Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Ede? Local Cynthia vertelt het je graag

Heidewandeling in Nederland

Wat te doen in Ede?

Wat te doen in Ede? In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Cynthia je mee naar Ede, ze deelt graag de mooiste plekjes in haar woonplaats.

Local Cynthia neemt je mee naar Ede

Ik ben Cynthia, 38 jaar en woon samen met mijn man en dochter van 6 jaar in Ede. Als blogger op mijn eigen website Cynspirerend schrijf ik regelmatig over moederschap, bewust leven, bordspellen, lekker eten en minibiebs.

Ik woon al heel mijn leven in Ede en blog ook zeker over mijn eigen woonplaats. Ede ligt in Gelderland op de Veluwe. Het ligt in de buurt van de nog grotere steden Arnhem, Apeldoorn en ook Utrecht is niet ver rijden. Als je met de trein komt, kun uitstappen bij station Ede-Wageningen.

Het is officieel een dorp (want: geen stadsrechten), maar we hebben inmiddels wel meer dan 75.000 inwoners. Dus een klein plaatsje is het allang niet meer.

Vandaag geef ik je een paar leuke tips voor je bezoek aan Ede!

Cynthia op Ginkelse Heide

Wat te doen in Ede? Trek naar het bos en de heide

Ede is door meerdere kanten omgeven door bos en heide.

Zo kun je prachtig wandelen over de Ginkelse heide, waar de heide in augustus lekker paars kleurt. Zo mooi. Maar ook bij de Planken Wambuis kun je erg mooi wandelen in het bos.

Een andere aanrader voor een lekkere boswandeling is het Hoekelumse Bos. Een heel mooi gebied om te wandelen en in de herfst op zoek te gaan naar bladeren, beukenootjes en kastanjes.

Als je klaar bent met wandelen, ga dan zeker even op de koffie bij de Koffiekamer. Hier kun je heerlijk lunchen of een gebakje eten, terwijl de kids het Kabouterpad ontdekken of binnen in de speeltuin bezig zijn.

Hoekelumse Bos Heide in bloei op Ginkelse Heide

Historische plekjes in Ede

Erebegraafplaats Ede is een begraafplaats gelegen op de Paasberg. Het is de laatste rustplaats voor verschillende Edese verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook staat er een monument voor Edese militairen die in Indonesië gestorven zijn en monument ter nagedachtenis aan de Edese Joden, die tijdens deze oorlog zijn weggevoerd en omgebracht. Het is een indrukwekkende, maar mooie plek om te bezoeken en stil te staan bij onze vrijheid. Elk jaar op 4 mei wordt hier ook een herdenking gehouden, inclusief een stille tocht en taptoe.

Wat te doen in Ede Paasberg - Erebegraafplaats

Ook het oudste kruidenierszaakje Lammert van de Bospoort is een leuke plek om een keertje binnen te kijken. Je kunt er rondkijken in het woonhuis in de stijl van 100 jaar geleden, maar ook een kopje koffie drinken, streekproducten kopen en lekkere oud-Hollandse snoepjes uitzoeken.

In Ede vind je ook een relatief nieuwe wijk: de Enka. Voordat hier de nieuwbouwwijk werd geplaatst, stond hier de Enka Fabriek. Dit was een grote, internationale Kunstzijde Fabriek dat van 1913 tot 2002 een grote speler was in de textiel industrie. Het mooie aan deze wijk is dat veel oude delen van de fabriek in tact zijn gebleven en inmiddels tot rijksmonument zijn verklaard. Zo kun je al wandelend door de buurt o.a. het oude kantine gebouw, twee grote schoorstenen en verschillende poorten zien. Hier en daar vind je ook bordjes met informatie over de oude fabriek. Erg leuk om te zien en eventueel goed te combineren met de minibieb wandelroute door Ede Enka.

Wat te doen in Ede? Kies een boek ui de vele minibiebs

Ede is namelijk echt een minibieb plaats! Op het moment dat ik deze groetjes uit mijn woonplaats aan het typen ben, zijn er 102 kastjes met gratis boeken bekend. Inmiddels hebben we daarom ook 8 gratis Edese minibieb wandelroutes, waarbij je per wijk langs alle minibieb loopt. Een hele originele manier om het échte Ede te bezoeken en niet alleen de toeristische hotspots.

Als je met kinderen wil lopen, dan zijn de Veldhuizen, Enka, Kernhem, Rietkampen en Maandereng routes aan te raden. Deze lopen bijvoorbeeld ook langs veel speeltuinen, kinderboerderijen of fijne plekken om even een picknick te doen.

Loop je met alleen volwassenen? De Ede Oost route is dan ook interessant, omdat je tijdens deze wandeling ook de erebegraafplaats op de Paasberg kunt bezoeken. Of de Centrum route die je lekker kunt combineren met een dagje shoppen of een terrasje op ons museumplein. En natuurlijk is de Enka route ook interessant vanwege de restanten van de Enka Fabriek.

Wat te doen in Ede Cynthia bij minibieb

Lekker eten

Als je uit eten wilt gaan in Ede, dan is restaurant Resy’s mijn absolute aanrader. Al het eten is vers, met zorg bereid en ontzettend lekker. Bovendien is de sfeer heel huiselijk en de bediening altijd erg vriendelijk.

Heb je moeilijke eters of kinderen die niet lang stil kunnen zitten? Dan is het buffet restaurant de 7 Continenten wellicht betere match. In dit supergrote restaurant vind je 7 uitgebreide buffetten vol lekkers (van sushi tot pizza en van salades tot fastfood) waar je 2 uur onbeperkt van kan genieten. Voor de kinderen is er een ruime binnenspeelplaats met spelcomputers, klimtorens en andere speeltoestellen.

Ben je lekker aan het shoppen in ons winkelcentrum? Ga dan zeker een hapje eten bij mijn favoriete lunchroom de Volkslust. Het eten is puur en vers. En de bediening is er altijd vriendelijk. Mijn dochter is helemaal gek op de smoothies en ik ben verzot op de lekkere chai lattes. Jammie!

Daarnaast staat Ede ook bekend om z’n lekkere ijs. We hebben twee ontzettend goede ijssalons die zeker een bezoekje waard zijn. Bernardo is de bekendste, maar mijn favoriet is IJssalon & Cafe Puro. Hier kun je zowel verrukkelijk ijsjes eten, als ontzettend lekker gebakjes en bonbons kopen. Leuk om te weten: hier werkt ook Hans Spitbaard, die je wellicht nog kent als winnaar van Heel Holland Bakt.

Wat te doen in Ede? Extra tip: Heideweek

Wil je na het lezen van dit blog wel een hele week naar Ede? Ga dan zeker eens tijdens de laatste volle week in augustus. Deze week is het altijd Heideweek in onze woonplaats. De hele week worden er gratis evenementen georganiseerd in de hele gemeente, zoals festivals, muziekavonden en braderieën. Dit jaar was er zelfs voor het eerst een Edese Kunstroute!

Ginkelse Heide

Meer tips van locals

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *