vandaag de dag staan er zo’n 150 sprookjesachtige kraampjes rond de Dom opgesteld. Volgens de traditie vier je feest op verankerde vlotten in de verlichte slotgracht van burcht Dankwarderode. Hier drink je geen glühwein, maar een Braunschweiger Mumme (bier). Proost!

Kerstmarkten Nedersaksen: Celle

In Celle geniet je naast de gezellige kerstmarkt ook van Licht Art. Het enige 24-uurs kunstmuseum ter wereld. Diverse lichtinstallaties zorgen voor een bijzonder lichtschouwspel. Zo kom je onder andere ‘pratende’ straatlantaarns tegen en zijn de verlichte vakwerkhuizen een lust voor het oog. Oh, en als je er toch bent, ga dan meteen mee met een van de sfeervolle rondleidingen door het imposante Schloss Celle.
Duitsland Nedersaksen Kerstmarkten

Hannover

Hannover beschikt over meerdere kerstmarkten met in totaal meer dan 190 sfeervolle kraampjes. De grootste kerstmarkt ligt in de historische wijk rond de Marktkirche. Daarnaast tref je in Hannover een stukje Finland in Duitsland; namelijk een kerstdorp in Finse stijl op de Ballhofplatz. Op ambachtelijke wijze geproduceerde lekkernijen en winterse delicatessen in combinatie met sfeervol verlichte gebouwen kan het niet anders dan een gezellige boel zijn. In het ‘Wunschbrunnen-Wald’ doe je kerstwens en wellicht zijn de (wilde) dieren ook in kerststemming in Winter-zoo, wie weet.
➡️ Lees hier de ervaringen van OmniTraveler op de kerstmarkten in Hannover

Kerstmarkten Nedersaksen: Hildesheim

In Hildesheim eet je tijdens de kerstperiode Pumpernickel. Een donker kerst roggebrood gemaakt met kaneel en amandelen. Op de historische Platz an der Lilie shop je kerstdecoraties en uniek kunsthandwerk. Neem ook eens kijkje bij UNESCO werelderfgoed genoteerde kunstschatten van de Dom en de verlichte St. Michaeliskirche.

Wolfenbüttel

Wolfenbüttel pakt uit in kersttijd. De keuze uit meerdere kerstmarkten is niet altijd een eenvoudige. Word het de kerstmarkt in het Residenzschloss of de traditionele Weihnachtsmarkt in hartje centrum. Kies je liever voor de kerstmarkt in Krambuden?
Tip: Neem deel aan de verwarmende Jägermeister tours op 4, 11 en 18 december 2017.
Duitsland Nedersaksen Kerstmarkten
Meer weten of over Kerstmarkten Nedersaksen of de steden in het bijzonder? Check de website van 9+1 cities in Lower Saxony

Credit header foto: Hildesheim: Van der Valk. Overig beeldmateriaal: Pixabay

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

  1. Leuk overzicht! Ik vind kerstmarkten in Duitsland altijd wel wat hebben 🙂 Die van Hannover heb ik trouwens al afgestreept!

  2. Wat leuk eens wat minder bekende Duitse kerstmarkten in dit lijstje te zien. De laatste kerstmarkt die ik bezocht was geloof ik in Aken, maar een markt is natuurlijk nog leuker op een middeleeuws pleintje.

  3. Wat leuk er onbekende namen op deze lijst staan. Ik ben dol op kerstmarkten en probeer er ieder jaar wel eentje te bezoeken. Dit jaar gaan we waarschijnlijk naar Valkenburg want dat is inmiddels al ruim 15 jaar geleden.

  4. Ik ga binnenkort naar de kerstmarkt in Dusseldorf en misschien nog naar Braunschweig. Voor werk kom ik daar nl regelmatig in de buurt. Maar de Jägermeister-tour in Wolfenbütel lijkt me ook wel wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *