Zoek
Sluit dit zoekvak.

Busan, de tweede stad van Zuid-Korea. Bezoeken of niet?

Busan heeft me nooit zo kunnen bekoren zoals Seoul dat me dat direct wel deed. De tweede stad van Zuid-Korea mist wat mij betreft een stukje charme en gezelligheid, die ik in de hoofdstad wel terugvindt. Moet je Busan tijdens een reis naar dit Aziatische land dan maar overslaan? Nee hoor, er is genoeg te zien en te beleven. Kijk maar.

Havenstad Busan

Zuid-Korea Busan haven
Busan is een havenstad pur sang. Grote containerschepen varen af en aan. Rauwe vis vindt zijn weg via deze stad naar het nabij gelegen Japan. Een stad met wat rauwe randjes, maar met een paar mooie stranden en een enorme vismarkt. Welkom in Busan.

Beomeosa tempel

Wie in Zuid-Korea reist moet een tempel bezoeken. Mocht je daar, om wat voor reden, in Seoul geen tijd voor hebben gehad, ga dan in Busan naar de Beomeosa tempel. Een serene plek die sinds mensenheugenis bestaat. De tempel werd in verschillende oorlogen verwoest, maar immer weer terug opgebouwd. De locatie, gelegen tegen de bergen en in de bossen, is fantastisch. Meerdere malen bezocht ik deze plek, maar het prachtigst was het tijdens Buddha’s Birthday. Monniken vanuit het hele land die de festiviteiten bijwonen en waar je kijkt lampionnen. Prachtig.

Stranden

Zuid-Korea Busan

Verwacht geen strandtaferelen zoals aan de Spaanse costa’s. De stranden in Busan zijn mooi, maar worden door de Koreanen zelf nauwelijks gebruikt. Het mooiste en bekendste strand is Hea-undae Beach. In het hoogseizoen (Augustus) worden hier wel de parasols opgestoken en zwembanden verhuurd en kan het vooral in het weekend druk zijn (met families). In totaal zijn er zeven stranden. Een goed alternatief voor Hea-undae Beach is Gwang-an.

Busan Tower

Zuid-Korea Busan toren

Zoek het hogerop. Op 118 meter hoogte (met lift) ligt de stad aan je voeten. Aan de voet van de toren ligt het Yongdusan Park, hier verzamelen oudjes zich om te dansen, te kletsen of een spelletje te spelen.

Jagalchi Fish Market

Zuid-Korea Busan vismarkt
Wie gek is op vis en zeevruchten en de alom aanwezige visgeur die je neus binnendringt voor lief neemt, mag de Jagalchi Fish Market simpelweg niet overslaan. De, voornamelijk, verkopende dames, lachen je tegemoet en tonen je graag hun waar. Voor wie de huur van een plek in de overdekte markt te duur is, staat met een simpel kraampje of afwasteiltje met daarin de vangst rondom het betonnen kolos.

Duik in het verleden

Zuid-Korea Busan 40 steps
’40-steps’ toont de ellende die de Korea-oorlog in de jaren ’50/’60 met zich meebracht in zeer realistische standbeelden. De route leid je uiteindelijk naar een klein informatiecentrum waar je meer leert over 100.000 mensen die op de vlucht sloegen tijdens deze zwarte bladzijde in de geschiedenis

Biënnale

Zuid-Korea Busan Biennale
Hou je van (moderne) kunst? Combineer dan je bezoek aan Busan tijdens de biënnale. Ik bezocht het event in 2009. Wat mij betreft een aanrader.
Gedurende het hele jaar kun je voor een portie cultuur natuurlijk ook terecht in eht Metropolitan Art Museum, het Modern History, of het Municipal Museum.

Geumjeong Fortress

Enigszins buiten het ‘centrum’ hoewel Busan mijn inziens daar niet echt over beschikt, liggen restanten van Geumjeong Fortress. Dit is een fantastische plek om te hiken, iets wat volkssport #1 is in Zuid-Korea. Er zijn wandelingen tussen de verschillende poorten, met prachtige vergezichten. Zeker doen als je genoeg tijd hebt.
Zuid-Korea Busan

Bovendien

  • Gek op (Aziatische) films? Mis dan het spectaculaire Pusan International Film Festival niet.
  • Een aantal keren overnachtte ik in het Nongshim hotel. Een hotel waar je de optie hebt in een reguliere kamer te verblijven of in een traditioneel Koreaanse ondol kamer (op de grond slapen). Bovendien beschikt het hotel over een uitgebreide spa (dames en heren gescheiden). Heerlijk.
  • Ook sliep ik er wel eens in een zogeheten lovemotel
  • Busan is vanuit alle kanten van Zuid-Korea goed te bereiken. Zowel per bus, trein (neem de snelle KTX) als vliegtuig. Ter plaatse reis je gemakkelijkst rond per metro, die komt bij alle belangrijke bezienswaardigheden.

Zou jij Busan in je reisschema opnemen?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Zuid-Korea trekt me wel….het lijkt me dan ook interessant om hier heen te gaan! Het eten vind ik ook heerlijk…die vismarkt zou ik dan ook zeker willen bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *