Zoek
Sluit dit zoekvak.

Langedijk, local Bente moet altijd uitleggen waar ze vandaan komt

Molen Langedijk

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Bente je mee naar Langedijk.

Ik kom uit Langedijk. Waarvandaan?

Als ik tegen de meeste mensen zeg dat ik uit Langedijk kom dan zeggen ze vaak “waar kom je vandaan?”. Mijn antwoord hierop dat is een dorp dat dicht bij Alkmaar ligt. Maar Langedijk is veel meer dan dat. Als je een Marvel film kijker bent heb je het vast ook wel gezien in de film Spider-Man Far From Home. Helaas, was dat niet echt opgenomen in Langedijk en het leek alsof het 100 jaar terug was.

➡️ Lees ook: Wist je dat? Broek op Langedijk te zien in wereldberoemde blockbuster Spider-Man

In Langedijk valt er ook van alles te beleven. Je kan naar het winkelcentrum Broekerveiling , naar de stad Alkmaar, varen in het Duizend Eilanden Rijk, naar het recreatie gebied Geestmerambacht, naar het strand of bos Schoorl/Bergen. Kortom er valt hier van alles te beleven. Zelf ben ik geboren in Alkmaar, als een echte kaaskop. Toen ik 1 jaar oud was gingen mijn ouders verhuizen naar Langedijk en nu woon ik hier mijn hele leven.

Broekerveiling

Varen Langenbroek

Zoals ik al zei kan je gaan winkelen bij de Broekerveiling, maar ze hebben daar ook een museum. Hier vind je ook de oudste veiling in de wereld, het begon in 1887.

Rijk der Duizend Eilanden
Foto: via hollandbovenamsterdam.com

Het is ook mogelijk om er een rondvaart te doen door het ‘Rijk der Duizend Eilanden’. Hier liggen ruim 15.000 kleine vruchtbare eilandjes waar ze vroeger hun groente oogsten. Als je er zelf op uit wilt kan je ook nog een boot huren en zelf de omgeving verkennen of gaan suppen! Ook kan je in de oude veilingruimte gaan trouwen en kan je op een koolvlet de ruimte in komen varen, een erg bijzondere ervaring om te zien. Je kan in dit museum veel doen en beleven zeker een bezoek waard!

Geestmerambacht

Geestmerambacht Langedijk

Wij hebben zelf een hond thuis, dus we zijn eigenlijk elke dag wel aan het wandelen met haar. Je kan hier in de buurt naar het Geestmerambacht. (Een kleine tip als je een hond hebt ze mogen daar los van 1 oktober tot 1 april) Bij het Geestmerambacht kan je gratis parkeren en je hebt er leuke eettentjes, zoals El Chiringuito een hip strandpaviljoen.

Je kan hier diverse activiteiten hier doen wandelen, fietsen, mountainbiken of zwemmen. Een wandeling om het meer is 5 km. Er zijn verschillende wandelroutes, misschien kom je wel de Schotse Hooglanders tegen!

Highland koe

Als je kinderen hebt, kan je die ook meenemen, ze kunnen hier avontuurlijk spelen in de buitenlucht. Veel speeltoestellen en ook een nieuw aangelegd behendigheidsbaan leuk voor jong en voor oud!

Bij het Geestmerambacht heb je ook veel festivals in de zomer. De bekendste zijn Indian Summer en Liquicity. In Langedijk gaat eigenlijk iedereen hier wel heen omdat je er met de fiets binnen 10 minuten bent dus je hoeft niet te bobben.

Hargen aan Zee

Hargen aan Zee Langedijk Alkmaar Nederland

Het strand is ook dichtbij zo’n 20 minuten rijden van Langedijk en je bent er al. Bij Hargen kan je van November – Maart gratis parkeren. Strandpaviljoen Hargen is ook een aanrader om daar lekker te eten of een hapje te doen. Helaas, zijn ze nu even dicht om te verbouwen, maart 2021 zijn ze weer open.

Vanuit Langedijk ben je zo in Alkmaar

Kaasmarkt Alkmaar

De levendige stad Alkmaar wat kan je er niet doen? Uiteraard kan je een middag gaan winkelen. Je kan een wandeling door de stad maken. In de stad heb je verschillende museums het Stedelijk museum Alkmaar, Beatles museum en niet te vergeten het Hollands Kaasmuseum. Op het Waagplein heb je op de vrijdagochtend de kaasmarkt, zeer bijzonder om te zien.

Als het gaat om uitgaansleven raad ik het Waagplein of de Platte Stenenbrug aan. Bij de Platte Stenenburg kan je lekker stappen bij de Stapper (ja ik verzin het niet) of naar de overkant gaan bij de Koning of het Kantoor.

nacho guacamole

Bij het Waagplein zelf heb je allemaal restaurantjes en cafés. Waar ik zelf altijd heen ga met vriendinnen is Mojo’s. Hier heb je naar mijn mening de aller lekkerste nacho’s van heel Alkmaar! Ook kan je hier perfect lunchen na het winkelen bestel bijvoorbeeld de visclub ook een specialiteit van Mojo’s.

Langedijk Beddenrace

In Langedijk hebben we het laatste weekend van Augustus de Beddenrace. De meeste mensen kennen dit bijzondere fenomeen niet. Het is eigenlijk heel simpel je hebt een bed met wielen en een stuur. Voeg daar 2 personen bij 1 iemand stuurt die ligt op het bed en de andere duwt het bed. Dan wordt er een parcours uitgestippeld in het dorp en wie de meeste rondjes kan lopen in 2,5 uur is de winnaar. Je hebt verschillende categorieën de mannen, vrouwen, kinderen en de ludieke. De ludieke zijn versierde beddenrace wagens. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel, deze doen niet mee aan de race maar lopen er naast.

Beddenrace Langedijk

Om de beddenrace heen staat iedereen buiten hun huis vaak met party tenten of is hun huis versierd. Er staan ook kleine attracties voor de kinderen en veel eetkramen. Aan het einde van de dag is er een prijsuitreiking voor de winnaars met een groot podium. En daarna vuurwerk, als dat allemaal is geweest, gaat iedereen vaak naar de kroeg de Roode Leeuw. Je kan je wel voorstellen dat dit eigenlijk een echte feestdag is in Langedijk!. Kom je ook gezellig langs?

Meer Nederland:

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *