Zoek
Sluit dit zoekvak.

Almere, waar natuur en moderne architectuur hand in hand gaan

Almere Stad, wanneer je er nog niet geweest bent, is het best moeilijk jezelf een voorstelling te maken van deze jonge stad. Iets waar meer mensen mee kampen en het derhalve – overigens geheel onterecht – links laten liggen. OmniTraveler ging op onderzoek uit en spoort je aan hetzelfde te doen. Op naar de Flevopolder.

Nederland Almere 036 T-shirts VVV

Almere Stad

In het jaar waarin Teletekst voor het eerst op onze televisies verschijnt, 3M de wereld geel kleurt met haar post-it blaadjes, CNN als eerste 24 uur per dag nieuws uitzend en een voormalig acteur president van Amerika wordt (red. Ronald Reagan), worden in Nederland de eerste huizen in Almere Stad opgeleverd. Een mijlpaal. Toch zal het tot in de 21e eeuw duren voordat de stad het bruisende hart zal vormen voor inwoners en bezoekers.

Niet alleen verschijnen er meer huizen, de infrastructuur wordt eveneens in de loop der jaren verbetert. Niet een station, maar meerdere plekken om de trein te pakken. Moderne architectuur siert de straten rondom station Almere Centrum. Een nieuwe bibliotheek ziet het levenslicht, winkels weten de stad te vinden en openen er maar wat graag een filiaal. Almere groeit en daarmee groeit ook de interesse voor deze plek. Niet enkel bij potentiële nieuwe bewoners ook bij bezoekers.

Almere bruist en houdt daar voorlopig ook nog niet mee op. Plannen zijn er genoeg. Wat dacht je enkel al van de komst van de Floriade (in 2022). Deze Wereldtuinbouwtentoonstelling wordt slechts een maal per decenium gehouden en strijkt komende editie neer in het zogeheten Weerwater, een kunstmatig meer in stad.

Nederland Almere stationsgebouw

Almere Centrum, beginpunt van een ontdekkingstocht

Op een vroege donderdagochtend stapt OmniTraveler op station Almere Centrum uit de trein. Een frisse wind waait me tegemoet zodra ik het statiosgebouw verlaat en met frisse zin, wandel ik richting het VVV kantoor.

Nederland Almere station Almere Centrum

In 1987 werd het station voltooid. Mooi of niet, dat laat ik graag aan jou over. Vooruitstrevend was het voor die tijd echter wel. Dit stationsgebouw kent niet – zoals voorheen gebruikelijk was – een voor- of achterzijde. Bovendien fungeert het bijzondere pand, daadwerklijk als een centrum in het centrum. Je hoeft slechts luttele stappen te zetten of je staat in de winkelstraat. Neem je een andere uitgang, dan wacht het streekvervoer of een taxi op je. Ook het zakencentrum en het ziekenhuis zijn op loopafstand van deze moderne spoorkathedraal.

Welkom in de stad

Nederland Almere VVV

De stationsstraat brengt me naar het Stadhuisplein, waar ik afsla naar De Diagonaal. Op nummer 199 in deze winkelstraat hou ik halt. Mijn eerste stop is een feit, een bezoek aan het plaatselijke VVV kantoor.

“Nee,” klinkt het stellig, “Ik zou nooit meer terug willen naar Amsterdam. Ik hou van Almere.” Een van de twee aardige medewerksters van de VVV neemt uitgebreid de tijd me de ins & outs over haar stad te vertellen. “Ik woon op slechts 7 minuten fietsen van mijn werk vandaan. In een fantastische wijk. Een zogeheten tuinstad. Dit idee stamt uit Engeland waar Sir Ebenezer Howard die een gezonde leefomgeving wilde creëren voor de toenmalige (red. in 1898) fabrieksarbeiders. Net als daar tref je hier in Almere gegroepeerde woonkernen gelegen rondom een centraal punt. Omringd door natuur en veel groen.”

Nederland Almere informatiemateriaal

“Fietsen. Naar de Noorderplassen. Wild plukken. Dat mag hier gewoon. Wacht ik pak even een kaart, waarop je kunt zien waar, wat geplukt mag worden. Architectuur bewonderen……” Aan het enthousiasme van deze dame ligt het niet. Met armen vol informatie over de stad, sta ik enige tijd later weer buiten. Mijn tas tussen de snelbinders. Op de pedalen.

📍 VVV Almere, De Diagonaal 199, 1315 XM Almere. Wil je – net als OmniTraveler – een fiets huren, klik dan hier en controleer de mogelijkheden en tarieven

PlassenMet de wind in de rug verlaat ik het centrum van de stad. Amper vijf minuten op de pedalen, trap ik reeds door oneindeloos groen. Een man met een hond knikt me vriendelijk toe. Een paar scholieren trappen tegen de wind in zichzelf een weg richting het centrum. Een oudere dame geniet op een bankje, samen met haar kleinkind, van de rust en de omgeving.

Noorder Plassen

Na ongeveer een kwartier bereik ik de oever dan de Noorder Plassen. Wat is het hier mooi. En rustig. “Ik liet je toch niet schrikken,” klinkt een stem achter me. “Een beetje,” zeg ik tegen de vrouw die intussen de riem van haar golden retriever losmaakt, zodat de blonde lobbes een duik in het water kan nemen. “Ik stond even van het uitzicht te genieten,” zeg ik haar. “Mooi he meid,” lacht ze.

Boathouse

Boathouse

“Leg voor de lunch zeker even aan bij Boathouse aan de Noorder Plassen,” tipte de vriendelijke dame van de VVV me. Zo gezegd zo gedaan. Vanuit het plekje waar ik van het uitzicht geniet is het een kleine tien minuten doortrappen. Langs bramenstruiken, paarse kattestaarten en Lisdodden, ook wel rietsigaren, sta ik rond de klok van half twee bij Boathouse voor de deur.

Wat een pracht van een plek. Net naast een van de negen strandjes die Almere rijk is, gelegen aan het water, met aanlegplaats voor boten. De wind is gelukkig niet te koud, zodat ik aan het laatste vrije tafeltje op het terras plaats kan nemen. Twee dames kletsen voortdurend dat hun clubsandwich onaangeraakt blijft. Achter me zitten zes zakenmannen het komende kwartaal door te spreken en op de steiger wacht een aantal in beeldige jurken gehesen dames op wat komen gaat. Op het moment dat ik mijn sandwich en Pinot Grigio uitgeserveerd krijg, meert er een bruidspaar aan. Zien en gezien worden, daarvoor is Boathouse een prima locatie.

📍 BoatHouse, Noorderplassenweg 150, 1316 VV Almere

Fietsen

De zojuist genuttigde calorieën vliegen er direct weer af. Tegenwind! Langs strandjes en over rustige fietspaden bereik ik Camping Waterhout, waar ik op het terras even op adem kom, alvorens terug naar het centrum te rijden.

📍 Camping Waterhout Almere, Trekvogelweg 10, 1316 AN Almere

Architectuur Tour Almere

The Wave architectuur René van Zuuk

“Hoe was je tocht? Klinkt het wanneer ik de gehuurde stalen ros op slot zet voor het VVV kantoor. Met enigszins verhit hoofd – zoals gezegd, tegenwind – breng ik verslag uit van mijn ochtend/middag in de natuur. Het laat zich verstaan dat ik slechts een tipje van de sluier op heb kunnen lichten als we het hebben over de vele groene plekken in en om Almere.

Omdat het centrum voornamelijk voetgangersgebied is ga ik per benenwagen verder. Geen groen, maar architectuur. Almere kent indrukwekkende architectuur. Grote namen als Rem Koolhaas en Herman Hertzberger zorgen ervoor dat de stad hoog in de ranglijst staat van architectonische plaatsen in ons land.

Nederland Almere De nieuwe BibliotheekFietsbrug Olstgracht

Met een boekwerkje vol info over de aanwezige moderne architectuur, start ik mijn wandeling. Een goede conditie is niet nodig, aangezien de meeste fraaie gebouwen op slechts een km² liggen. Vanaf De Diagonaal, spot ik al direct het Lakeside pand. Enkel passen verder sta ik oog in oog met KAF (Kunstlinie Almere Flevoland). Iets verderop wordt ik verrast door The Wave, een opvallend pand aan de waterkant.

Weetje: de ontwerper/architect van The Wave en de Fietsbrug Olstgracht, René van Zuuk komt uit Almere.
➡️ Lees ook: Architectuur in de jongste stad van Nederland

036 Winkeltjes

“Almere Centrum kent een keur aan leuke speciaalzaakjes en bijzondere winkeltjes. Concepten die je in geen andere stad tegenkomt en het shoppen in Almere Centrum net even avontuurlijker maken.” – Bron: almerecentrum.nl

Aan alles komt een einde, ook aan deze ontdekkingstocht door Almere. Ik heb geluk, het is koopavond (red. elke donderdag tot 21.00 uur). Kan ik mooi nog even wat winkeltjes aandoen alvorens ik het station bereik en huiswaarts reis.

➡️ Check deze site en ontdek alle leuke winkeltjes in de stad

Meer citytrips in eigen land

Hilversum, mediastad, groene stad, stad van Dudok
Leiden, de sleutel tot een gezellige dag
Haarlem, van strandwal tot supergezellige muggenstad

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Almere

    Heel leuk en informatief verhaal. Almere is heel groot. Qua oppervlakte vergelijkbaar met Amsterdam, maar met minder bewoners en meer groen en blauw. En met meerdere kernen. Want we hebben ook nog Poort (met duinen), Haven met een prachtige havenkom met horeca en Almere Buiten, ook met eigen winkels en horeca. Ook is er nog Nobelhorst, Overgooi, Pampus en de zelfbouwwijk Oosterwold. Daar mogen/moeten de bouwers echt alles zelf doen, dus ook zelf zorgen voor de straten, de verlichting, het water en elekticiteit. En Almere grenst aan de Oostvaardersplassen, volop natuur. Maar ik snap dat je daar allemaal niet aan toe gekomen bent. Dan had je wel heel ver moeten fietsen! 🙂

    1. Beste Netty, bedankt voor je reactie en je tips, er valt – inderdaad – genoeg te ontdekken in Almere

  2. Wat leuk om “mijn stad” door jouw ogen te zien. Leuk om te weten: het centraal station en het stuk erachter wordt de aankomende jaren verbouwd. Heb de plannen gezien en het wordt heel tof.

    1. Hi Nathalie, leuk dat je even ‘langskomt’. Nog meer redenen om Almere met een bezoekje te vereren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *