Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sint Laureins & Sentse Kreken route

Sint Laureins dient tijdens onze trip naar het Belgische Meetjesland als uitvalsbasis. We gaan per fiets de Sentse kreken ontdekken. Fiets je met ons mee?

Godshuis Sint Laureins

Je hebt hotels en je hebt het Godshuis.

“Het majestueuze Godshuis biedt u een rustgevende omgeving in een monumentaal 19de eeuws klooster. Gelegen in de stilte van de natuur van het Meetjesland onthaast u in de luxueuze kamers van het vier sterren hotel. Via de kelders van het gebouw komt u in de wellness en de bistro waar de historiek van Het Godshuis duidelijk voelbaar is.” Bron: website het Godshuis Sint Laureins

Sint Laureins Godshuis
Wanneer we Sint Laureins binnen rijden zien we de koepel van het majestueuze Godshuis boven het dorp uitsteken. Ooit diende het pand als onderdak voor wezen, ouden van dagen, zieken en gehandicapten. Tijdens WOII diende het als schuilplaats de dorpelingen en vluchtelingen. Het Godshuis bleef fier overeind echter tegen het einde van de 20ste  eeuw was het pand een vervallen spookruïne geworden. De grand lady herrees uit haar as en zorgt opnieuw voor onderdak, dit keer als hotel.

Even ging het niet zo lekker met deze prachtige accommodatie, in februari 2016 werd het hotel failliet verklaar om slechts enkele dagen nadien een doorstart te maken.

Cava’tje mevrouw?

Op mijn verjaardag rijden we het terrein van het Godshuis (toen onderdeel van Hampshire keten) op, checken in en krijgen een balzaal van een kamer toebedeeld. De volgende ochtend laven we ons aan een ontbijtbuffet zo groot, dat je er tot de lunch kunt eten en nog niet alles hebt geproefd. Oh, met een glaasje cava in de hand, natuurlijk, want bubbels maken een ontbijt extra smakelijk. Dat uitgebreide ontbijt zou later nog goed van pas komen…

Op de pedalen

Sint Laureins fietsroute
Bij het Godshuis huren we twee degelijke fietsen en besluiten de Sentse Kreken te gaan ontdekken. Overbodige ballast als een lunchpakket laten we achterwege, we doorkruisen genoeg dorpen, waar we kunnen aanleggen voor iets lekkers. Klaar voor een dag langs kronkelende kreken en pittoreske Vlaamse dorpen.
Sint Laureins Sentse Kreken route

Van dorp naar dorp

Voor een kop koffie leggen we aan in Sint-Margriete, een deelgemeente van Sint Laureins. De Sint-Margaretakerk staat in het zomerzonnetje te stralen. Helaas, zijn alle horeca gelegenheden gesloten. Waterland-Oudeman telt nog geen 500 inwoners, hier een hapje of een drankje bemachtigen is helaas uitgesloten. Sint-Jan-in-Eremo is een schattig kleine landelijk dorpje, een handvol huizen tellend. Nog steeds geen lunch…

Reynaert & Roste muis

Net buiten het dorp van Waterland-Oudeman nuttigen we op het terras van de Roste Muis, uitkijkend  op de beeldengroep in de Oudemanskreek ‘Als de vos de passie preekt, boer pas op uw ganzen.’ een zeer verlate lunch. Het kunstwerk stelt een prekende Reynaert de vos en zes ganzen voor. Eerder op onze route werden we verrast met beelden uit het eeuwenoude dierenepos. Cuwaert de haas zit slaafs en laf langs de route, zijn oren gespitst wachtend op het naderende onheil. Of wat dacht je van Tybeert de kat, loerend naar een lekker hapje?
Sint Laureins van den vos reynaerde
Waarom deze kunstwerken langs de route? Als je de teksten van verhaal leest, schijnen daarin diverse verwijzingen naar Sint-Laureins en omgeving te zijn verwerkt.

Eindhalte Eeklo

Na alle kleine nederzettingen doet Eeklo ineens aan als een metropool. Wat een leuke jong, charmante en vooral gezellige stad. Aan het drukke plein waaraan de Sint-Vincentiuskerk en het stadhuis van Eeklo liggen, pikken we een terrasje. Wat een leuke tocht was dat. We borrelen, drinken, lachen en… Ineens bedenken we ons dat we nog terug moeten rijden naar Sint Laureins. De koplampen aan, het vest tot bovenaan dicht, trappen we door de frisse avond terug naar ons hotel.
Sint Laureins fietsen

Meer België:

9 Redenen waarom het Waalse Namen je volgende citytrip wordt
Brussel | Iguanodon dino’s spotten in het Museum voor Natuurwetenschappen

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *