Samen met oma, ging ik in 1995 voor de eerste keer naar Brugge. Heel speciaal. Daarna kwam ik er met oude en nieuwe geliefden en met een baby in mijn buik. In het voorjaar van 2017 keerde ik na een onderbreking van 6 jaar terug. Wat was het fijn, weer in Brugge te zijn.

Terug naar Brugge

Onder het motto ‘Gewoon omdat het kan’ trakteren vriendlief en ik onszelf op een nachtje Brugge. Gewoon zo maar, zonder reden, midden in de week. Zonder ons meisje. Tijd voor elkaar. Even er tussen uit, even geen werk, even genieten. Net voordat het toeristenseizoen in de Vlaamse stad losbarst boeken we een overnachting in het Grand Hotel Casselbergh, een goede keuze. Vanuit het hotel ligt het oude centrum aan ons voeten. Tijd om naar buiten te gaan.
➡️ Lees meer hier meer over het verblijf in Grand Hotel Casselbergh

Markt & lunch

Voor vertrek heb ik uitgezocht wat ik wil bezoeken. Een handvol musea, een tentoonstelling en meer cultureel aanbod staan op mijn lijstje. Waar de dagen voor ons vertrek slecht weer was, schijnt nu een flauw lentezonnetje. Daar moeten we van profiteren. We gooien de plannen om en besluiten te voet door de stad te gaan dwalen. Zonnestralen op onze snoeten, heerlijk.

Elke woensdag van 08.00 tot 13.30 uur is er op de Markt een groenten en fruit, bloemen en planten markt. Even rondsnuffelen.
België Brugge markt
De inwendige mens moet natuurlijk ook verzorgd worden. We kiezen voor een zaakje net voorbij de Markt. In het hof van Rembrandt aan de Eiermarkt is het heerlijk rustig. Een oude man leest er zijn krantje, de drankleverancier maakt een praatje met de uitbater en de ober heet ons hartelijk welkom. Een plekje aan het raam maakt het extra fijn.België Brugge uitzicht lunch

Verzorging 2.0

De site Oud Sint-Jan is behalve een oase van rust tevens een plek vol kunst en cultuur en culinaire geneugten. Tel daar terrassen met aangenaam uitzicht op de reien (kanalen) bij op en je enkel concluderen dat je op een prachtplek bent belandt.

Ooit stond één van Europa’s vroegste ziekenhuizen op deze plek. De ruimtes werden na de sluiting van het ziekenhuis in de jaren zeventig gered van de sloophamer en verval en volledig gerestaureerd. Eind jaren tachtig opende het voormalige ziekenhuis opnieuw haar deuren. Wederom staat men gereed om de (inwendige) mens te verzorgen, thans als congres- en evenementencentrum.
België Brugge site Oud Sint-Jan België Brugge site Oud St.Jan reien
Tip: Op de historische site Oud Sint-Jan tref je ruim 400 originele kunstwerken van de Spaanse meesters Pablo Picasso en Joan Miró. (tot 31-12-2017)

B I E R

Terwijl we slenterend over de kasseien van Brugge op weg naar nergens zijn, belandden we voor het entree van stadsbrouwerij De Halve Maan. Eigenlijk hadden dat half om half voor de volgende dag op het programma gezet, maar nu we er pardoes voor de deur staan, besluiten we vandaag aan een rondleiding deel te nemen.
België Brugge paardenkoets
Brouwerij De Halve Maan, die in de volksmond ook wel Brouwerij Henri Maes genoemd wordt, is een familiale brouwerij gelegen hartje Brugge. Tegenwoordig wordt het gros van het gerstenat net buiten de stad gemaakt, maar dat maakt de rondleiding er niet minder interessant op.

Via grote brouwketels, steile trappen leren we beetje bij beetje meer en meer over het ontstaan van de brouwerij en de verschillende bieren die er gebrouwen worden. Elk plekje in het pand wordt tijdens de tour aangedaan, we klimmen zelfs de schoorsteen in. Een fantastisch uitzicht over de historische binnenstad, krijgen we er gratis bij. Net als een glas vol goud. (De kaas kochten we er bij).

België Brugge Halve maan België Brugge Halve Maan Brugse Zot
➡️Alles over de geschiedenis en prijzen voor de rondleidingen lees je na op de site van de Halve Maan

Begijnhof in bloom

België Brugge Begijnhof

‘Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde is het enige nog bewaarde begijnhof in de stad Brugge. Er zijn geen begijnen meer, maar sinds 1927 woont er een kloostergemeenschap van benedictinessen, gesticht door kanunnik Hoornaert’ Bron: Wikipedia

Zeg nu zelf, idyllischer dan dit wordt het toch niet? Het begijnhof is al een fijne plek in de stad, die bloeiende narcissen maken het plaatje helemaal compleet (net als de langs lopende non).

Brugge by night

België Brugge by night
Aan het einde van de dag keren we, met vermoeide voeten, terug naar het hotel. We genieten er van een goed glas cava in de prachtige bar en duiken daarna het wellness complex in. Fris en fruitig staan we tegen etenstijd terug op de Brugse kinderkopjes. Het is stil in de stad, de dagjesmensen zijn huiswaarts gekeerd, Brugge is nu op haar mooist. Voor een stuk vlees strijken we neer bij Bierbrasserie Cambrinus.
➡️ Lees ook: De lekkerste adresjes in Brugge, speciaal voor lekkerbekken

Schone Kunsten

België Brugge Groeningemuseum
Een nieuwe dag, een nieuwe kans voor het Groeningemuseum. Het museum voor Schone kunsten neemt je mee door de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst. Uiteraard wordt er ruimschoots stilgestaan bij de wereldberoemde Vlaamse primitieven. Behalve oude meesters is er in het museum ook plaats voor kunst uit de 18e en 19e eeuw, daarnaast tref je er eveneens meesterwerken van het Vlaamse expressionisme (1 schilderij van Magritte) en werken van de WOII.

Zeg je Brugge, zeg je chocolade

Het cliché is waar, Brugge en chocolade gaan hand in hand. Overal in de stad tref je pracht zaken vol pralines. Wij kiezen een plekje op de eerste verdieping van The Old Chocolate House Brugge, aan Mariastraat 1. Een schattig klein pandje dat uit zijn voegen barst van de cacao lekkernijen. Een smalle trap brengt ons naar een huiskamer-achtige ruimte. Op de kaart lees ik death by chocolate, uhm ik wil nog langer mee dan vandaag…. In de kleine brasserie kies ik voor de melkchocolade van Callebaut®. De kleine flikken laat ik langzaam in de warme melk glijden, totdat mijn warme chocoladedrank precies de smaak heeft die me kan bekoren. Vanzelfsprekend neem ik er een wafel bij. We zijn niet voor niets in België, niet waar?
België Brugge The Old Chocolate House Brugge

Laatste ronde door Brugge

De middag spenderen net buiten de gebaande paden van de stad. Met een wandelroute in de hand (daarover later meer), ontdekken we nog meer ‘scone’ (mooie) plekken. Oude panden, bruggen, molens en het oudste café van Brugge.
België Brugge buiten het centrum
Een stukje Zeeland in België; café Vlissinghe (Blekersstraat) is het oudste café van de stad, reeds in de 16de eeuw wordt het etablissement vermeld. Het interieur lijkt zich eeuwenlang niets van de veranderende tijden aangetrokken te hebben. Een soort rederijkerskamer maar dan bediening in een spijkerbroek, in plaats van een lakei met een molensteenkraag.
Een biertje met dezelfde naam als deze verpoos plaats en dan zit onze romantic escape er, helaas, op.
België Brugge Café Vlissinghe
Salut Brugge, tot nog eens!

Om niet te verdwalen (praktisch onmogelijk) in de stad en korte achtergrondinformatie bij de hand te hebben inzake de bezienswaardigheden, installeerde ik de Time to Momo app op mijn telefoon. Handig, maar van een fysieke reisgids word ook nog altijd blij. En jij?

België Brugge Time to momo

Tags: België
twitterredditpinterestlinkedinmailby feather