Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vliegtuigstand | Wat gebeurt er als je dit niet doet tijdens je vlucht?

vliegtuigstand wat gebeurt er als je je telefoon niet op airplane mode zet

‘Wij verzoeken u uw telefoon op vliegtuigstand te zetten’. Wat nou als je dit niet doet?

De vliegtuigstand op je mobiele telefoon en andere elektrische apparaten zoals je laptop of tablet zit er niet voor niets op, maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je je mobieltje niet af zet tijdens de vlucht?

Vliegtuigstand vergeten, is dat erg?

Cabin crew take your seats. Zodra je dat hoort, ben je eigenlijk al te laat. Ver voordat de piloot zijn laatste instructies aan het cabinepersoneel geeft, ben je al gevraagd je apparatuur op vliegtuigstand te zetten. Iedereen die regelmatig vliegt, weet dit en doet het vrijwel als vanzelf. Bij steeds meer luchtvaartmaatschappijen kun je offline nog altijd over wi-fi beschikken tijdens je vlucht.

Vraag jij je ook weleens af hoe erg het is als je deze handeling per ongeluk vergeet. Dat gaan we checken.

Het toestel valt niet zomaar uit de lucht, als je je telefoon niet op vliegtuigstand hebt staan

Laten we meteen even geruststellen, een vliegtuig valt heus niet ineens uit de lucht omdat je vergeten bent je mobiel op vliegtuigstand te zetten. Uit onderzoek van een verzekeringsmaatschappij bleek zelfs dat ongeveer 17% van alle passagiers aan boord dat – bewust of onbewust – niet doet.

Is dat erg? Dat is lastig te zeggen omdat er nog te weinig studie is gedaan naar de relatie van een actieve telefoon en de instrumenten van het vliegtuig. Toch doen er verhalen de ronde dat de twee invloed op elkaar kunnen hebben. Een woordvoerder van Boeing verklaarde tegenover Travel + Leisure dat een dergelijke gebeurtenis nauwelijks hard te maken is.

Dat betekent echter niet, dat er geen risico is…..

Vliegtuig cabine

Risico

Een professor aan de Universiteit van Nevada geeft aan dat de navigatie-instrumenten verstoort kunnen worden. Met de nadruk op kunnen. Het is tenslotte niet voor niets wanneer een vliegtuig de grond verlaat, alle mobiele telefoons aan boord van het vliegtuig moeten worden uitgeschakeld. Er zijn zelfs landen en luchtvaartmaatschappijen waar je een boete riskeert als je de vliegtuigstand niet inschakelt. Iets met better safe than sorry.

Overbelasting op de grond

Wat gebeurt er dan wel als je je vliegtuigstand niet gebruikt. Zoals gezegd, momenteel in het toestel vrij weinig. Wie echter zijn toestel actief houdt, overbelast tijdens het stijgen en dalen de zendmasten nabij luchthavens. Doordat je in beweging bent, probeert je telefoon met verschillende masten tegelijkertijd contact te maken. Als alle passagiers het toestel niet op vliegtuigstand hebben, geeft dat een enorme piek.

Daarbij raakt je batterij, die continu zoekende is naar een goede verbinding, sneller leeg, zodat je met een lege batterij op je bestemming aankomt.

De techniek gaat door, zowel in de luchtvaart als op het gebied van elektronische apparatuur. Het is enkel gissen wat voor invloed de twee in de toekomst op elkaar kunnen hebben.

Om eerlijk te zijn vinden wij ‘onbereikbaar zijn’ tijdens een vlucht best lekker. En jij?

Zo wordt jij de braafste - en meest geliefde - passagier in het vliegtuig

Meer handige info

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *