Staycation in Nederland Hoorn

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Mirjam je mee naar Hoorn.

Kom langs in historisch Hoorn

Mijn woonplaats Hoorn heeft een rijk verleden. Het zijn misschien niet de schoonste bladzijdes in de geschiedenisboeken, maar de historie is nog wel overal aanwezig en dat maakt Hoorn een zeer geschikte bestemming voor een cultureel uitstapje. Ik neem jullie graag mee langs de hoogtepunten in deze VOC stad in West-Friesland.

Hoorn

Musea in Hoorn

Hoorn is niet heel groot, maar je vindt hier wel twee bekende musea.

Westfries Museum

Het Westfries Museum was jaren geleden nog in het nieuws, vanwege een grote kunstroof. Schilderijen en zilveren objecten werden op brutale wijze ontvreemd uit het museum. Helaas zijn nog niet alle items teruggevonden.

Gelukkig zijn er nog wel heel veel bijzondere dingen bewaard gebleven en is het Westfries Museum echt een bezoekje waard. Hier ga je terug naar de 17e eeuw. Een belangrijke tijd voor onze havenstad.

Hoorn Westfries Museum tuin

Voor kinderen worden hier aparte activiteiten georganiseerd en de nieuwe VR experience trekt ook veel jongeren naar het museum.

VR zaal Westfries museum Nederland

Museum van de 20e eeuw

Het andere museum in Hoorn is bij velen ook niet onbekend. Het Museum van de 20e eeuw staat bekend om zijn wisselende exposities. Momenteel wordt de Telekids expositie druk bezocht, maar in het verleden konden expo’s van onder andere Sesamstraat ook rekenen op veel bezoekers.

In het museum lijkt het echt alsof je in een tijdmachine stapt. Neem vooral je opa en oma mee als het kan, want voor hen is dit uitje een feest der herkenning. Je vindt hier onder andere een compleet ingerichte keuken uit de jaren ’60 en een woonkamer uit de jaren ’20. Ook hier zijn speciale activiteiten voor kinderen en kun je in de museumwinkel leuke souvenirs voor thuis shoppen.

Hoornse bezienswaardigheden

station stoomtrein Hoorn Medemblik

Naast de twee musea, heeft Hoorn nog een aantal bekende (en minder bekende) bezienswaardigheden. Vooral de oude Stoomtrein die nog steeds tuft tussen Hoorn en Medemblik is echt een activiteit voor op je to do lijstje. Je kunt dit combineren met een bezoek aan het bakkerijmuseum en kasteel Radboud in Medemblik. Ook wordt er een tour georganiseerd waarbij je de historische driehoek Enkhuizen-Hoorn- Medemblik aan kunt doen per trein en boot.

Hoorn Jan Pieterszoon Coen

Pal voor het Westfries Museum staat het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Geen fraai gezicht, maar rondom vind je hier de leukste restaurants en cafés. Zodra die weer open mogen, kun je hier als foodie echt je lol op. Ben je dol op vegan hapjes? Dan is The Bamboo Room echt een aanrader. Lekker Italiaans eten doe je bij La Sfida en bij de Tuynkamer schuif je aan voor een puntje van hun bekroonde appeltaart.

In de haven vind je het sterrenrestaurant van Lucas Rive. Maar ook restaurant De Hoofdtoren, als je wilt dineren op een unieke locatie. Wist je trouwens dat het café aan de overkant (’t Schippershuis) de inspiratie was voor het nummer “Het kleine café aan de haven” van Vader Abraham?

Scheepsjongens van Bontekoe

Scheepsjongens van Bontekoe

Nu je hier toch bent, ga dan lekker wandelen langs de haven. Ga op de foto met de Scheepsjongens van Bontekoe en bekijk de aangemeerde schepen op Het Houten Hoofd. Op het Oostereiland vind je het Museum van de Twintigste Eeuw, een filmhuis en een brasserie.

Stadswandeling Hoorn

Een stadswandeling is hier ook zeker aan te raden. Er worden diverse wandelingen georganiseerd. Zo is er een indrukwekkende wandeling die je meeneemt langs de route die ter dood veroordeelden in de Tweede Wereldoorlog ook hebben gelopen. Maar iets luchtiger is de stadswandeling waarover je meer te horen krijgt over de bijzondere gevels in de binnenstad. Een ritje met de watertaxi is trouwens ook een leuke activiteit als je een dagje Hoorn wil doen.

gevel Hoorn Nederland

Verder is even buiten het centrum nog een schaatsbaan en een Van der Valk hotel te vinden, met in hetzelfde gebouw een bioscoop en een casino.

Overnachten in Hoorn

Sfeervol overnachten doe je in het nieuwste Boutique Hotel Ysbrantsz, waar je in een zeer fotogenieke omgeving in hartje centrum verblijft.

Natuurlijk kun je ook goed shoppen in de binnenstad van Hoorn. Er zijn hier weinig grote winkelketens te vinden, maar juist leuke kleine boetiekjes en winkels van kleine ondernemers. Het centrum is niet zo groot, dus je verdwaalt er niet en kunt alles prima lopend bereiken. En zo blijft er genoeg tijd over om extra vaak ergens te zitten voor een kopje koffie, zoals in Het Koffielokaal of Koffie van Hoorn. Ook een aanrader is Oranje Buiten, net even buiten de stad bij het water.

Toch best veel te doen in zo’n klein stadje hè?

Ben je van plan om Hoorn te bezoeken met kleine kinderen? Wellicht heb je dan nog wat aan deze tips die Mirjam op haar blog deelt.

Meer Nederland:

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather