Zoek
Sluit dit zoekvak.

Slenterend van station Brussel-Luxemburg naar Brussel Centraal

Brussel-Luxemburg

Ontdek de leukste plekken tussen station Brussel-Luxemburg & Brussel Centraal

Vanuit Dolce LaHulpe, treinen we een dagje naar Brussel, vanuit station Brussel-Luxemburg gaan we op ontdekking door de Belgische hoofdstad.
Brussel-Luxemburg
Brussel station Brussel-Luxemburg poort tot de Europese wijk
Brussel Luxemburgplein tussen station Brussel-Luxemburg en Brussel Centraal

Van Brussel-Luxemburg naar Leopoldswijk

Ooit, in 1992, stapte ik eens op dit station uit. Toen heette het nog geen Brussel-Luxemburg, maar station Leopoldswijk, vernoemd naar de Belgische koning Leopold I. Acht jaar later, zou het haar huidige naam krijgen, dit maal vernoemd naar de ‘Grande Compagnie du Luxembourg’ die in de 19de eeuw de spoorlijn Brussel – Namen – Luxemburg een feit maakte.

Hang-Eurocraten

Aan het Luxemburgplein zijn een aantal horecazaken, welke op het moment van aankomst in de stad, allen nog gesloten zijn. In de zomer is dit wel anders, zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, vullen de trotoirs zich met terassen. Iets waar niet iedereen altijd even blij mee is. Met name op de donderdagen, schijnen de locale bewoners last te hebben van zogenaamde feestende ‘hang-eurocraten’ Eurocraten uit alle 27 lidstaten van het nabije Europees Parlement. luiden hier, luidruchtig, het weekend in, alvorens naar huis te keren.

Berlijnse Muur nabij station Brussel-Luxemburg

Op een hoek van het trottoir, staat warempel een stuk van de Berlijnse Muur. In November 2009, werden de stukken naar Brussel overgebracht naar aanleiding van de viering van de val van de Muur 20 jaar eerder. Het stuk ziet er een beetje troosteloos uit en het blijkt dat dit al enige tijd het geval is.  Reeds in 2012 sprak de Belgische media over het verval van deze monumenten en wat een oplossing zou kunnen zijn. Tot op heden is er, helaas, nog niets aan gerenoveerd/gerestaureerd.
Brussel Afrikaanse wijk Matongé nabij Brussel-Luxemburg

Matongé

“Beleef de Afrikaanse couleur locale in de straatjes van Elsene. Dompel je onder in een potpourri van geuren en kleuren langsheen oude en nieuwe sporen van ons koloniaal verleden. Ontdek Matongé, de Brusselse ontmoetingsplaats bij uitstek voor de Afrikaanse gemeenschap”

Wanneer we vanaf het station richting Waversesteenweg en de Rue de Longue Vie lopen, belanden we in de Afrikaanse wijk. De stoepen zijn gevuld met gekleurde kratten met daarop verse groeten en fruit. Wat me opvalt is dat er naast een groot aantal wissel/money transfer winkels ontzettend veel zaken zijn waar ze pruiken verkopen.
Bru5a

Aan dit kunstwerk kun je niet voorbij als je deze wijk bezoekt. Ten eerste, het is groot en staat op een centrale plaats en ten tweede vanwege het verhaal dat er achter schuil gaat: Een moeder tracht haar kind te beschermen tegen de gruwel van de oorlog. Au dela de l’espoir’ van Freddy Tsimba is gemaakt van kogelhulzen die de kunstenaar verzamelde op diverse slagvelden, onder andere in Congo.”
Bru4a tussen station Brussel-Luxemburg en Brussel Centraal

Bon Bonifaas

Een van de gezelligste buurten in Brussel is de levendige Sint-Bonifaaswijk, een vrolijke mix van vintage boetieks, trendy cafés en stijlvolle brasseries. Pax is een van die leuke boetiekjes. Naast kleding, tref je er ook schoenen, retrolampen, LP’s en hippe tassen.
Bru6
Aan het elegante Bonifaaspleintje, met Art-Noveau panden, ligt de Sint-Bonifaaskerk, een neogotisch bouwwerk ui 1847. Een kerk voor luie parochianen zo blijkt. Daar de kerk gebouwd is omdat men het beu was elke keer de heuvel op te moeten klimmen na de mis in de abdij van Terkameren, lees ik in mijn reisgidsje.
Brussel Sint-Bonifaas kerk
Bensimon Concept Store Brussels

Porte Namur

Via de Porte de Namur, steken we de brede doorgaande weg over naar de Rue de Namur. Een leuke winkel hier, is de Concept Store van Bensimon. We slenteren deze straat helemaal uit en komen zo bij Musées des Beaux-Arts uit. Dit museum wil ik zeker nog eens een keer bezoeken, maar op een of andere manier komt het er gewoon niet van. Ook vandaag is het, intussen, te laat om nu nog het pand binnen te gaan. De dag is te kort om al het fraais binnen te bewonderen.

Tegenover het Musées des Beaux-Arts, is sinds November 2013 het Koreaans Cultureel Centrum Brussel gevestigd. Daar hebben wel tijd voor. Even een rondje rondkijken in het, nog naar nieuw ruikende, gebouw.

Weg

Jammer genoeg, moet ik concluderen, dat het Côte d’Or winkeltje op de kleine Zavel weg is. Gelukkig zijn er nog meer plekken waar de inner-chocoholic aan zijn trekken kan komen. De prachtige zaak van Patrick Roger aan de Grote Zavel, is, gelukkig, nabij.
Brussel Little Delirium Café
Little Delirium Café Brussel Eva

Zoals chocolade bij België hoort, hoort ook (special) bier bij een bezoek aan het land. Aan het einde van de middag belanden we in het Little Delirium Café aan de Kaasmarkt. Een café zoals je die als zo vele in België ziet. Tegels op de vloer, emaillen bierreclameborden aan de wand en een uitgebreide, plakkerige, bierkaart op de eenvoudige tafels. Het is er warm en druk, met een beetje geluk vinden we nog net een plaatsje achter in de zaak.

Voordat we terug naar ons hotel in La Hulpe (Terhulpen) gaan, eten we nog even wat in de stad, Aan restaurants geen gebrek. Welke keuken je ook zoekt, je vind het in Brussel. Pita, patat met stoofvlees, oesters, Afrikaans of Aziatisch, het is er allemaal. Wij kiezen voor (drie keer raden….) Aziatisch. Bij Rêve d’Asie, een Thai-Vietnamees restaurant genieten we van heerlijke voorgerechten en een smaakvolle curry.
Brussel Rêve d'Asie
scan0010
De trein vertrekt slechts één maal per uur. Na een mooie dag vol nieuwe ontdekkingen vanuit Brussel-Luxemburg, keren we vanaf Brussel Centraal terug naar ons hotel in La Hulpe.
tussen station Brussel-Luxemburg en Brussel Centraal

Meer tips voor een dagje Brussel

  • Breng een bezoek aan het Atomium, dé landmark van de stad
  • Veel zien in weinig tijd? Pak de hop-on-hop-off bus om een goed beeld van de stad te krijgen
  • Dol op chocolade? Dan mag een bezoek aan Choco-Story vanzelfsprekend niet ontbreken

Lees ook

 

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *