Zoek
Sluit dit zoekvak.

Backpacken in Taiwan | In 17 dagen het eiland rond

Backpacken in Taiwan

Backpacken in Taiwan is misschien niet de eerste bestemming in dit deel van de wereld waar je aan denkt, maar zeker de moeite waard.

Amsterdam – Bankgok – Taipei

Voor de vlucht naar de hoofdstad van Taiwan, Taipei kozen we voor een vlucht per China Airlines. Prima vlucht, niets op aan te merken. Na ongeveer een uur aan de grond te hebben gestaan in Bangkok, vliegen we verder naar onze eindbestemming.

Sheraton Taipei Hotel

Taiwan_Sheraton_Taipei_Hotel
De luchthaven laten we achter ons en stappen aan boord van de lokale bus, die tot precies voor ons geboekte hotel brengt, het Sheraton Taipei Hotel. Vriendlief is member van de Starwood keten en heeft voor de eerste nacht in Taiwan hier een kamer gereserveerd.
Mijn ventje blijkt een loyale gast te zijn, direct komt de dienstdoende manager aangesneld en een upgrade naar een enorme suite gerealiseerd. Hier kan ik best aan wennen….

Behalve onze jetlag weg slapen en ’s avonds heerlijk uitgebreid in de omgeving van het hotel dineren, lopen langs het prachtig uitgelichte Taiwan Democracy Memorial Hall. Na de dood van Chiang Kai Shek, besloot men een Memorial Hall te bouwen. Vijf jaar later stond het enorme gevaarte er, compleet met . 89 traptreden naar de entrée (de leeftijd waarop Chiang Kai Shek overleed).

Backpacken in Taiwan: Traject Taipei – Taichung – Puli

Taipei station ligt op loopafstand van het Sheraton Taipei Hotel. Ter plekke kopen we een kaartje naar Taichung, dat verrassend gemakkelijk gaat. Aan het loket toon ik in de Lonely Planet de plaatnaam in Chinese Karakters en de dame achter het loket begrijpt, gelukkig, direct wat de bedoeling is.

Dit schreef ik in mijn reisdagboek over de treinen in Taiwan:

“De treinen in Taiwan zijn schoon, comfortabel en rijden op tijd. Net als in China heb je een reservering voor een rijtuig met bijbehorende stoel. Er wordt met een trolly met eten en drinken langs gegaan en om de zoveel tijd komt er iemand het vuil op halen en het gangpad swifferen.”

Taiwan_Taichung

Een van de landmarks van Taichung is Pao Chueh Buddhist Temple met de bijbehorende Big Buddha van maar liefst zeven verdiepingen hoog. Verder is Taitung is een gemiddelde stad en niet zo heel erg bijzonder, maar leuk om lekker rond te kijken.
TIP: om zonder ballast rond te kijken, stalden wij onze rugzakken voor een klein bedrag op het treinstation.
Taiwan_busstation
Het idee is om dezelfde dag nog verder te reizen naar Sun Moon Lake. Er is geen rechtstreekse bus en we moeten overstappen in Puli. Tegen de tijd dat we in Puli arriveren begint de zon te zakken. We besluiten in Puli te overnachten. Sun Moon Lake loopt niet weg. Bijkomend voordeel hier overnachten is een stuk goedkoper dan bij het meer.

Prijs per uur

De volgende anekdote uit mijn reisdagboek wil ik jullie niet onthouden:

“Puli is een kleine plaats waar niemand Engels spreekt en waar ook bijna niets in het Engels aangegeven staat. Ook het woord ‘hotel’ staan niet in Westers schrift aangegeven. Een van de weinige gebouwen die deze woorden wel aan de gevel heeft, lopen we binnen. Hilariteit alom, wanneer twee westerlingen hier willen overnachten. Wat blijkt we zitten in een soort van ‘afwerk’ hotel. Prijzen gaan hier per uur, niet per nacht. Toch maar even op zoek naar iets anders….”

Puli – Sun Moon Lake  
Taiwan_Sun_Moon_Lake
Sun Moon Lake, is enorm populair bij Taiwanese dagjesmensen en vooral bij honeymooners. Het meer is romantisch en de achtergrond prachtig met de jadegroene oprijzende bergen. Het is een doordeweekse dag als wij het meer bezoeken en heerlijk rustig.
TIP: voor het mooiste uitzicht over het meer, ga je naar het balkon van koffieketen Starbucks

Sun Moon Lake (– Shuili – Ershui) – Chiayi

Bij Sun Moon Lake komen, had de dag ervoor al wat voeten in aarde, een goede verbinding naar de volgende bestemming kent eveneens wat haken en ogen.
Taiwan_bus2

Het einddoel is Chiayi, daarvoor dient eerst met de bus naar Shuili genomen te worden. Van daaruit hopen we de trein te pakken naar de eindbestemming. Helaas, niemand weet hoe laat de trein gaat en…… bij aankomst in Shuili, breekt er een enorme regenbui los. Lopen naar het treinstation is écht geen optie. Met handen en voeten informeren we naar een alternatief. Een vrouwtje dirigeert ons naar een bus en laat op een rekenmachine zien, wat we moeten betalen.

De bestemming van de bus, staat enkel in het Chinees vermeld. Met behulp van de Lonely planet komen we er achter dat het Ershui is. De vriendelijke buschauffeur brengt ons in rap tempo er naar toe en gebaart ons op te schieten en hier de trein te nemen. Krap vijf minuten na aankomst op het station zitten we met een treinkaartje in ons hand, in de trein.

Backpacken in Taiwan: Traject Chiayi – Alishan – Chiayi – Tainan

Taiwan_Alishan
Onze enige reden om naar Chiayi te reizen is om vanuit deze stad naar Alishan te gaan – per scooter wel te verstaan. Alishan een bergachtig gebied, geroemd om haar zonsopkomst, theeplantages en prachtige natuur.
Taiwan_Alishan_scooter
Op sommige delen van onze route (ong. 90 km. naar de top) is het een beetje bewolkt. Het maakt het landschap er enkel fraaier door. Boven op de berg Alishan, worden na een voortreffelijke Chinese lunch in een eenvoudig eethuisje, getrakteerd op een enorme regenbui! Het zicht is niet meer een meter. De weg terug zijn de bergen in nevel gehuld, prachtig!

Wanneer ons hoofd niet meer in de wolken is, treinen we naar Tainan.

Backpacken in Taiwan: Verblijf in Tianan

Tainan is dé plek in Taiwan om traditionele cultuur op te snuiven, tevens is het de oudste stad van het eiland. Met meer dan 200 tempels, vaak verscholen in kleine straatjes, is er altijd wel een ‘Kodak-moment’ voor handen.
Taiwan_Tianan_Tempel
Een volle dag slenteren we door deze gemoedelijke stad. Van Confucius Tempel, Matsu Tempel en Kuankung Tempel naar Da Nanmen (Grote Zuidpoort).
Taiwan_Nederlanders
Je bent Nederlander of je bent het niet, dus op zoek naar wat Nederlands erfgoed.Het Anping Fort staat op de plaats van Fort Zeelandia, dat de Nederlanders in 1653 bouwden. Nog meer Nederlands vlijt op Taiwanees grondgebied: Fort Providentia. De bijbehorende Chihkan Toren, werd in 1862 in een aardbeving werd verwoest maar in 1875 herbouwd.

Tainan – Kaoshiung – Penghu Island

Per trein naar Kaoshiung en daar de boot naar Penghu Island nemen. Helaas! Dat is pech boot weg….Alternatief een korte vlucht
Taiwan_Uni_Air
De Penghu Eilanden, bestaan uit 64 eilanden en bieden veel bezienswaardigheden. Te denken aan oude tempels, schitterende boerderijen en prima stranden. Je kunt vissen, zwemmen, snorkelen, duiken in de heldere zee en windsurfen. (ken je de animatiefilm Surf’s Up – daar komt Penghu Island in voor).
Taiwan_Penghu_Tempel

Penghu Island – Kaoshiung

Wat eigenlijk een stranddagje had moeten worden, begint met….. regen! Na een uur klaart het op – en ons humeur ook – en stappen we opnieuw op een scooter, dit keer om Makung te verkennen.
Taiwan_Penghu
Onderweg komen we diverse Taiwanese tourgroepen tegen, die onder begeleiding van een gids op scootertjes het eiland rondtuffen. Vanwege het slechte weer is, zijn al deze Taiwanezen in een gele boterhammenzak (wegwerp regenjas) gehuld. Een hilarisch gezicht.
Taiwan_boot_Kaoshung
Bij aankomst op het eiland hebben we direct een ticket voor de terugreis gereserveerd, we willen niet twee keer achter elkaar – letterlijk en figuurlijk – de boot missen.

De aankomst in de haven van Kaoshiung is er een om niet snel te vergeten, lees weer even mee in mijn reisdagboek:

Lang leve de Lonely Planet…..

“Rond 21.00 komen we aan in de haven van Kaoshiung. We hebben het plan met openbaar vervoer naar de stad te gaan, maar de haven kent geen bus, tram of metroverbinding. Dan maar met de taxi. We laten in de Lonely Planet zien, dat we naar het station willen. De oude man, kan het niet lezen en haalt uit het dashboard kastje een enorme loep te voorschijn en gaat in alle stilte een minuut of vijf in de Lonely planet zitten staren. Dan gaat hij rijden, en zegt ‘hotel’, meer niet.

Maar wij willen niet naar een hotel, wij willen naar het station. Bij het eerste hotel dat hij tegenkomt, stapt hij met het boek uit. Laat het aan de receptie zien, maar die kunnen hem blijkbaar niet verder helpen. Op weg naar een ander hotel, begint hij ‘tsjoeketjsoeke’-achtige geluiden te maken. Enthousiast steken wij onze duim op en roepen ‘ja!’. Maar deze chauffeur wil blijkbaar zeker zijn van zijn zaak en stapt bij een ander hotel. En toont vervolgens het boek nogmaals aan de receptie. In dit hotel spreekt men wat Engels en wat blijkt, de Chinese karakters voor het woord station zijn helemaal verkeerd op het kaartje aangegeven.

Door kaart te lezen had de goede man wel een vermoeden, maar door de verkeerde karakters raakte hij van de wijs. Nu heeft hij bevestiging en komt er ook eindelijk een lach op het steeds zo serieus kijkende gezicht”

Voordat we, na een lange enerverende dag in ons bed ploffen, bezoeken we nog de Liouho Night Market een van de grootste nachtmarkten van het land.

Backpacken in Taiwan: Van Kaoshiung naar Kenting

Kenting is een Nationaal Park, waar je kunt hiken, mountainbiken, de bergen in kunt gaan en andere actieve dingen kunt doen, maar wij kiezen voor het strand.
Taiwan Kenting_frog_rock
Vanuit het hotelletje lopen we naar het Youth Activity Centre, ooit opgebouwd is als een resort in de stijl van een een oud Chinees dorpje. Waar we op mini ‘privé’strandje stuitten tussen de grillige rotsparijen. Tevens ontdekken we een mooi wandelpad rondom de zogenaamde Frog rock. Door een stukje ‘jungle’ om de rots heen en via de rotsige kust weer terug.

’s Avonds flaneren we over de gezellige avondmarkt die ook wat kermisachtig vertier, zoals schieten en flipperen biedt. Portemonneetjes, kettinkjes, armbandjes en sleutelhangers zijn geliefde prullaria die gretig door de Taiwanezen en het handje vol aanwezige toeristen gekocht worden.

Kenting

Vandag een echte stranddag, we kiezen voor een plekje nabij het Ceasar Park Hotel op het Baisha strand. Perfect!
Taiwan Kenting_strand

Kenting – Fengkang – Taitung – Green Island

Een lange rit voor de boeg, vanuit het uiterste puntje van het eiland naar Green Island, halverwege de oost kant van het eiland. Ongepland liften we, na het eerste stuk met de bus, met een aardige mevrouw mee naar Tiatung. We verruilen haar Hello Kitty bolide voor de boot naar Green Island.

Het is regent en stormt een beetje, iedereen blijft rustig in zijn stoel zitten om zeeziekte te voorkomen. Een paar ‘dappere’ Taiwanezen gaan toch naar het dek en blijkbaar spotten ze en passant een paar dolfijnen.

“No scooter, why no scooter, rent scooter, very cheap! Why walk?” zijn kreten die we horen, wanneer we vanuit de haven naar een hotelletje lopen. Morgen mensen, morgen huren we een scooter, vandaag niet meer.

Backpacken in Taiwan: Van Green Island door naar Hualien

Per scooter verkennen we het kleine Green Island. De weg rond het eiland leidt ons eerst weer naar de vuurtoren en aansluitend langs de oude gevangenissen waar het eiland bekend om staat. Ook de Little Great Wall, bijzondere rotsformaties en de Zhaori Hot Springs bezoeken we tijdens onze tocht.
Taiwan Green_Island
Taiwan hot_pools
Na een heerlijke dag op Green Island, reizen we verder naar Hualien.

Hualien – Taroko Gorge – Hualien

De 19 kilometer lange Taroko Kloof wordt door velen beschouwd als het mooiste landschap dat er op Taiwan is.
Taiwan Taroko_Gorge
Door aanhoudend slecht weer – heel, heel veel regen – zijn vrijwel alle wandelpaden in de Taroko Gorge afgesloten, vanwege het feit dat er rotsblokken op je knar kunnen vallen. Er zit niets anders op dan met een join-inn groepstour mee te gaan. De excursie komt met een hele irritante gids. Elke zin begint hij met:  “People, today, on this tour to Taroko Gorge.” Ik ben deze man dan ook nog voor we Hualien uitgereden zijn al beu…..
Taiwan Taroko_Gorge2
Ondanks of misschien wel juist door de regen, blijft de kloof schitterend.

Hualien – Tapei

Ons laatste traject binnen Taiwan, met de trein van Hualien naar de hoofdstad Taipei.
Taiwan trein_Hualien_Taipei
Terug in Taipei, hebben we twee volle dagen de tijd om deze wereldstad te ontdekken. Het Nationaal Paleis Museum is Taipei’s belangrijkste bezienswaardigheid en bevat de grootste collectie Chinese kunst ter wereld, dat mag je gewoonweg niet overslaan als je in de hoofdstad van Taiwan bent.

In de De Lungshan Tempel vinden we een bijzondere mengeling van Boeddhisme en Daoïsme de Confucius Tempel daarentegen is tamelijk sober. Bij het monument voor de Martelaren wonen we het wisselen van de wacht bij en lachen om de Taiwanezen die in allerhande poses met de wachters op de foto gaan. Een bezoek aan de Sun Yatsen Herdenkingshal combineren we met must-see voormalig hoogste gebouw ter wereld, Taipei 101 toren. Wat een uitzicht!
Taiwan Democracy_Memorial_Hall.jpg
Taiwan Tapei bezienswaardigheden

Taipei – Bangkok – Amsterdam

Afscheid nemen bestaat niet. Na mijn 17 dagen backpacken in Taiwan keerde ik in 2014 én 2015 terug.

Mijn reisdagboek eindig ik met de volgende conclusie:

“Ik vind Taiwan een ontzettend leuke bestemming en heeft veel te bieden (natuur, cultuur, winkelen, strand). Wat mij persoonlijk een beetje ‘tegenviel’ was het feit dat ook hier zo ontzettend weinig mensen Engels spreken. Bovendien waren er (en dat vind ik niet erg) heel weinig westerse toeristen. Voor mensen die niet naar China willen, durven, of dit al eens gedaan hebben, vind ik Taiwan een heel goed alternatief. Taiwan is goed en redelijk goedkoop bereikbaar en ter plaatse hoeft je reis niet al te duur te zijn. Binnenlands vervoer is perfect geregeld! Vrijwel overal rijdt er wel een bus of trein en er is een uitgebreid netwerk aan binnenlandse vluchten.”

Ben je nog nooit in Taiwan geweest? Doen hoor! Het is zo’n leuke bestemming! Was je er al wel eens? Hoe zag jouw reisroute er uit?

Meer Taiwan:

De best bewaarde eilandgeheimen
Review | Novotel Taipei Taoyuan International Airport

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

7 reacties

 1. Wat een uitgebreid verslag Eva! Heel leuk om te lezen én zorgt voor best wel wat reiskriebels. Het ziet er echt heel afwisselend uit, daar houd ik wel van.
  Hoe was het met de hoeveelheid Chinese toeristen (van het vaste land)?

  1. Hi Yvon, wanneer je de Chinese nationale feestdagen weet te omzeilen, valt het heel erg mee. Zeker buiten Taipei. Feit is wel dat het elk jaar drukker wordt met Chinese tourgroepen, dus wacht niet te lang met het ontdekken van Taiwan 😉

 2. Wat een geweldig verslag!! Dit is echt enorm bruikbaar bij het plannen van onze route door Taiwan. Heel tof om te lezen, heb er, voor zo ver mogelijk, nog meer zin in gekregen.

  1. Hoi Kimber, hier nog een tip: Neem niet de High Speed Rail, de hogesnelheidslijn van Taiwan om rond te reizen. Ja, je gaat heel snel van A naar B, maar de meeste stations liggen heel ver buiten de centra van de steden. En de reguliere treinen zijn budgetsgewijs ook een stuk fijner geprijsd 😉

 3. hoi wow wat een fijn verslag,
  er is vrij weinig te vinden over Taiwan.
  in september ben ik voor 5 dagen in Taiwan, niet de beste tijd om te zijn ivm het orkaanseizoen.
  heb jij misschien tips waar ik het beste kan wegblijven in die 5 dagen dat ik er ben.
  en aangezien ik er maar 5 dagen ben ik kan natuurlijk niet uitgebreid het land verkennen, wat ik wel erg jammer vind. maar vond het een beetje spannend om langer te blijven aangezien het orkaanseizoen is. ik zat te denken om naar tainan de gaan en graag wilde ik ook ergens snorkelen en ik wil heel graag naar de heetwaterbronnen. is dat een beetje te doen in de tijd die ik heb?

  groetjes

  1. Hi Shirley, fijn te horen dat je mijn verslag gevonden hebt. Snorkelen en de heetwaterbronnen kun je met elkaar combineren wanneer je naar Green Island gaat. Tainan vond ik een leuke stad. Vijf dagen is natuurlijk niet heel veel tijd, maar sla Taipei zeker niet over. Met binnenlandse vluchten of hogesnelheidstreinen verplaats je je snel door het land. Kijk voor meer tips en verslagen een bij mijn andere Taiwan artikelen: https://www.omnitraveler.nl/?s=Taiwan
   Alvast veel plezier toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *