Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit is Korea | Het Korea van reisjournalist en insider Soo Kim

boek dit is Korea Soo Kim

Insidertips in het boek ‘Dit is Korea’

Dit is Korea is het boek van de ervaren reisjournalist en insider Soo Kim. In het boek laat de schrijver je kennis maken met  alle facetten van de Koreaanse cultuur. Denk aan eten – heel belangrijk -, geschiedenis, architectuur en kunst. Daarnaast worden zaken als familieleven, tradities, filosofie, muziek, geografie en technologie eveneens aangestipt in het boekwerk.  Na het lezen van dit boek heb je de ziel van Zuid-Korea kennen.

We ❤️ Korea

Misschien leest team OmniTraveler dit boek niet geheel objectief. Ik reisde en werkte immers veel naar en in Zuid-Korea en mocht zelfs een paar keer op bezoek in Noord-Korea. Seoul is – wat mij betreft – een van de fijnste metropolen in Azië. Het Koreaanse eten is verrukkelijk en de mensen bovengemiddeld aardig en behulpzaam. Bovendien is het een zeer veilige bestemming, reizen is hier zo fijn. Laten we eens kijken wat Soo Kim over het land vertelt.

 admiraal Yi Sun-sin Geobukseon turtle ship Korea

Onderwerpen in het boek

Dit handboek – want zo kun je bijna wel noemen – laat vrijwel geen onderwerp onbesproken. Ik zet ze even voor op een rijtje:

  • De geschiedenis in het kort
  • Het Koreaanse schiereiland
  • De Koreaanse spirit
  • Relaties en sociaal leven
  • Aan tafel
  • K-Cultuur
  • K-Lifestyle

De geschiedenis in het kort

Dit is Korea Seoul Changdeokgung World Heritage Palace

Je snapt dat ik hier niet de geschiedenis uit de doeken ga doen, daarvoor moet je het boek lezen ;). Je leest over de verschillende dynastieen die het land gekend heeft. Over de kunst en hoe het volk een eigen identiteit kreeg. Ook de Japanse bezetting en de scheiding van Noord en Zuid blijf, vanzelfsprekend, niet onbesproken. Het hoofdstuk sluit af in het heden. Korea als land van technologie.

➡️ Lees zeker ook ’10 dingen die je vast niet wist over Zuid-Korea’. Ik ben benieuwd hoeveel je er goed hebt. (p. 36 – 41)

Het Koreaanse schiereiland

Seongsan Ilchulbong Dit is Korea

Dit hoofdstuk is een mini-reisgids. Het licht naast de (verschillende wijken in) hoofdstad Seoel, alle andere mooie plekken in het land uit. De tweede stad van het land, Busan, ontbreekt vanzelfsprekend niet net als het populaire vakantieoord Jeju-do. Zelfs Noord-Korea blijft niet onbesproken. Het geeft je een goede indruk van de veelzijdigheid van het land en waar heen te reizen.

Beomeo Temple (범어사)

De Koreaanse Spirit

De pagina’s omtrent de Koreaanse spirit gaan onder andere over de belangrijke rol van familie, maar ook aan iets waar misschien wel evenveel waarde wordt gehecht, het onderwijs. Een goede scholing is immers je eerste stap naar succes. In de passage over taal, leer je veeltgebruikte zinsleden en gezegden. Dit is een van mijn favorieten;

‘Heb je ooit rook uit een niet-brandende schoorsteen zien komen?’

Kunst, politiek en respect voor de (voor)ouders, je leert er allemaal over, wanneer je het boek leest.

Dit is Korea

Relaties en sociaal leven

 Cheonggyecheon Stream Seoul

Wanneer je ‘slechts’ op bezoek bent, denk je wellicht niet zo veel met relaties en het sociale leven van de Koreaan te maken te krijgen. Misschien is dat zo, waarschijnlijk niet. Dit hoofdstuk geeft je inzicht in waarom een Koreaan reageert, zoals hij reageert. Daar liggen dikwijls heel andere gedachten aan ten grondslag dan je denkt.

Wanneer je meer weet over de familiedynamiek en familierelaties en over daten, dan het contact tijdens je verblijf in het land heel anders verlopen, dan wanneer je zaken vanuit Westers perspectief bekijkt. Wat zijn de hobby’s van een gemiddelde Koreaan en hoe gaat men op vakantie. Het zal je verrassen wat de antwoorden hier op zijn.

Aan tafel in Korea

Kimchi potten Zuid Korea

Aan tafel! Nou, daar geef ik – zeker in Korea – maar al te graag gehoor aan. Een lekkere bulgogi of galbi, sla ik niet af. Sta je nu, bij het horen van deze gerechten, met je oren te klapperen, blader dan snel door naar de pagina’s van dit hoofdstuk en leer meteen de gerechten die je aanspreken uit je hoofd. Spoel het geheel weg met een goed glas soju en vergeet de kimchi natuurlijk niet. Probeer – voor of na je reis – een aantal gerechten in je eigen keuken uit. Het boek voorziet je van een paar heerlijke en gemakkelijke gerechten.

➡️ Lees ook het boek Kimchi – Gezond koken met gefermenteerde groenten

street food Seoul Korea

K-Cultuur

Seoul

Ik vind het knap dat de schrijver een poging heeft ondernomen de K-cultuur samen te vatten. De alsmaar in populariteit toenemende K-pop ontbreekt, uiteraard, niet op de pagina’s van dit hoofdstuk. Ook de Koreaans film, die meer en meer internationale geliefdheid geniet, wordt besproken. Na een portie kunst, komen we een paar pagina’s verder toch weer uit op technologie, zo belangrijk voor het land.

K-Lifestyle

Over smaak en schoonheid valt te twisten. Dat is over de K-lifestyle en de K-beauty niet anders. Iedereen heeft nu eenmaal een andere kijk op schoonheid. Wil je net zo’n zijdezachte, rimpelloze huid krijgen als de Koreanen? Lees dan zeker de tips die onthuld worden op pagina 207.

Dit is Korea praktisch

Gangnam-gu in Seoul, Zuid-Korea.

Dit is Korea is een heerlijk boek. Voor zij die er al eens waren, een feest van herkenning, maar tegelijkertijd ook een eye opener door de passages die zeer verhelderend zijn en die je in een reguliere reisgids niet treft. Wie er nog nooit was, wil direct een ticket boeken naar dit veelzijdige land, ogenschijnlijk vol tegenstelling maar anderzijds in volmaakte harmonie.

Soo Kim, schrijft vlot en helder. Je leest de pagina’s snel weg, met zo nu en dan een glimlach op het gezicht. Daarnaast is het boekwerk voorzien van prachtig fotomateriaal en fraaie tekeningen. Kortom, een aanrader voor in je boekenkast.

Titel: Dit is Korea
Auteur: Soo Kim
Omvang: 224 pagina’s
Uitgever: Terra
EAN 9789089898425
Prijs: € 22,99
Verkrijgbaar: in je boekwinkel of via Bol.com

Meer Korea:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *