Zoek
Sluit dit zoekvak.

22-daagse route: geheel over land Thailand & Cambodja door

Voor mijn derde bezoek aan Cambodja, maakte ik 3 weken vrij in mijn agenda. Een reis naar plekken waar ik al eens eerder was, nieuwe ontdekkingen deed en ik mijn Franse vriendinnetje na veel jaren weer eens zag. Reis je mee?

Dag 1: Breda – Schiphol – Zurich – Bangkok

We (vriendlief, kleine meid (toen 4 jaar oud en ikzelf) maken onszelf klaar voor de vlucht naar Thailand. Het meest gunstige vliegtarief bij boeking bleek een vlucht met Swiss Air via Zurich. Prima vlucht bovendien wordt onze kleine dame op veel speeltjes en Zwitserse chocolade getrakteerd. De overstap in Zurich verloopt vlekkeloos, op naar Bangkok.

Dag 2: Bangkok

Hallo Bangkok, het is goed weer terug te zijn. We stappen in de taxi naar het Novotel Bangkok Fenix Silom. Een fijne uitvalsbasis in de stad.Cambodja Thailand reis Novotel Bangkok Fenix Silom
➡️ Benieuwd naar dit hotel? Voor InsideFlyer schreef ik er een review over.

Behalve zwemmen en relaxen doen we onze eerste dag in Azië niet zo gek veel, zo is die jetlag zo weg.

Dag 3: Bangkok – Wat Arun & Khao San Rd.

We beginnen de dag met nog wat zwemmen en nemen dan de ferry naar Wat Arun. Helaas, staat het complex grotendeels in de steigers, maar deze tempel van de dageraad is zonder meer de moeite van een bezoek waard. In een van de vertrekken wenkt een monnik ons. We worden gezegend en krijgen gedrieën een een wit katoenen touwtje opgeknoopt. De goede man spreekt geen Engels dus de exacte betekenis ontgaat ons enigszins.
Cambodja Thailand reis Bangkok Wat Arun


We lunchen langs de Chao Phraya rivier, de levensader van de stad, en stappen aansluitend in een tuktuk naar Khao San Road. Ik vind het heerlijk hier op een terras neer te strijken (Khao San Centre is mijn favoriet) en uren mensen te kijken. Diverse nationaliteiten van een allerhande pluimage, het trekt net als lokale schooljeugd en een enkele monnik allemaal voorbij in Bangkok’s beroemdste straat.
Cambodja Thailand reis Bangkok Khao san road
➡️ Lees ook: 7 x doen op Khaosan road

Dag 4: Bangkok – Siam & Siam Naramit show

Cambodja Thailand reis Bangkok Siam Streetfood
Lazy Sunday. Een luierdag. Uitslapen, zwemmen en genieten van heerlijks streetfood in Siam. ’s Avonds gaan we per Skytrain naar de Siam Naramit show, een waar spektakel!
➡️ Lees ook: Spectaculaire Siam Niramit show Bangkok

Dag 5: Bangkok – Aranyaphratet

Cambodja Thailand reis Bangkok treinreis

Rond het middaguur laten we Bangkok achter ons en stappen op de trein richting Cambodja. Althans naar Aranyaphratet de dichtstbijzijnde grensplaats. Een treinkaartje kost 3 x niks (omgerekend € 1,22), maar verwacht ook niet al te veel voor terug. Harde banken, geen airco en gratis twee uur vertraging. Toch hou ik van deze manier van reizen. Slow traveling, niks mis mee.

Aan het einde van de dag bereiken we eindelijk onze eindbestemming. Hup, een tuktuk in en naar ons overnachtingshotel (Tournesol Boutique Hotel). Waar we geen tijd meer hebben voor een duik in het zwembad (jammer) maar wel heerlijk dineren in het bijbehorende restaurant.

Dag 6: Aranyaprathet (Thailand) – Siemreap (Cambodja)

Na het ontbijt brengt een tuktuk ons naar de grens tussen Thailand en Cambodja. In no-time zijn we het ene land uit, het andere inkomen duurt een stuk langer. Gelukkig vroegen wij voor vertrek reeds ons visum online aan, waardoor onze procedure redelijk snel verloopt. Hadden de andere mensen voor ons in de rij dat ook maar gedaan ;).
Tip: Let op: de douanebeambten willen nog wel eens een slaatje slaan uit reizigers die ongeorganiseerd (zoals wij) te voet de grens oversteken. Allerhande malle toeslagen worden verzonnen om je zo een paar dollar lichter te maken. Trap er niet in!

Taxi maffia

Eenmaal in Cambodja begint de volgende scam. Om mijn verhaal kort te houden. Er gaan wel degelijk lokale bussen vanuit Aranyaprathet naar Siemreap, maar het is vooral niet de bedoeling dat je daar al buitenlander mee meereist. Reden: taximaffia.
Wij stapten diverse bussen in, maar werden simpelweg weggestuurd. Bij ticket offices waren ‘net’ alle kaartjes voor die dag uitverkocht. Toen we de weg naar het busstation vroegen binnen in een bankgebouw, snelden een paar taxi touts naar binnen en maanden het dienstdoende meisje in Khmer tot stilzwijgen.

Na ruim een uur geprobeerd te hebben het taxituig af te schudden, moeten we ons toch gewonnen geven. Bijkomend voordeel, onze standvastigheid heeft de ritprijs met ruim 70% doen dalen.

Onderweg worden we nog geacht bij een commerciële stop uit te stappen, maar onze blikken spreken boekdelen. Uit protest gooit de chauffeur ons er net buiten het centrum uit, waardoor we genoodzaakt zijn een tuktuk naar het hotel te nemen. Soms is op eigen houtje reizen niet zo leuk als het lijkt ;).

Overnachten doen we in: Mekong Angkor Palace Inn

Dag 7: Siemreap – Tempels van Angkor (Cambodja)

Cambodja Thailand reis Angkok Siemreap AngkorGoed, stel dat je maar 1 dag in Cambodja zou zijn, bezoek dan – en ook in alle andere gevallen – sowieso de tempels van Angkor. Dit was mijn 3e bezoek en nog niet zo adembenemend als tijdens mijn eerste bezoek (in 2003).
Via het hotel huurden we een tuktuk met chauffeur die ons de gehele dag over de UNESCO site rondreed. Perfect!

Dag 8: Siemreap – helikoptervlucht boven Angkor (Cambodja)

Is er iets nog toffer dan een bezoek aan Angkor? Jazeker! Angkor zien vanuit een helikopter!
➡️ Lees ook: Bucketlist material – helicoptervlucht over Angkor
Cambodja Thailand reis Siemreap Angkor helikopter

Dag 9: Siemreap – Phnom Penh (Cambodja)

08.45 uur vertrekken we op tijd en snel uit Siemreap. Het eerste gedeelte van de trip verloopt voorspoedig, de wegen zijn (voor Cambodjaanse begrippen) goed, de tweede helft gaat aanmerkelijk langzamer.
Cambodja Thailand reis busrit Siemreap Phnom Penh


Halverwege de rit wordt pauze gehouden bij een wegrestaurant. We eten er een (dure) sandwich, aaien een poes en doen er een plas. En weer door!

Wanneer we eindelijk de Cambodjaanse hoofdstad bereiken, bel ik direct mijn Franse vriendinnetje dat sinds een tijdje in het land woont. Ze neemt ons, samen met haar man, mee uit eten. Naar Kravanh om precies te zijn, een absolute aanrader!
➡️ Lees over onze bijzondere vriendschap: Friendship without borders

Overnachten doen we in het: King Grand Boutique Hotel

Dag 10: Phnom Penh – Royal Palace (Cambodja)

Cambodja Thailand reis Phnom Penh Royal Palace
Tijd voor wat sightseeing. Het Royal Palace ligt op loopafstand van ons hotel vandaan. Het is echter zo ontzettend heet deze dag, dat we na het bezoek aan het paleis en bijbehorende complex (inclusief Silver Pagoda) wel genoeg vinden. Op naar het zwembad! En ’s avonds afkoelen bij de fonteinen op het centrale plein van de stad.
Cambodja Thailand reis Phnom Penh fontein

Dag 11: Phnom Penh – Kookcursus La table Khmère (Cambodja)

Vandaag staat er een kookcursus op het programma (dat besloten we gisterenavond tijdens het eten). Met 4 volwassenen en onze kleine meid nemen we plaats in een tuktuk om op de lokale markt eerst verse ingrediënten in te slaan om er vervolgens verrukkelijke gerechten mee te maken.
➡️ Meer lezen over deze kookcursus? Lees dan de post Khmer kookcursus

’s Avonds heb ik afgesproken met een Nederlander die in Cambodja woont, we treffen elkaar bij FCC, een top plek in de stad. Niet alleen qua locatie maar ook qua (recente) geschiedenis.

Dag 12: Phnom Penh – National Museum (Cambodja)

De laatste dag in de hoofdstad van Cambodja. We hebben geen concrete plannen. We slapen uit, ons meisjes speelt met de lokale kids in de speeltuin en voor de lunch leggen we nog een keer aan bij FCC. Omdat we vinden dat we toch nog iets moeten doen (nou ja, niets moet natuurlijk) brengen we een bezoek aan het National Museum. Persoonlijk vind ik het pand indrukwekkender dan de expositie (die is wat kneuterig tentoongesteld).
Cambodja Thailand reis sightseeing Phnom Penh


Dag 13/16: Phnom Penh – Kep (Cambodja)

Tijd om afscheid te nemen van mijn vriendinnetje en van Phnom Penh. Een rit van 4 uur brengt ons van de hoofdstad naar de kust, naar Kep. En ik geef graag het Veranda Natural Resort de schuld van het feit dat we alle dagen het resort niet af kwamen. Het was er simpelweg te heerlijk!
Cambodja Thailand reis Kep
➡️ Je leest hier meer over ons verblijf op het Veranda Natural Resort

Dag 17/19 : Kep – Sihanoukvile (Cambodja)

Eens kijken of het in Sihanoukvile wel lukt het hotel te verlaten ;). Met de bus (minibusje) rijden we via Kampot naar het Independence Hotel.
➡️ Het Independence Hotel is een hotel met een bewogen geschiedenis, lees maar
Cambodja Thailand reis Sihanoukvile
In Sihanoukvile is het weer wisselvallig met af en toe een enorme tropische bui. Met de pendelbus van het hotel rijden we een paar keer naar Sihanoukvile-stad om er bij Olive & Olive heerlijk te lunchen of te dineren of om met de iconische leeuwen op de foto te gaan. Bij het hotel bouwen we aan het strand zandkastelen en maken lange wandelingen. Heerlijk!

Dag 20: Sihanoukvile (Cambodja) – Krong Koh Kong – Trat (Thailand)

Een lange dag voor de boeg. Vanuit Sihanoukvile reizen we vandaag naar Trat in Thailand. Wanneer we de kustplaats verlaten begint het te regenen. De regen maakt plaats voor (wederom) tropische regenbuien. Tegen de tijd dat we de grens bij Krong Koh Kong bereiken kun je nauwelijks nog naar buiten kijken. De regent klettert met volle kracht op de ramen van de bus. Al een wonder is het wanneer we daadwerkelijk de bus (met onze bagage) moeten verlaten zo goed is als droog. Dag Cambodja, hello Thailand. En ja, ook hier proberen ze vertrekbelasting en andere niet bestaande taxen te laten betalen, nogmaals: NIET intrappen!.

Wanneer we, na in totaal 9 uur onderweg te zijn geweest, zijn we blij onze accommodatie in Trat te bereiken. Trat is niet echt stopwaardig, maar onderbreekt de reis naar Bangkok.

Wij sliepen in Chivapuri Residence dat tijdens ons verblijf nog niet helemaal af was.

Dag 21: Trat – Bangkok

Ook al lijkt Bangkok dichtbij de busrit duurt toch nog ruim 5 uur. Het laatste stuk in Thailand leggen we af met Suvarnabhhumi Airport Link. Hoe verleidelijk het ook is in de stad te overnachten en nog even een van de leuke wijken van Bangkok te bezoeken, kiezen we er voor de laatste dag voor gemak te gaan. Derhalve kiezen we voor een overnachting Novotel Suvarnabhumi Airport. Op deze manier hoeven we morgenochtend slechts over te steken (of het shuttlebusje te nemen) naar de airport voor onze vlucht terug naar Nederland.
Cambodja Thailand reis Novotel Suvarnabhumi Airport
➡️ Dat overnachten bij Novotel Suvarnabhumi Airport is trouwens een aanrader (vooral het zwembad/de poolbar), hier lees je mijn review

Dag 22: Bangkok – Zurich – Schiphol – Breda

12.45 uur lokale tijd stijgt het vliegtuig op. Dag Thailand, dag Cambodja, we hebben genoten!

Reisde jij al eens door Thailand/Cambodja? Zou je dat ook met je kind(eren) doen en/of eigen houtje? Heb je vragen naar aanleiding van het artikel of over de bestemmingen, ik beantwoord ze graag voor je.

➡️ Oh ja, we maakten tijdens deze reis voor het eerst gebruik van Valet Parking, hier lees je of dat bevallen is.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

  1. Taxi maffia’s…. zo vreselijk! Cambodja en en Bali zijn wat dat betreft de ergste plekken op aarde.

    Mooie route heb je afgelegd. Ik reisde ook op eigen houtje door Thailand en Cambodja, maar ik had net een andere route.

  2. Gave route. Ankor wat is prachtig! Leuk dat jullie een kookcursus hebben gedaan. Ik vond het eten daar verrassend lekker!

  3. Prachtige reis! Ik kom net terug uit Thailand en heb nu al kriebels om terug te gaan, wat een geweldig land! En dan in combinatie met Cambodja, een droom!

  4. Vorig jaar zelf 3 weken door Thailand gereist en wil weer terug. Fijn land om door heen te reizen. Leuk artikel ook met een fijne route. Zullen veel mensen baat bij hebben.

  5. Interessant om lezen! Ik wou graag ook naar Cambodja dit jaar, maar de prijzen waren zo hoog, dat ik dacht op Bangkok te vliegen. Zo te lezen is het dus wel een heel gedoe om de grens over te raken met die taximaffia. Als ik in mijn eentje ben, is dat niet zo fijn natuurlijk. Misschien toch even plannen herdenken en een tussenvlucht boeken?

    1. Hi Karen, als je direct besluit per taxi te gaan is er weinig aan de hand. Wij wilden echter per bus reizen en dat werd ons knap lastig gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *