Zoek
Sluit dit zoekvak.

Meren van de Eau d’Heure, iets met een skywalk en een rode krokodil

Meren van de Eau d'Heure uitzicht met bloemen

De meren van de Eau d’Heure zijn niet zomaar een merengebied. Nee, met een oppervlakte van 600 hectare en een oeverlengte van 70 km mag dit gebied zich het grootste merengebied van heel België noemen.

Meren van de Eau d’Heure

Alvorens ik je vertel wat je kunt doen bij de Meren van de Eau d’Heure, eerst even een korte geschiedenisles. Wanneer je Eau d’Heure vertaalt, krijg je water-uur. Klinkt raar, maar dat is feitelijk precies wat het is.

Er was eens een riviertje… Ergens aan de grens van de provincies Henegouwen en Namen. Dat riviertje was in vroegertijden zo ontembaar dat het na slechts een regenbui buiten zijn oevers trad. In een uur tijd stond de hele omgeving blank. Dat kon zo niet langer, besloot men in  1970 en startte met de bouw van een stuwdam. Eenmaal voltooid ontstonden er verschillende kleine meren, samen de Meren van de Eau d’Heure genaamd.

Meren van de Eau d'Heure kaart

De meren kregen in de loop der jaren meer en meer bekendheid als recreatiegebied, Ze worden zelfs wel de Waalse kust genoemd.

Op de fiets

fietsten meren l'Eau d'Heure

Vanuit Landal Village l’Eau d’Heure stappen we op de fiets. De ene dag rijden we een van de meren – la Plate Taille (15,4 km) – rond. De andere dag fietsen we slechts een kort stukje naar klimpark Natura Parc. En we trappen een keer naar Barrage de la Plate Taille, de immens grote stuwdam die de oorzaak van dit gebied is.

➡️ Lees meer over ons verblijt bij Landal Village l’Eau d’Heure

Naar binnen en naar boven

De meren van de Eau d’Heure zijn dus ontstaan door een enorme stuwdam. Wat nu het leuke is, je kunt deze dam bezoeken. Onder begeleiding van een gids, ga je in de dam en zoek je het hogerop voor een pracht van een uitzicht.

Meren van de Eau d'Heure blik op de dam

Ik had het niet gedacht, maar de grootste stuwdam van het land is vanbinnen kan bezoeken. In ruim een uur worden we rondgeleid door de buik van het bouwwerk.

Door donkere koele gangen, vol bijzondere mineralen en eigenaarde stalagtieten, wandelen meter na meter. Het is een vreemde gewaarwording te beseffen dat aan de andere kant van het gewapend beton, het water tegen de wanden beukt.

tunnel stuwdam Eau d'Heure

Eenmaal terug buiten doet het daglicht pijn aan mijn ogen. Een paar keer knipperen en dan pas besef ik dat ik zojuist ‘door’ het water ben gelopen, zonder nat te worden. Aan de buitenzijde zit de stuwdam er misschien nog wel indrukwekkender uit dan van binnen.

Meren van de Eau d'Heure stuwwal buitenzijde

We steken een soort binnenpleintje over, stappen in een lift en staan luttele seconden later 107 meter boven de grond. Dat het uitzicht vanaf deze zogeheten Skywalk adembenemd is, lijkt me eigenlijk overbodig te melden.

Meren van de Eau d'Heure Skywalk

Aanmelden voor de wandeling (de meermaals per dag wordt gehouden) kan ter plaatse bij het bezoekerscentrum. In dit centrum kun je tevens terecht voor fietsverhuur, een potje lasergamen, bezoek je de souvenirwinkel of bestel je – net als wij – een heerlijke wafel in het restaurant (met terras boven en met uitzicht op het meer).

📍 Centre d’Accueil de la Plate Taille, Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt

En die rode krokodil dan?

Eau d'Heure Crocodile Rouge op de weg

Is het een boot? Een bus? Nee, het is een rode krokodil. Net na de lunch, rijdt er een rood gevaarte de parkeerplaats op. Deze zogeheten krokodil is een amfibievoertuig dat ons naar de oevers van het meer zal rijden om er vervolgens in te plonsen.

Voordat we plaatsnemen, eerst een korte introductiefilm over het meer – en over een schat die wellicht op de bodem van het meer ligt. Aan boord, we gaan vertrekken! Wie niet alleen van het uitzicht en – de toch wel bijzondere – ervaring wil genieten, zet een koptelefoon op en vindt misschien wel de eerder besproken schat.

Meren van de Eau d'Heure Crocodile Rouge

Tickets zijn verkrijgbaar bij het eerdergenoemde bezoekerscentrum

Wat nog meer te doen bij de meren van de Eau d’Heure?

Belgie bootje op meer

Je vraagt wat er nog meer te doen is bij de meren van de Eau d’Heure? Zo maar wat voorbeelden; wandelen, zwemmen, zeilen, jetski, surfen, aquagolf? Liefhebbers van watersporten zitten hier sowieso op de juiste plek. Varen, surfen, kanoen, noem het maar op. Oh, en er wordt zelfs gedoken in de meren.

Meer België:

Luik, ontdek deze Waalse stad en laat je verrassen
9 Redenen waarom het Waalse Namen je volgende citytrip wordt
Dinant: 7 x tips voor de Waalse stad van meneer Sax

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *