Search
Close this search box.

Middelburg Winterstad, schaatsen, dwalen, smullen

bungalow vakantie in Zeeland Middelburg

Wie gaat er mee naar Middelburg Winterstad? Ten tijde van de burggraven (vroege middeleeuwen) lag tussen (Oost-)Souburg en Domburg nog een stad van betekenis. Een plek tussen twee andere burchten in, eentje die letterlijk in het midden lag; Middelburg.

Ondanks het feit dat mijn Brabantse land aan de Zeeuwse provincie grenst, was ik nimmer in deze stad. Tot nu toe…. Samen met mijn meisje (net 1 dag 6 jaar) gaan we op meidenweekend naar Middelburg Winterstad.
Middelburg Winterstad flyer

➡️ Lees ook: Het beste van Walcheren – de mooiste plekjes voor je vakantie in Zeeland

Middelburg Winterstad

Sinds een aantal jaar is het sfeervol genieten in de binnenstad van Middelburg. Schaatsen voor het stadhuis, dwalen door steegjes tijdens een winterwandeling onder begeleiding van een gids en genieten van een warme chocomelk op een warm winterterras. Of zoals de flyer van het evenement het zelf zegt: “Laat je deze winter betoveren door Middelburg Winterstad!

Loskade 45

Op uitnodiging van gemeente Middelburg, mogen wij dames ons een weekend onder dompelen in het Zeeuwse. Overnachten doen we tijdens het bezoek aan Middelburg Winterstad in Loskade 45. Dit kleinschalige hotel (9 kamers) opende in de zomer van 2016 haar deuren. Gastvrij worden we ontvangen en naar de kamer geleid. “Bij een volgend bezoek is er een lift, hoor,” wordt ik gerust gesteld terwijl ik mijn gehijg in bedwang probeer te houden, als we naar de tweede verdieping van het statige pand klimmen. “De schacht is er al, de rest volgt snel.”
Middelburg Winterstad Loskade 45



“Mooi!” Kleine meid keurt de kamer goed. Wat zou er ook niet goed aan moeten zijn? Alles wat je van een hotelkamer mag verwachten is aanwezig. Niks mis mee.

Winterwandeling door Middelburg Winterstad

Iets voor half twee melden we ons bij DRVKKERY, startpunt van de winterwandeling. Een mevrouw in een knalblauwe jas geeft aan onze gids te zijn. Kordaat neemt ze groep bij de arm en parmantig paradeert ze door de straten van de Maneblussers (bijnaam Middelburgers).

“Na Amsterdam was Middelburg voor de V.O.C. de belangrijkste stad in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Heel veel rijke kooplieden, onder andere uit Antwerpen, vestigden zich langs de kaaien. Rijen fraaie herenhuizen getuigen hier nog van. De Tweede Wereldoorlog bracht veel ellende voor Middelburg. Het stadshart werd compleet vernietigd, maar is gelukkig weer in de oude sfeer herbouwd. Een rondleiding door Middelburg is een reis door de tijd.”Bron: www.uitinmiddelbrug.nl


Middelburg Winterstad Winterwandeling




We luisteren naar verhalen over een florerende stad, (middeleeuwen) een stad in puin (na WOII), een stad in wederopbouw en de ‘nieuwe oude’ gebouwen die daar bij horen. Bewonderen poortjes, wurmen ons door steegjes die niet eens een meter breed zijn. Leren dat Middelburg geen visafslag heeft (opmerkelijk met de nabijheid van de zee) maar wel over een Graanbeurs beschikt, over verzande wateren en spuigaten.

Het weer is niet om over naar huis te schrijven, de Lange Jan houdt zijn kroon diep verborgen in de mist. Een warme chocomelk (mét slagroom natuurlijk) is dan ook van harte welkom in onze koude handen, wanneer we ruim anderhalf uur later café/restaurant (en filmhuis) de Kloveniersdoelen bereiken.

Op glad ijs in Middelburg Winterstad

“Mam, wanneer gaan we nou schaatsen…?” klinkt het gedurende dag herhaaldelijk in mijn oor. “Straks,” is niet bepaald het antwoord waar mijn meisje op zit te wachten. Na de winterwandeling is het dan eindelijk zo ver. “Yes!”

Middelburg Winterstad schaatsen
Aangezien ik sinds mijn middelbare schooltijd geen schaats meer gereden heb, (ook geen scheve ;)) laat ik de begeleiding van mijn enthousiaste groep 3-er graag in handen van Daisy (van www.alldayeverydaisy.com/) die eveneens met haar partner in Zeeland vertoeft. Een geduldige instructrice is de sleutel tot succes. Na een tijdje oefenen lukt het mijn meisje redelijk zelfstandig (zonder Daisy, maar met zeehond) vooruit te komen. Goed gedaan!

Tijd voor ontbijt

Moe maar voldaan, eten we een hapje bij restaurant MarktCafé, kijken nog wat televisie in bed (hebben we thuis niet) en vallen beiden als een blok in slaap.
Goed uitgerust, dalen we de volgende ochtend de trappen af en schuiven aan voor het ontbijt.
Middelburg Winterstad Loskade 45 ontbijt
Met een uitgebreide eerste maaltijd van de dag in onze maag, pakken we de koffer terug in en gaan op pad – inmiddels is de zon gaan schijnen – op naar het Zeeuws Museum.

Zeeuws museum

Klokslag 11.00 uur openen de schuifdeuren van het museum zich voor ons. Niet verwonderlijk dat we in eerste instantie de enige bezoekers zijn.

“Het Zeeuws Museum bevindt zich in de middeleeuwse abdij in het centrum van Middelburg. Met prachtige, eigentijdse presentaties toont het museum een onverwachte kant van Zeeland. Beleef de 80-jarige oorlog aan de hand van een serie unieke en wereldberoemde wandtapijten met zeeslagen uit de 16e eeuw. Laat je verrassen door de veelzijdige collectie met onder andere archeologie, schilderijen en porselein.” Bron: website VVV Zeeland

Middelburg Winterstad Zeeuw Museum

Aan de hand van een heuse museumbingokaart, speurt mini-me de vitrines af, op zoek naar schatten. We kijken video filmpjes, duiken in het verleden en bij de tijdelijke tentoonstelling ‘De wondere insectenwereld van Johannes Goedaert’ nemen we een potlood ter hand en tekenen ons mooiste lieveheersbeestje.

Laatste lunch

“Toe? Mag het? Ik wil zo graag nog een keer even bij het schaatsen kijken.” Ach waarom ook niet, het zondagszonnetje schijnt op ons bol en vanaf het Zeeuws Museum is het niet ver naar de Markt.
Middelburg Winterstad Tympaan lunch
Wanneer we dan toch terug te midden van het Winterstad gebeuren zijn, gebruiken hier ook maar direct de lunch. We kiezen voor Tympaan, die tijdens Middelburg Winterstad achter een enorme blokhut schuil gaat. Het is er gezellig druk en dito warm. Een vers broodje met huis gerookte zalm en een gezellige babbel met een van de drie uitbaters verder, is het tijd Middelburg achter ons te laten en terug te keren naar het Brabantse land. Tot ziens Middelburg, tot een volgende keer!
Zelf naar Middelburg Winterstad? Check de website voor meer informatie.

Voor een volgende keer

  • Helaas, was het te mistig om de Lange Jan te beklimmen. Bij helder weer moet het uitzicht prachtig zijn.
  • Middelburg is een historische wijnstad, een heuse wijnwandeling brengt je langs plekken die in de loop der eeuwen een rol hebben gespeeld rondom deze drank.
  • Winkelen, ik zag een hoop leuke winkels, waar ik best nog wel eens op mijn gemak rond wil struinen.

Meer Nederland

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Dit ziet er gezellig uit! Wij zijn nog nooit in Middelburg geweest (is ook wel een eindje rijden vanuit het hoge noorden haha). Dan wordt het toch al snel een weekendje, wat natuurlijk ook niet verkeerd is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *