Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Opende, ‘het gat van ellende’, door de ogen van Yvonne

Natuurgebied Curringherveld in Opende

Is Opende een gat van ellende? Import-local Yvonne geeft antwoord

Opende is de plek waar we dit keer naar toe reizen in de Rubriek ‘Groetjes uit..’ In deze rubriek word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Yvonne ons mee naar ‘het gat van ellende’.

Fijne woonplaats

Yvonne woont in Opende ‘het gat van ellende’

Yvonne Groningen

‘Wij gaan verhuizen naar Opende’. Toen ik deze zin éénentwintig jaar geleden uitsprak, kreeg ik steevast de volgende rijm te horen: ‘Opende, het gat van ellende, het gat van kommer en kwel, vergeet het snel’

Waarom dit was, werkelijk geen idee en ik weet het nog steeds niet. Want we wonen inmiddels al meer dan twintig jaar met heel veel plezier in het Groningse dorp Opende.

Ons huis, mijn thuis in Opende

Opende, een dorp in de Groningse gemeente Westerkwartier

In het uiterste westen van de provincie Groningen vind je gemeente Westerkwartier. Een gemeente dat volop in ontwikkeling is en waar het dorp Opende het allerlaatste dorp is voordat de grens met Friesland begint. Ik woon dus zo ongeveer op de Grens van Groningen en Friesland. En dat past prima bij mij als ‘halfbloed’ met een Groningse vader en Friese moeder.

Waar is Opende bekend om?

Het kan zijn dat je de dorpsnaam Opende al eens gehoord hebt. Uit ons dorp komt namelijk Bicycle showband Opende. Een fietsshowkorps dat over de hele wereld gevraagd wordt op te treden en uniek is in de wereld van brassbands en korpsen. Verder zou je ons dorp kunnen kennen van het blotevoeten pad.

Wat heeft Opende te bieden?

Het blotevoeten pad is dus erg bekend onder bezoekers van het dorp. Dit was het eerste blotevoeten pad van Nederland. Inmiddels zijn er meerdere van deze natuurpaden in Nederland.

Naast het blotevoeten pad is er in Opende genoeg te doen en te beleven. Zo vind je er onder andere een supermarkt, een theater, een grote sporthal en een basisschool. Daarnaast hebben we een klein industrieterrein met verschillende woonwinkels en in de omgeving van het dorp zijn meerdere ondernemers actief bezig met hun eigen zaak.

Ook is er een ruim aanbod van campings, bed and breakfasts en natuurhuisjes hier in de omgeving. Voor toeristen genoeg mogelijkheden om te overnachten en mooie vakantieherinneringen te maken.

Genoeg wandelmogelijkheden in de buurt van Opende

Opende is ons thuis

Ondanks dat ik ‘import’ ben in het dorp, voel ik mij absoluut niet zo. Vanaf het moment dat we in het dorp wonen voel ik mij hier thuis. De mensen, de natuur en de ligging van het dorp passen precies bij mij.

Vijf jaar geleden hebben we besloten dat we wel ‘buitenuit’ wilden wonen. We hebben toen verschillende huizen in andere dorpen bekeken. Maar elke keer bij thuiskomst voelden we echt dat we niet uit Opende wilden.

Gelukkig konden we twee en een half jaar geleden een woonboerderijtje (met eigen pingoruïne!) net buiten het dorp kopen. Daar woon ik nu met heel veel plezier samen met mijn man, 2 kinderen en kleine veestapel.

Onze eigen pingoruine in het land naast ons huis

Prachtige rustige natuurlijke omgeving

Vooral de natuur hier in het Westerkwartier vind ik echt genieten. Bij veel mensen is het (nog) onbekend hoe mooi het hier is. De gemeente is druk bezig het toerisme en de recreatie hier te promoten. Het westerkwartier heeft namelijk een zeer afwisselend landschap van heide, bos, moeras (!) en weidse natuur.

Hou je van historie en cultuur? Ook dan is er genoeg te doen hier in de omgeving. Opende heeft een rijk oorlogsverleden en in de omgeving vind je verschillende borgen en landgoederen waar het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan.

Meer informatie over deze mooie omgeving

Omdat ik echt fan ben van de omgeving en alles wat er te doen en te beleven is, blog ik regelmatig over al het leuks wat er in het Westerkwartier te doen is. Op mijn website heb ik een speciaal menu aangemaakt met informatie en tips voor recreatie in het Westerkwartier.

Dus: ben je nog opzoek naar een vakantie adres in Nederland waar geen massa toerisme is en waar je rustig kunt wandelen, fietsen en veel streekproducten en markten zijn? Dan is het zeker de moeite waard om je koffers in te pakken en deze kant op te komen. Laat je verrassen door deze mooie unieke en natuurlijke omgeving!

Stukje van de Doezumerstruun wandelroute

Meer tips van locals:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *