Zoek
Sluit dit zoekvak.

Door deze tips voor Taipei wil je direct naar Taiwan

Wie gaat er mee naar Taipei?

Ga je mee naar Taipei? Waar dat ligt? Dat vertel ik je graag. Wat is toch die stip voor de kust van China, zo’n beetje tussen Shanghai en Hongkong in? Gescheiden door de straat van Taiwan, ligt het eiland Taiwan grofweg 225 kilometer uit de kust van zijn enorme buur verwijderd. Het voormalige Formosa kan en mag je niet met dit enorme land vergelijken.

Hoe zat het ook wel precies met China en Taiwan? In een notendop als volgt; na zo’n 2.000 jaar  heerschappij der keizers, zette Yuan Shikai de toenmalige heerser af en werd president (van China én Taiwan). Gedurende de rellen tijdens de oprichting van de Volksrepubliek China, vluchtten velen naar Taiwan. De toenmalige regering accepteerde Taiwan niet als onafhankelijk land en wilde dat het eiland zich bij de rest van de natie aan zou sluiten, een strijd die nog immer voortduurt.

Taipei

De eerste keer dat ik in Taipei was, werd ik een tikje verliefd op deze stad. Nu ben ik (nog) nooit in New York geweest, maar neem van mij aan dat de Taiwanese hoofdstad (ook) nooit slaapt, bovendien gaan hier oude tradities moeiteloos hand in hand met moderne geneugten van vandaag de dag. East Magazine schreef eens over deze leuke hoofdstad:

“Cultureel gezien doet Taipei niet onder voor Berlijn. De inwoners zijn behulpzamer dan Londenaren en het mag er dan niet zo schoon zijn als in Singapore, de metro brengt je supersonisch snel van A naar B.”

Maar wat mag je dan tijdens een bezoek aan deze wereldstad zeker niet missen? Vijf tips voor Taiwan op een rijtje:

Taipei 101

Tapei_101
Slechts een paar jaar mocht de toren van het Taipei World Financial Center zichzelf de hoogste ter wereld noemen. De Burj Khalifa in Dubai stootte de wolkenkrabber onverbiddelijk van de troon. Wanneer je in Taipei bent, moet je gewoon deze toren bezoeken. Je bent gewoonweg niet in Taiwan geweest als je 101 verdiepingen tellende gebouw niet bedwongen hebt. Bereid je er op voor dat het ontzettend druk kan zijn en wanneer het ook maar enigszins regenachtig of mistig weer is, bespaar je dan de moeite. Je gaat tenslotte voor het uitzicht! Check voor actuele openingstijden en prijzen de officiele website.

Xiao Long Bao lunch

Tapei_lunch
Waar ga je eten in Taipei? Kies een plek waar de locals in de rij staan om binnen te komen, dan weet je zeker dat je goed zit. Een van mijn favorieten in Taipei is een Xiao Long Bao lunch bij Din Tai Fung. (meer over deze dumpling lunch lees je in dit artikel)

National Palace Museum

Taipei_National_Palace_Museum
Het Nationaal Paleismuseum heeft misschien wel de grootste collecties Chinese kunst en kunstvoorwerpen. Vitrinekasten en verdiepingen vol voorwerpen uit verschillende dynastieën, sommigen met een geschiedenis van duizenden jaren oud. Een beetje wrang voor de vasteland Chinezen, alle kostbaarheden uit de Verboden Stad in Beijing, liggen hier tentoongesteld. Het museum werd 13 jaar na de vorming van de Republiek China (1925)geopend. Persoonlijk acht ik de kans nihil dat de pronkstukken ooit terugkeren naar de Chinese hoofdstad. Vermijd een bezoek aan het museum wanneer er Chinese feestdagen zijn, je kunt er dan over de koppen lopen! Oh en nog een dingetje, binnen mag niet gefotografeerd worden, vandaar dat je hierboven enkel buiten opnamen ziet.

Martyrs’ Shrine

Taipei_Martyrs_Shrine
Een monument voor de martelaren, voor de 330.000 mannen die het leven lieten tijdens de gaande revolutie voor de oprichting van de Republiek China. En voor hen die sneuvelden tijdens de Sino-Japanse oorlog alsmede de Chinese burgeroorlog vinden hier de rust en respect die ze verdienen.
Londen heeft de changing of the gards maar ook in Taipei wordt elk uur de wacht gewisseld. Met stalen helmen en dito blik voeren de soldaten het ritueel uit. De hakken sporen nalatend op het pad dat zij dag en dag uit afleggen uit respect voor hun verloren broeders.

Duik een park in

Taipei_park
De groene longen van de stad, een fijne afwisseling met de drukte in de straten. Ik hou er van om tijdens het reizen in een park neer te strijken. In Taipei spendeerde ik diverse momenten in verschillende parken, een van de mooiste parken vond ik het zogenaamde 2-28 Herdenkingspark.

[bol_product_links block_id=”bol_557026cce3c01_selected-products” products=”1001004010633037,9200000019671233,9200000025013578″ name=”Taiwan” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *