Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ayutthaya of Sukhothai | Welke Thaise koningsstad kies jij?

Dilemma: Ayutthaya of Sukhothai

Je gaat naar Thailand en je worstelt met de vraag: Welke van de twee koningssteden te bezoeken: Ayutthaya of Sukhothai.

Ayutthaya

We gaan ongeveer 400 jaar terug in de tijd. Ayutthaya was een machtig en rijk koninkrijk en het middelpunt van Siam. Aan al die faam en glorie kwam abrupt een einde toen in in 1767 Birmezen het land binnenvielen en Ayutthaya in puin achterlieten. UNESCO zette in 1991 de ruïnes van deze eens zo belangrijke Thaise stad op haar Werelderfgoedlijst. Vele bezoekers trekken vanuit de huidige hoofdstad Bangkok naar de stad om de fraaie restanten te bekijken.
Ayutthaya liggende Boeddha Floor
Ayutthaya of Sukhothai
Ayutthaya temples
Ayutthaya
Wat Chai Watthanaram vinden velen – ja, ik ook – één van de mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya. De bekendste, ook onder degenen die nimmer een voet in Thailand zette, is waarschijnlijk wel Wat Phra Mahathat. Ik kan me voorstellen dat de naam je niets zegt. Ik heb het hier over de tempel waar het Boeddhahoofd in de boom vergroeid is. Ga vooral door je knieën als je een foto van deze bezienswaardigheid wil maken. Een mens mag zich niet boven Boeddha verheven – ook niet voor een snapshot. Anders zal een van de bewakers je er wel even (niet altijd even vriendelijk) op wijzen.

Toen ik Ayutthaya met onze kleine meid bezocht, was haar antwoord eenduidig: Wat Lokayasutharam, is volgens haar de mooiste. Kan ik me iets bij voorstellen, de gigantische liggende Boeddha (37 m.) is pretty impressive.

Sukhothai

Het historisch Park van Sukothai, ligt pakweg 450 kilometer ten noorden van Bangkok. Ruim 800 jaar geleden werd deze imposante stad gesticht, om vervolgens meer dan honderd jaar te fungeren als hoofdstad van het Siamese rijk – Thailand heette toen nog Siam. Gedurende de regeerperiode introduceerde Koning Ramkhamhaeng het Thaise alfabet, dat wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt.
Sukhothai Boeddha Sukhothai Hidden Buddha Sukhothai overview Sukhothai reflections

De talrijke ruïnes in Sukhothai staan sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat Mahathat, springt er zonder twijfel direct uit, wanneer je site bezoekt. Het enorme Boeddhabeeld omzoomd met twee rijen kolommen. Fantastisch! Ben je eerder al in Cambodja geweest en heb je de tempels van Angkor bezocht, dan vind je waarschijnlijk – net als ik – dat Wat Si Sawai veel gelijkenissen vertoont. Wat Sri Chum is zonder enige twijfel mijn persoonlijke favoriet. Boeddhabeeld 15 meter hoog. 700 jaar oud. Verscholen achter een wand. Gouden hand. Man, wat voel je je dan klein.

Ayutthaya of Sukhothai

Ayutthaya bezocht ik vier keer, tegen slechts eenmaal Sukhothai. Toch neig ik ernaar Sukhothai te verkiezen boven Ayutthaya. Het is er minder druk, minder massaal, maar zeker niet minder mooi. Maar beiden bezoeken is zeker geen straf. Omdat de ruïnes uit verschillende perioden zijn, elke plaats een eigen sfeer uitademt, heb je echt niet het gevoel dat het dubbelop is.

Praktisch

Ayutthaya: is vanuit Bangkok gemakkelijk als dagtocht te bezoeken. Ik boekte wel eens tourtje op KhoaSan Rd. en zag daarmee de belangrijkste tempels. Of pak de trein – die er lang over doet, maar ook drie keer niets kost. Er zijn ook – met name in het weekend – riviercruises tussen de huidige en de hoofdstad van weleer.

Sukhothai: is een stuk lastiger bereikbaar. Een dagtocht vanuit Bangkok zit er niet in. Het handigst/verstandigst is, deze stad aan te doen als je al plannen hebt om naar het Noorden te reizen (bijvoorbeeld Chiang Mai).

Als je moet kiezen, wat wordt het dan voor jou? Ayutthaya of Sukhothai?

Meer ThailandOnderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *