Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Meppel, aan het Meppelerdiep?

Wat te doen in Meppel Molen

Wat te doen in Meppel, een bijzonder leuk stadje aan het Meppelerdiep?

Wat te doen in Meppel? Die vraag beantwoordt Marion in de Rubriek ‘Groetjes uit..’ In deze rubriek word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer gaan we naar Meppel.

We gaan verhuizen

Een jaar of 4 geleden verhuisde Marion van het Friese platteland naar Meppel. En dat is een goede keuze geweest. In de blog ‘Meppel, een bijzonder leuk stadje aan het Meppelerdiep’ vertelt zij meer over haar nieuwe woonplaats.

Hoe ik hier terecht ben gekomen is een lang verhaal dat ik even kort ga vertellen. Want toen wij onze woonboerderij in Friesland gingen verkopen, wisten we eigenlijk niet waar we wilden wonen. Het moest ergens ten zuiden van Heerenveen zijn omdat mijn man daar werkte. En het liefst een plaats met een ‘stads’ karakter, een treinstation en voldoende voorzieningen. Dus dat kon Meppel, Steenwijk maar ook Zwolle zijn. Om een beeld te krijgen van onze toekomstige woonplaats huurden wij op het station een OV-fiets om de plaatsen te verkennen. We begonnen in het Drentse Meppel en dat was gelijk een schot in de roos.

Groetjes uit Meppel

Toen wij door het centrum van Meppel fietsten viel het ons gelijk op: dit is een sfeervol en gezellig stadje. Het is een oude handelsstad en niet heel groot, maar heeft alles waar ik van hou. Zo zijn er een aantal gezellige pleintjes met terrassen, is er op donderdag een kleine markt en het ruime aanbod winkels (en dan niet alleen bekende winkelketens) is mooi meegenomen. Daarnaast wordt er veel georganiseerd.

Maar wat ik eigenlijk het leukste vind aan mijn nieuwe woonplaats is dat er zoveel natuur in de buurt is. Kortom: Meppel is een ideale combi van de stad en het platteland.

jachthaven

Waar ligt Meppel eigenlijk?

Meppel in het zuidwesten van Drenthe ligt best centraal. Er is een rechtstreekse treinverbinding naar Leeuwarden, Groningen en Zwolle. En wil je verder treinen? Er gaat ook een intercity naar Den Haag Centraal, Schiphol, Utrecht en Rotterdam, zonder dat je hoeft over te stappen. En met de auto ben je in een uur in de randstad.

Wat is er allemaal te doen?

Maar waarom zou je deze stad verlaten? Er is namelijk altijd wat te doen. Zo heb je in de zomer de Donderdag Meppeldagen (DMD). Een stadsfestival dat iedere donderdag een eigen thema heeft, zoals de Amsterdamse dag, het Straattheaterfestival en de Internationale dag.

De Amsterdamse dag, ook wel Mokum in Meppel genoemd, is de bekendste. Dan wordt de hele binnenstad overspoeld door Amsterdamse zangers én Amsterdammers en voelt Meppel even als de Amsterdamse Jordaan.

Maar ook tijdens het Grachtenfestival in juni is het heel gezellig in de stad. Dan liggen de grachten vol met historische schepen en zijn er veel activiteiten die met de scheepvaart te maken hebben. Natuurlijk is er ook muziek zoals het Shantykorenfestival en het Balgenfestival (Accordeonfestival).

Molen

Wat te doen in Meppel: winkelen

Maar je kunt hier ook leuk winkelen. En dan niet bij de ketens die je overal tegenkomt. Nee, je vindt hier ook hippe boetiekjes en kleine kleding- en cadeauwinkeltjes. Soms gevestigd in een monumentaal pand of in kleine straatjes als de Woldstraat en Kruisstraat. En hou je van vintage schatten? Er zijn 2 kringloopwinkels die je zeker moet bezoeken.

De favoriete plekken en adresjes van Marion

Ik denk dat het wel duidelijk is dat Meppel voor ons een goede keuze is geweest. De stad heeft alles wat een mens nodig heeft, zoals een station, ziekenhuis, schouwburg, een bioscoop en horeca, maar ook de bouwmarkten in de buurt zijn super handig. Toch wil ik mijn favoriete plekken en adressen nog even noemen.

● De Bloementuin, is een prachtige bloemenwinkel in de Hoofdstraat, gevestigd in een geweldig mooi jugendstil pand. Een winkel die niet alleen van binnen, maar zeker van buiten prachtig gedecoreerd is.

bloemenwinkel

● De markt op donderdag. En ga dan vooral naar de groentekraam en vul je rieten mandje met verse fruit en lekkere groente.

● Bij Villa de Kalkovens hebben ze een geweldig terras aan het water. Waar je van alle kanten een prachtig uitzicht hebt over de Drentse Hoofdvaart.

● Kringloopwinkel Meppel is mijn favoriete plek om goedkope tweedehands items te vinden.

Kringloopwinkel Meppel

● Even buiten Meppel in Kolderveen, vind je tuincentrum Bert Visscher, met een geweldig assortiment vaste planten, heesters en groenteplanten. En heel schappelijk geprijsd.

● Sinds ik hier woon wandel ik veel. Mijn favoriete wandelroute is bij het Brandeveen in de gemeente Westerveld.

● En natuurlijk breng ik aan het eind van het jaar een bezoek aan de kerstshow van Intratuin. Want die is er ook.

Meppel, een bijzonder leuk stadje aan het Meppelerdiep

Meppel is een bijzonder leuk stadje aan het Meppelerdiep. Vandaar dat de slogan ‘Meppel diep geluk’ is gelanceerd. Een geluk diep van binnen dat zich op mooie manieren laat zien en ook tegen een stootje kan. Meppel diep geluk. En dat stukje geluk wil ik als inwoner van Meppel best een beetje delen!

Ben je van plan om Meppel te bezoeken of wil je in de omgeving gaan wandelen? Op de blog Mam is de hort op, vind genoeg tips en inspiratie.

De omgeving van Meppel

Rondom Meppel kun je ook heerlijk fietsen en wandelen. In de directe omgeving vind je het Reestdal met een grote ooievaarskolonie en Nationaal park de Weerribben-Wieden. En je bent zo in de bossen van Uffelte en Havelte en in het bekende plaatsje Giethoorn. Maar ook in Meppel zelf vind je een aantal wandelroutes die weer een andere kant van de stad laten zien.

MEPPEL

Meer Groetjes…

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *