Taroko Gorge | Zo plan je een bezoek aan Taroko National Park

Taiwan Taroko Gorge

Taroko Gorge is een van de negen nationale parken in Taiwan en een van de meest bezochte plekken op het eiland.

Taroko Gorge is populair bij bezoekers en locals. Voor velen is een bezoek aan Taiwan niet compleet zonder een bezoek aan de ‘marmeren kloof’. Plan je ook een bezoek aan dit Nationale Park, dan is het goed dit vooraf te weten.

Wat is er eigenlijk zo speciaal aan Taroko Gorge? Is een bezoek de moeite waard?

Goeie vraag. Vooropgesteld dat iedereen tijdens zijn of haar reis andere wensen heeft omtrent wat te zien en te doen, natuurlijk, heeft deze kloof toch op menig bezoeker – en local – een enorme aantrekkingskracht. Eerlijk is eerlijk, hoe kun je nu niet onder de indruk zijn van de zijn ruige 19 km lange ravijnen met marmeren muren.

Deze indrukwekkende natuurlijke kloof is ontstaan ​​door het schuiven van tektonische krachten. De Liwu-rivier deed daar nog een schepje bovenop en groef door de kracht van het water, de kloof dieper en dieper. Daarnaast huizen in het gebied twee inheemse stammen de Atayal- en Truki-stammen. Die zie je niet langs de trails – velen komen hier om mooie wandelingen te maken – maar zijn te bezoeken in hun eigen dorpen.

Kortom een natuurgeweld van hier tot Taipei – de kracht van de rivier die door de marmeren kloven dendert – is de moeite van een trip zeker waard.

Taiwan Taroko Gorge leeuwenkopje uitzicht

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor mijn bezoek?

Het Nationale Park kent heel veel dagjesmensen. Zij bekijken de kloof vanaf de doorgaande weg en doen hooguit een korte wandelroute. Hualien wordt daarvoor doorgaans als uitvalsbasis gebruikt.

Wil je echter meerdere trails lopen, trek dan minimaal twee tot drie dagen uit voor je bezoek.

Taiwan Taroko Gorge uitzicht vanaf de weg

Goed om vooraf te weten

Of je nu op eigen gelegenheid Taroko Gorge bezoekt of met een georganiseerde tour, hou met de volgende zaken even rekening:

  • Verwacht niet te voet afstanden af te leggen: Dat klinkt wellicht een beetje raar voor een bestemming die bekend staat om haar hiking trails. Het ruige, onherbergzame gebied zorgt ervoor dat je mooie wandelingen kunt maken. Deze zijn echter niet met elkaar verbonden. Het openbaar vervoer is niet zo betrouwbaar, dus een tour of eigen vervoer kan handig zijn om jezelf door het Nationale Park te begeven.
  • Neem eten en drinken mee: In het Nationale Park zijn een beperkt aantal restaurants. De paar stalletjes/winkeltjes die er zijn, zijn duur. Gooi dus zeker wat snacks en water in je rugzak.
  • Hou er rekening mee dat trails – door slecht weer – gesloten kunnen zijn
  • Doe goede schoenen aan. Losse stenen en gladde ondergrond zijn niet geschikt voor sneakers
  • Neem een jas mee. Ook al is het bij vertrek vanuit – bijvoorbeeld – Hualien mooi weer, neem een jas mee. Het weer kan gemakkelijk omslaan, bovendien liggen de trails behoorlijk ver boven zeeniveau.
  • Plan zorgvuldig: Nogmaals hou rekening met het weer. Heb je vervoer tot je beschikking? Kun je voor het sluiten van de trails terug bij de doorgaande weg zijn? Welke trails wil je lopen en hoe lang verwacht je daar over te doen? Voor sommige trails is een permit nodig, vraag deze op tijd aan.  Het permit voor de Zhuilu Old Trail adien je minstens 10 dagen van tevoren te regelen. Planning is key.

Trail gesloten

Welke trails zijn er in Taroko Gorge?

Er zijn verschillende trails (wandelingen) in het Nationale Park. Variërend van een eenvoudige wandeling tot een pittige hike. Een paar populaire routes:

Zee – Suhua Highway
Een rondje van ongeveer 320 meter met magnifiek uitzicht op de Chingshui Cliffs en de Stille Oceaan
Afstand: 320 meter
Duur: 40-50 minuten

Shakadang trail
Je volgt het heldere blauwe water van de Shakadang rivier. Naast geologische formaties zie je onderweg vijgenbomen. Eenmaal de steile trap bedwongen, is dit een relatief eenvoudige wandeling.
Afstand: 4,5 kilometer
Duur: 2 – 4 uur

The Tunnel of nine turns
Deze wandeling is feitelijk de oude weg door het Nationale Park. Niet heel avontuurlijk, maar je hebt wel de mooiste uitzichten onderweg.
Afstand: 1,9 kilometer
Duur: 30 – 50 minuten

Lushui Holiu Trai
Wil je meer weten over de oorspronkelijke inwoners van dit gebied? Kies dan voor deze wandeling. Ook als je vogels wil spotten.
Afstand: 1,9 kilometer
Duur: 40 -60 minuten

Taiwan Taroko Gorge wegwijzer trails

Bayjang Trail
Deze wandeling voert je door verschillende grotten, een uitzichtpunt en een waterval
Afstand: 1,8 kilometer
Duur: 60 – 90 minuten
Tip: Neem een zaklamp mee

Shihmen Trail
Een korte wandeling maar wel een die de hoogte in gaat. Voor een stunning view kies je voor deze korte route
Afstand: 750 meter
Duur: 30 – 50 minuten

Vanzelfsprekend zijn er nog andere trails – met of zonder permit – te bewandelen. Check daarvoor officiële website van Taroko National Park

Taiwan Taroko Gorge To Water Curtain

Niet te missen: Eternal Spring Shrine

De Eternal Spring Shrine is waarschijnlijk de meest herkenbare bezienswaardigheid in de Taroko kloof. Een waterval stroomt uit de berg, met daarboven een groot kleurrijk heiligdom eromheen gebouwd. Deze shrine is gebouwd ter ere van gesneuvelden in 1910 tijdens de aanleg van de weg door de kloof.

Taiwan Eternal Spring Shrine

Moet ik een helm op in Taroko Gorge?

Ja. En nee. Op verschillende plekken in het park wordt het dragen van een helm aangeraden . De Swallow’s Grotto is zo’n plek. Hier kan gesteente naar beneden komen en dat wil je natuurlijk niet op je knar krijgen. Je kunt een gratis helm lenen in het park; langs de doorgaande weg zitten verschillende punten waar je een exemplaar kunt lenen.

Taiwan Taroko Gorge helm op bij bord

Kan ik zwemmen in Taroko Gorge?

Hoewel deze bestemming bekend is om de wandelmogelijkheden is het op sommige plaatsen mogelijk te zwemmen. Shakadang Trail wordt door reizigers genoemd als fijne plek om een duik te nemen. Ook nabij Sanzhan (Sanjhan), een aboriginal village nabij Taroko Gorge is een goede plek om even op te frissen. Check altijd de stroming, die kan sterk zijn, en of het toegestaan is. Je wil niet een boete van een ranger aan je zwembroek krijgen.

➡️ Check voor je vertrek de officiële website van Taroko National Park met actuele informatie omtrent Taroko Gorge

Hoe kom ik bij deze Grand Canyon van Taiwan en hoe verken ik deze het best?

Uitvalsbasis voor een bezoek aan Taroko Gorge is de stad Hualien. Hier huur je een scooter, een auto, stap je op de lokale bus of boek je een tour. Net wat bij jouw wensen en budget past.

Eenmaal in het park is eigen vervoer of een tour het gemakkelijkst om alles uit je dag(en) te halen. Ja, er gaan lokale bussen, maar niet frequent. Bovendien stoppen die niet altijd dichtbij het begin van een trail.

Taiwan Taroko Gorge Rode brug leeuw

Slapen in Taroko Gorge

Het kan in Taroko Gorge best druk zijn, het beste is dan ook vroeg op pad te gaan om grote groepen te vermijden. Hualien is een fijne uitvalsbasis, maar overnachten in het Nationale Park is nog beter. Laat je budget het toe, dan raden we van harte het Silks Place Taroko aan.

Aizatische tourgroep

Tenslotte

OmniTraveler was meermaals in Taroko Gorge, slechts een keer met goed weer. Hou dan ook zeker rekening met slecht weer. Extra nadeel van het slecht weer is het feit dat uit veiligheidsoverwegingen veel trails worden gesloten. Maakt dat een bezoek de moeite waard. Ja, de natuur en de omgeving zijn schitterend, ook al loop je soms langs de doorgaande weg. Moet je soms een helm op en heb je Aziatische tourgroepen te trotseren. Een plek als deze kom je niet snel weer en vergeet je evenmin snel weer.

➡️ Check voor nog meer routes, actuele informatie en/of het aanvragen van een permit de officiële website van Taroko National Park.

Taiwan Taroko Gorge helm op

Meer Taiwan:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *