Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Kimchi | Gezond koken met gefermenteerde groenten

Wie Korea zegt, zegt Kimchi

Hoeveel Kimchi ik at tijdens mijn verschillende bezoeken aan Zuid-Korea weet ik niet meer. Wat ik me wel herinner is hoe verrassend lekker en veelzijdig dit populaire bijgerecht is. Auteur Ae Jin Huys kwam als kind zijnde vanuit Korea naar België, toeval bracht haar terug naar haar roots. En die roots die, smaakten goed, sterker nog naar meer. Ze dook in de Koreaanse keuken en verdiepte zich specifiek in Kimchi, een gerecht zo veelzijdig als het land zelf.

Ae Jin Huys boek

Kimchi – Gezond koken met gefermenteerde groenten

Wie denkt dat kimchi slechts in een variant komt, heeft het goed mis. Kimchi komt in diverse soorten en smaken. Een aantal smaakmakers komt in vrijwel elk recept terug. Denk aan zaken als chili in poeder of pastavorm, vis(saus) en natuurlijk knoflook. Eigenlijk is het met kimchi net als met onze stamppot. Voor onze ‘nationale’ gerecht gebruiken we altijd aardappelen en groenten, maar geen een stamppot is hetzelfde.

Ook bij dit Koreaanse gerecht zijn bepaalden vaste waarden van kracht. Gefermenteerde groenten, daar draait het om, maar – en dat bewijst het boek uitstekend – geen een type is gelijk aan de andere.

Kimchi boek Ae Jin Huys

Gezond

Uit diverse studies komt naar voren dat kimchi een gezond (bij)gerecht is. Het zou je cholesterol verlagen, het voorkomt constipatie en men beweert zelfs dat het kanker bestrijdt.

En dan hebben we het er nog niet eens over gehad hoe lekker het is.

Kimchi Zuid-Korea reizen spijzen Ae Jin Huys

Zelf aan de slag

Trek gekregen? Snap ik. Het boek geeft je behalve de achtergrond omtrent Kimchi talloze recepten om zelf aan de slag te gaan. Van niet te versmaden mandu (Koreaanse dumplings) tot mooi opgemaakte gimbap (Koreaanse ‘sushi’). Naast de kimchigerechten is er in het boekwerk eveneens plaats voor bekende en minder gekende Koreaanse gerechten. Waag jezelf gepaneerde oesters of duik de keuken in om er met de – niet te versmaden – klassieker bibimbap uit te komen. Een van mijn persoonlijke favorieten; kul maneul, gefermenteerde knoflook in honing.

Zuid-Korea reizen spijzen eten

Kimchi – Gezond koken met gefermenteerde groenten praktisch

Al bladerend door het boek, zie ik de grote bruine potten op het platteland van Korea weer zo voor me. Potten met ingemaakte groenten, wachtend op het juiste moment om geopend te worden. Om te smullen van alle smaken die zich in de afgelopen tijd ontwikkeld hebben onder de zware deksel.

Niet alleen staan er erg lekkere recepten in, je komt ook meer te weten over kimchi in het algemeen. Daarnaast is het boek aangevuld met oogstrelend mooi beeldmateriaal. Kortom een boek dat onder foodies met een voorkeur voor de Aziatische keuken absoluut niet in het assortiment mag missen.

Titel: Kimchi – Gezond koken met gefermenteerde groenten
Auteurs: Ae Jin Huys
Uitgeverij: Lannoo
Omvang: 208 pagina’s
ISBN: 9789401462587
Prijs: € 25,99
Verkrijgbaar: In de boekhandel of Bol.com
Blader middels deze link alvast door het boek

Meer Zuid-Korea

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *