Zoeken
Sluit dit zoekvak.

In het kielzog van de Romeinen | Een tocht van Leiden naar Achthoven

In het kielzog van de Romeinen

Romeinen ontdekken in het landschap om je heen! Dat beleef je tijdens een relaxte vaartocht op de Oude Rijn tussen Leiden naar Achthoven, de noordgrens van het machtige Romeinse Rijk en sinds kort Unesco Wereld Erfgoed.

Romeinen in ons land

De Romeinen waren ongeveer de eerste vier eeuwen na Chr. in ons land. Of ze het hier prettig vonden is maar de vraag. In een Romeinse brief lezen we dat het hier nat en drassig is, met veel muggen. Sommige Romeinse soldaten zullen hier aan gewend zijn geweest want ze kwamen uit de buurt. Zoals bijvoorbeeld Bataven en Germanen in Romeinse dienst.

De Oude Rijn was de noordgrens van het Romeinse Rijk en noemen we de Neder-Germaanse Limes. Rondom deze destijds wijde rivier zijn veel forten opgegraven, zoals in Park Matilo in Leiden, en verschillende Romeinse vrachtschepen.

Romeinse soldaten reenactment

Welkom aan boord

Een deskundige gids vertelt Romeinse verhalen. Want waarom waren ze nou werkelijk hier? De tocht van Leiden naar Achthoven en terug is van 10.00 – 14.00 uur: varen, wandelen en lunchen, natuurlijk coronaproof.  Volgende afvaarten op 14 en 28 augustus en 11 en 25 september. Leuk voor jong en oud.

Naast de schipper van de sloep is er een gids aan boord. Deze gids is een archeoloog. Archeologen proberen aan de hand van overblijfselen uit het verleden de geschiedenis te herbouwen en betekenis te geven.  Vraag de gids gerust de oren van het hoofd over alles wat met Romeinen in Nederland te maken heeft.

De sloep vaart van Leiden naar polder Achthoven en terug, De tocht wordt onderbroken voor een stop bij het Leidse fort Park Matilo voor een rondleiding. Bij de Hoeve Dijkzicht wordt er aangelegd voor de lunch. Zo komt je op bijzondere plekken waarvan je het bestaan waarschijnlijk niet eens wist.

Park Matilo (UNESCO Werelderfgoed) Park Matilo (UNESCO Werelderfgoed)

In het kielzog van de Romeinen, het programma:

10.00 uur: Vertrek per sloep Leidse Rederij – Apothekersdijk Leiden.
10.30 uur: Wandeling met gids door Park Matilo UNESCO Werelderfgoed
11.30 uur: Varen
12.00 uur: Romeinse lunch bij Hoeve Dijkzicht in Polder Achthoven. Mogelijkheid tot bezichtigen van dit rijksmonument.
13.00 uur: Varen
14.00 uur: Aankomst Leidse Rederij – Apothekersdijk Leiden.

De kosten bedragen €35,- per persoon. Kinderen 0-3 gratis. Kinderen 4-10 € 25,- per persoon.

Inclusief:

  • Sloep
  • Schipper
  • Gids/rondleiding
  • Lunch

Boeken via sloepennetwerk.nl/arrangementen/

Dit Limes Vaararrangement wordt sinds 2018 georganiseerd door de Leidse Rederij samen met Hazenberg Archeologie en Hoeve Dijkzicht en ondersteund door het Sloepennetwerk en Visit Leiden.

📍 De Leidse Rederij, Apothekersdijk 5, 2312 DC Leiden

Romeinen maskers Museum Oudheden Leiden

Meer Leiden:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *