Eens in de drie jaar strijkt Triënnale Brugge neer in de middeleeuwse stad. Een paar maanden aan een stuk gaan historische panden hand in hand met hedendaagse kunst. En of dat een toffe combinatie is.
Triënnale Brugge 2018
In 2018 heeft Triënnale Brugge het thema ‘Vloeibare stad’ gekozen. De Liquid City kom je tijdens je wandeling langs het parcours op verschillende wijze tegen. Vloeibaar in de zin van veranderingen. Veranderingen die de stad Brugge ondergaat, maar ook onze wereldbol. Zeespiegels die stijgen, gebieden die onderlopen. Wonen we in de toekomst allemaal op het water? En hoe gaan we met dat water om? De enorme walvis die bij het Jan Van Eyckplein uit het water omhoog springt waarschuwt ons. De creatie is vervaardigd van plastic. Het plastic dat ook de plastic soep in de oceanen veroorzaakt.
Omnitraveler greep het hemelvaartsweekend aan om Triënnale Brugge met een bezoek te vereren en ik kan je alvast verklappen, zorg dat je voor eind september zelf naar ‘Het Venetië van het Noorden’ reis om al dat prachtigs met eigen ogen te aanschouwen.
Zullen we naar Brugge vandaag?
De zon piept al vroeg tussen de gordijnen mijn slaapkamer binnen. De zonnestralen prikken mijn ogen wakker. Het is vroeg. Eigenlijk te vroeg voor een vrije dag. Ik draai me om en zie dat vriendlief ook reeds zijn ogen geopend heeft. Lekker is dat, hoef je niet te werken, wordt je nog eerder wakker dan dat normaal je wekker afgaat.
“Zullen we naar Brugge gaan?” vraag ik vriendlief. “Ik wil eigenlijk wel naar de Triënnale,” voeg ik er aan toe. Nu de dag vroeg voor ons begint, kunnen we de tijd maar beter goed benutten, niet waar. Intussen staat ons reismeisje (7 jaar) naast ons bed. “Hoe laat is het mam?” Tijd om naar Brugge te gaan!
Eerste stop: Historium
De rugzak is gevuld met doppers en wat lekkers, we zijn klaar voor vertrek. Via de Liefkenshoektunnel, wat omleidingen wegens werkzaamheden, bereiken we de rand van het centrum van Brugge. We parkeren de auto en gaan te voet verder. “Waar is die walvis nou,” vraag ons meisje ongeduldig terwijl we voor de geopende Kruispoortbrug staan te wachten. Voor vertrek liet ik haar de foto zien van het kunstwerk en nu kan ze niet wachten het met eigen ogen te aanschouwen.
Drie boten passeren, de brug gaat terug omlaag. Via de Langestraat en de Hoogstraat bereiken na de lunch de Markt. “Ik ga even wat halen, ben zo terug,” zeg ik tegen mijn liefjes. Ik duik het Historium in op zoek naar de infobalie. Eigenlijk had ik ook best een kijkje in het interactieve museum willen nemen, maar dat moet maar tot een volgende keer wachten. Als het geen Triënnale Brugge is, of als het regent.
Niet veel later sta ik weer buiten een infogids over Triënnale Brugge België en voor ons meisje een Kids doe-boek. Wij zijn klaar om kunst te kijken.
De Walvis en meer
“Mam, gaan we dan nu eindelijk naar die Walvis!” We wandelen over Vlamingstraat en slaan de Academiestraat in. “Ik zie ‘um al,” klinkt het opgewonden zodra we de Spiegelrei naderen. Met de achterkant van het potlood in haar mondhoek kraakt ze haar hersens op zoek naar het juiste antwoord op de vragen in haar doe-boek. Helaas, ze heeft alle vragen fout, maar dat mag de pret niet drukken.
Door naar de volgende installatie. Eentje om over na te denken. Het zogeheten Acheron I verbeeld de verbinding tussen de huidige samenleving en de mythologische onderwereld.
Het is ondoenlijk om in dit artikel alle kunstwerken te beschrijven. Evenmin is het – wat mij betreft – mogelijk een favoriet te kiezen. De ene is mooi om te zien, de andere vanwege het verhaal dat er achter schuil gaat. Het beste is: zelf Triënnale Brugge bezoeken zodat je zelf een oordeel kunt vellen.
Triënnale Brugge praktisch:
Wij bezochten Triënnale Brugge op 11 mei (2018), slechts een paar dagen na de officiële start van het evenement. Derhalve waren een aantal installaties nog niet helemaal af. Een kunstwerk bleek te groot voor de tentoonstellingsruimte en zal nog een nieuwe plaats krijgen. Er werd net de laatste hand gelegd aan het URB-EGG café, dat op het moment van schrijven inmiddels wel gasten ontvangt.
- Triënnale Brugge loopt van 5 mei t/m 16 september 2018
- Entree is vrij – ook voor de installaties die binnen staan
- Op diverse infopunten in de stad is aanvullende informatie verkrijgbaar. Haal zeker een infogids en plattegrond op, want je zou zo maar een installatie kunnen missen wanneer je dat niet doet. Bovendien maakt de achtergrondinformatie een aantal kunstwerken toegankelijker
- Hou er rekening mee dat parkeren in de stad zelf een dure aangelegenheid is, bovendien zijn vele parkings snel vol. Rondom Brugge liggen diverse P&R parkeerplaatsen. Wij kozen voor P & R Boogschutterslaan, waar de auto G R A T I S geparkeerd kan worden. Hier stap je op de bus naar het centrum of wandelt in een kwartiertje naar de Markt.
- Is Triënnale Brugge ook leuk voor kinderen? Wat ons betreft wel!
- Meer info lees je na op de website van Triënnale Brugge
- Wil je een nachtje blijven slapen? Zeker doen. Ik kan je Grand Hotel Casselbergh van harte aanbevelen
Meer België:
- Reizen Waes Vlaanderen, ga mee op avontuur dicht bij huis
- Wallonië en de Ardennen | 365 Buitengewone Plekken
- Wat te doen in Antwerpen? | Dit zijn de favorieten van OmniTraveler