Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hahoe Folk Village, van het heden naar het verleden

Zuid-Korea, ik heb er mijn hart aan verloren. Een prachtig, veelzijdig land. Schitterende natuur, vriendelijke mensen, lekker eten en een schat aan cultuur. Behalve de grote plaatsen als Seoul en Busan, kent het land vele prachtige authentieke steden en een keur aan musea. Het Hahoe Folk Village is een combinatie van beiden. Een reis naar het verleden.

Hahoe Folk Village

Het Hahoe Folk Village ligt nabij de plaats Andong, een plek die vooral bekend staat om zijn jaarlijks terugkerende mask festival. De naam – vrij vertaald ‘dorp aan het water’ – dankt het dorp aan haar ligging aan de Nakdong rivier. Behalve de ligging aan de rivier maakt de vallei van de Hwasan berg, waarin het dorp gelegen is, dit tot een adembenemend mooie plek.  Voor wie wat meer van de omgeving wil zien, stapt aan boord van een bootje en bezoekt de Buyongdae klif. Van bovenaf heb je spectaculair uitzicht op de omgeving en het dorp zelf.

➡️ Wist je dat de Koreanen er prat op gaan dat Koningin Elisabeth van het Verenigd Koninkrijk een bezoek bracht aan het dorp in 1999. Volgens hen is de populariteit van de site sindsdien alleen maar toegenomen.

UNESCO Werelderfgoed

Het Hahoe Village werd samen met het Yangdong Village in Gyeongju (ook de moeite van een bezoek waard overigens) toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed in juli 2010 in de categorie historische dorpen. Het dorp/park (hoe je noemen wilt) bestaat uit akkers en architectuur van de eeuwenoude huizen uit de Joseon-dynastie. Niet minder dan 230 authentieke woningen sieren het terrein. Bij velen staat uitleg (ook in het Engels) of zijn poppen geplaatst ter verduidelijking van wat er ooit gebeurde in het gebouw.
➡️ Verwacht geen interactief openluchtmuseum (zoals bijvoorbeeld in Arnhem) waar medewerkers in oude dracht rondlopen en ambachten uit vervlogen tijden uitoefenen. Wanneer je daar op hoopt, kan je bezoek een beetje tegenvallen.

Hahoe Folk Village Hahoe Folk Village Zuid-Korea Hahoe Folk Village Hahoe Folk Village Zuid-Korea Hahoe Folk Village Zuid-Korea Hahoe Folk Village Zuid-Korea

Rust

Wanneer ik over de onverharde wegen langs de maisvelden loop is het enige geluid dat ik hoor, de wind die langs de kolven blaast. Het Hahoe Folk Village is een oase van rust. Het wordt doorgaans door niet zo heel veel reizigers aangedaan omdat het best een eindje van Andong (de dichtstbijzijnde grote stad) vandaan ligt. Langs het zandpad liggen rode pepers te drogen, maar van een boer of andere levende ziel ontbreekt elk spoor. Voorzichtig til ik de zware deksel van een van de kimchipotten op (aardewerk potten waarin groenten gefermenteerd worden). Verrek er zit echt wat in. Langzaam dwaal ik door het verlaten dorp. Bij de rechtbank is het een drukke boel. Niet met mensen, poppen. Manshoog, dat wel. Er wordt genoteerd, berecht en gestraft. De ‘man’ met de billen bloot, kan wat mij betreft regelrecht opgenomen worden in de Atlas Obscura.

De activiteiten die georganiseerd worden, zoals op de website beschreven staan, zijn om onbeduidende redenen vandaag van het programma verdwenen. Eigenlijk ben ik er niet zeker van of ik de rust die ik ervaar – ik loop er letterlijk in mijn eentje rond – nu fijn vind of niet. Iets meer leven in de brouwerij had van mij wel gemogen.

Hahoe Folk Village Zuid-Korea praktisch:

  • Hahoe Folk Village ligt op ongeveer 50 minuten (per bus) van Andong vandaan
  • Je dient entree te betalen, dat is niet veel. Hoeveel dat is – alsmede openingstijden e.d. lees je hier na
  • Voor wie wil, er is ook de mogelijkheid om in het dorp te overnachten. Of dat wat is weet ik niet, want dat heb ik zelf niet gedaan

Kortom; wil je meer over de geschiedenis van Zuid-Korea te weten komen, ga hier zeker naar toe. Prefereer je prachtige natuur boven grote steden, ook dan, ga. Is je antwoord op beiden nee, dan weet ik nog een heleboel andere dingen die je in het land kunt ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van hiken in Nationale parken, Seoul ontdekken of een bezoek brengen aan de grens met Noord-Korea?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Zuid Korea is echt nog een land waar ik zo weinig van weet. Wat een aparte plek, die foto van die blote billen, haha. Mag dat zomaar daar? Nu ja ze zijn een stuk minder streng dan in Noord Korea schat ik zo in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *